GuidePedia

0
Μετά την πομπώδη συμμετοχή της Τουρκίας στο στολίσκο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και την αιματηρή επίθεση των κομάντο του Ισραήλ στο Μαβί Μαρμαρά, οι τουρκιϊσραηλινές σχέσεις οδηγούνται σε νέα επιδείνωση μετά την απόφαση του Τελ Αβίβ να αποσύρει τους χειριστές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Heron, που έχει παραλάβει η Τουρκία. Οι χειριστές αυτοί έχουν ως αποστολή την εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών του συστήματος, το οποίο, σημειωτέον, θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη συλλογή πληροφοριών που σχετίζονται με τη δράση των ανταρτών του ΡΚΚ στην Τουκρία και το Βόρειο Ιράκ.

Ο ι Ισραηλινοί εκπαιδευτές, που είχαν ως έδρα τους την πόλη Μπάτμαν (Batman) του τουρκικού Κουρδιστάν, ήδη έχουν αναχωρήσει από την Τουρκία, διακόπτονtας την εκπαίδευση που απρείχαν στους Τούρκους χειριστές, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ζαμάν, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι σε θέση να χειριστούν το σύστημα χωρίς την παρουσία των Ισραηλινών.
Η συγκεκριμένη κίνηση του Ισραήλ είναι η πρώτη πράξη αντίδρασης στην εμπλοκή της Τουρκίας στη Γάζα, ενώ η επιτροπή Τούρκων ειδικών που ετοιμαζόταν να μεταβεί στο Ισραήλ για τον έλεγχο και την παραλαβή των υπόλοιπων τεσσάρων Heron (έχουν παραληφθεί ήδη έξι), δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει το ταξίδι της μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Ερντογάν.
Το Ισραήλ το 2004 κέρδισε το διαγωνισμό για την προμήθεια 10 συστημάτων Heron, αξίας 183 εκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία τα έξι ήδη έχουν παραληφθεί.
Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος υπουργός άμυνας Vecdi Gönül, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να επηρεαστεί η πρόοδος των συμφωνιών που αφορύν τις προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού από το Ισραήλ, λόγω της έντασης που παρατηρείται στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, δήλωσε ότι το πρόγραμμα παράδοσης των Heron δεν πρόκειται να επηρεαστεί.

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top