GuidePedia

0
Μέσα στο αρνητικό κλίμα με την πλειοψηφία των διεθνών αναλυτών να υποστηρίζει ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της και με το έλλειμμα να κινείται μεν οριακά εντός στόχων στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, αλλά τα έσοδα να έχουν ήδη εκτροχιαστεί, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να λαμβάνει δύο απροσδόκητα “δώρα”.

“Δώρα” που θα μειώσουν τεχνητά το έλλειμμα και το χρέος, έστω και λίγο. “Δώρα” τα οποία, όμως, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τα “εξορκίζει”, αφού δεν θέλει σε καμία περίπτωση να κατηγορηθεί η Ελλάδα και πάλι για “τεχνάσματα” και “αλχημείες” που θα θυμίσουν το παρελθόν.

Το πρώτο ακούει στο όνομα αναθεώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Το δεύτερο - που έκανε την εμφάνισή του τις δύο τελευταίες μέρες -  είναι ο πληθωρισμός. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, ο υψηλός πληθωρισμός που θα “στεγνώσει” τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στη μείωση του ελλείμματος και του χρέους.

Ας δούμε, όμως, πως το καθένα από αυτά θα βοηθήσει στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης:

Αναθεώρηση ΑΕΠ

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πολύ κουβέντα σχετικά με το θέμα. Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι κάθε πέντε χρόνια οι χώρες της Ευρώπης είναι υποχρεωμένες να εκπονούν μελέτη, βάσει της οποίας θα επικαιροποιείται το μέγεθος της κάθε οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες απογραφής της ελληνικής οικονομίας, αφού η τελευταία αναθεώρηση του ΑΕΠ έγινε το 2005. Ωστόσο, η έρευνα για την αναθεώρηση του ΑΕΠ θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2011, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ θα γίνει σε πλήρη συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat). Και αυτό για να αποφευχθεί το “φιάσκο” της περασμένης αναθεώρησης, κατά την οποία το υπουργείο Οικονομικών αιτήθηκε αναθεώρηση ύψους 25,7% και η Eurostat ενέκρινε το 9,6%.

Είναι ευνόητο πάντως, ότι μία αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά π.χ. 10%, θα σήμαινε αυτόματη αναπροσαρμογή – προς τα κάτω - όλων των μεγεθών που μετρώνται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τα σημαντικότερα είναι το έλλειμμα και το χρέος.

Βέβαια, η διαδικασία αυτή έχει και ένα αρνητικό. Το γεγονός ότι ξαφνικά η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερο ΑΕΠ, θα επιφέρει και αύξηση της συνδρομής της Ελλάδας προς τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Πληθωρισμός

Θα πρέπει να γίνει σαφές στο σημείο αυτό, ότι υπάρχουν δύο “διαφορετικά” ΑΕΠ. Το ένα είναι το πραγματικό και το άλλο το ονομαστικό, βάσει του οποίου υπολογίζονται το έλλειμμα και το χρέος.

Το πραγματικό ΑΕΠ είναι αυτό που διαμορφώνεται από την καθαρή οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Το ονομαστικό ΑΕΠ καθορίζεται από το πραγματικό ΑΕΠ και τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ, που εξαρτάται από τον πληθωρισμό.

Σε πραγματικούς όρους, η ελληνική οικονομία θα βιώσει ύφεση της τάξης του 4%,σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, ο πληθωρισμός κινείται σε τόσο υψηλά επίπεδα (5,4% τον Μάιο), που θεωρείται πλέον βέβαιο ότι σε μέση ετήσια βάση θα κινηθεί στην περιοχή του 4-4,5%.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 3,8%. Δηλαδή, περίπου όσο και το πραγματικό ΑΕΠ, οπότε το ονομαστικό ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο για φέτος και δεν θα υποχωρήσει, όπως προβλέπεται από το υπουργείο.

Μέσω αυτής της διαδικασίας το έλλειμμα και το χρέος που εκφράζονται ως ποσοστά του ονομαστικού ΑΕΠ θα  είναι μικρότερα από ότι έχει προβλεφθεί μέχρι τώρα.

Μάλιστα, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του κ. Παπακωνσταντίνου ότι το πραγματικό ΑΕΠ ενδεχομένως να μην μειωθεί κατά 4%, αλλά λιγότερο, τότε γίνεται αντιληπτό ότι το ονομαστικό ΑΕΠ μπορεί και να αυξηθεί!

NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top