GuidePedia

0
Πριν λίγες ημέρες (25 Μαίου), ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν διόρισε επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ/Milli Istibarat Teskilati) ένα εκ των στενότερων συνεργατών του, τον πρώην διπλωμάτη Χακάν Φιντάν, 42 ετών, που για σημαντικό διάστημα συνεργάζονταν με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο νέος αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών θεωρείται ειδικός σε θέματα αφοπλισμού, θέμα στο οποίο ειδικεύτηκε στο Ινστιτούτο Έρευνας Αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών καθώς και στο Κέντρο Έρευνας Επιβεβαίωσης των τεχνολογιών του Λονδίνου.
Άλλωστε μόλις δέκα ημέρες προτού αναλάβει την σημερινή θέση του, αποτέλεσε μέρος της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό, στην Ουάσιγκτον που είχε συγκαλέσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα. Εκεί όμως που έπαιξε σημαίνοντα ρόλο, από τις σκιές, υπήρξε η συμφωνία Τουρκίας, Βραζιλίας και Ιράν σχετικά με τον εμπλουτισμό και φύλαξη, του ιρανικού ουρανίου, καθώς ο ίδιος φέρεται να συνέγραψε τη συμφωνία που σε μεγάλο μέρος της υπήρξε δικής του έμπνευσης.

Ο διορισμός του κ. Φιντάν επικεφαλής της ΜΙΤ, σημαίνει ουσιαστικά την πλήρη αναδιοργάνωση της υπηρεσίας, που ως σήμερα το σημαντικότερο ζήτημα που την απασχολούσε ήταν η αντιμετώπιση του Κουρδικού και ιδιαιτέρως του ΡΚΚ. Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει δομές για την παρακολούθηση της πυρηνικής ασφάλειας όσο και την ασφάλεια των επιχειρήσεων, όπως συνηθίζεται ν’ αποκαλείται η βιομηχανική κατασκοπεία. Άλλωστε πριν καιρό υπήρξε επικεφαλής του Τουρκικού Πρακτορείου Ανάπτυξης (σ.σ. κάτι ανάλογο με το ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων) του οποίου σκοπός ήταν η υποστήριξη των τουρκικών εταιριών στο εξωτερικό.

Ισραήλ: προτεραιότητα

Ευρωπαϊκοί κύκλοι που παρακολουθούν εκ του πλησίον τις τούρκο-ισραηλινές εξελίξεις σημείωναν ότι η υπόθεση του «Μάβι Μαρμαρά», του πλοίου που κατελήφθη βίαια από ισραηλινούς κομάντος, δεν αποτέλεσε ένα απλό γεγονός αλλά ουσιαστικά σημαδεύει το τέλος 60 ετών απόλυτα μυστικών σχέσεων στον τομέα των πληροφοριών ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ.
Η Τουρκία δεχόταν πληθώρα πληροφοριών από πράκτορες του Ισραήλ, που δρούσαν στα μετόπισθεν του ΡΚΚ στο Κουρδιστάν (Τούρκικο και Ιρακινό), πληροφορίες που αφορούσαν σχέσεις ΡΚΚ και Ρωσίας παλιότερα και υπενθύμιζαν την ισραηλινή βοήθεια στη σύλληψη του Οτζαλάν, στην Κένυα.

Κατά τους ίδιους κύκλους, το γεγονός της επίθεσης στο πλοίο από κομάντο αλλά και μέλη της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ισραήλ (Sin Beth) δεν αποκλείεται να σχετίζεται με πληροφορίες που είχε το Τελ Αβίβ, σχετικά με το ρόλο ανθρώπων της ΜΙΤ στην όλη επιχείρηση.

Πάντως στην Ευρώπη πραγματοποιούνται σοβαρές προσπάθειες προκειμένου να διατηρηθεί η «συμμαχία ανταλλαγής πληροφοριών» όχι ανάμεσα στις δύο κρατικές υπηρεσίες, αλλά ενδεχομένως ανάμεσα στην ισραηλινή και την Τουρκική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, που δεν ελέγχεται ακόμη από τον Τ. Ερντογάν και τους ισλαμιστές.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top