GuidePedia

0
Δραματικές εξελίξεις αναμένονται από ώρα σε ώρα στη ΝΔ καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη είναι αποφασισμένη να υπερψηφίσει σήμερα Πέμπτη (6/5) το νομοσχέδιο για την συμφωνία διάσωσης της χώρας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αψηφώντας την κομματική πειθαρχία, που έχει επιβάλλει ο αρχηγός του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ρηγίλλης, σε μια τέτοια περίπτωση η διαγραφή της θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη απόφαση.

Αργά χθες το βράδυ η κυρία Μπακογιάννη συναντήθηκε με βουλευτές της επιρροής της στη Βουλή και τους ανακοίνωσε την απόφασή της να υπερψηφίσει τη συμφωνία. Πληροφορίες του newstime.gr αναφέρουν πως η συνάντηση έγινε στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Μητσοτάκη την ώρα που ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τασούλας έβρισκε έναν έναν τους “γαλάζιους” βουλευτές και τους έλεγε ότι η θέση του κόμματος είναι να καταψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Στη συνάντηση παρέστησαν 19 βουλευτές μεταξύ των οποίων ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Κώστας Κιλτίδης και ο Σίμος Κεδίκογλου. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στους βουλευτές την απόφασή της να υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο και να καταψηφίσει όσα άρθρα θεωρεί άδικα, όπως την έμμεση μείωση των συντάξεων. “Θα υπερψηφίσω επί της αρχής με κάθε κόστος”, τόνιζε στους συνομιλητές της.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν στο newstime.gr ότι η κ. Μπακογιάννη όχι μόνο αποδέσμευσε τους βουλευτές, αλλά τους παρότρυνε να μην ακολουθήσουν το παράδειγμά της. “Εσύ να μην το κάνεις, να κινηθείς εντός γραμμής”, έλεγε στους βουλευτές που ασπάζονται τη δική της άποψη. Πάντως, κατά πληροφορίες, η κ. Μπακογιάννη προχωρεί σε αυτή την πρωτοβουλία γνωρίζοντας τις συνέπειες της απόφασής της, δηλαδή την επερχόμενη διαγραφή. Μάλιστα, όσοι βουλευτές της επισήμαναν ότι θα διαγραφεί, λάμβαναν μία αποστομωτική απάντηση: “Το πιθανότερο είναι αυτό”, τους έλεγε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Προγουμένως, η Ρηγίλλης είχε επιβεβαιώσει μέσω του Πάνου Παναγιωτόπουλου, ότι θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας, λέγοντας ότι “στο σημαντικότερο νομοσχέδιο των τελευταίων δεκαετιών, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί παρά να πάει συντεταγμένη”.
“Όχι” με κομματική πειθαρχία

Οι παραπάνω εξελίξεις καθιστούν σαφές ότι οι σχέσεις Σαμαρά-Μπακογιάννη βαίνουν προς οριστική ρήξη. Αυτό διότι η Ρηγίλλης εκπέμπει σε όλους τους τόνους ότι τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας και πως η καταψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης είναι δεσμευτική για τους “γαλάζιους” βουλευτές.
“Θα είναι δώρο αν αναγκάσει το Σαμαρά να τη διαγράψει επειδή εκείνη θέλει το ΔΝΤ και τα σκληρότερα μέτρα που έχουν ληφθεί ποτέ”, σημειώνει στο newstime.gr στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, ο πορτ παρόλ της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, αργά το απόγευμα, μιλώντας με δημοσιογράφους, έλεγε ότι “στο σημαντικότερο νομοσχέδιο των τελευταίων δεκαετιών, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί παρά να πάει συντεταγμένη”.
Ερωτηθείς, όμως, αν θα υπάρξει διαγραφή για όσους τυχόν κινηθούν εκτός γραμμής, απέφυγε διακριτικά να απαντήσει, λέγοντας ότι “δεν απαντά σε υποθετικά σενάρια”. Η απόφαση, πάντως, από πλευράς του Αντώνη Σαμαρά φαίνεται ότι είναι δεδομένη.
“Όχι” επί της αρχής, “ναι” σε 14 άρθρα

Παρόλα αυτά, πληροφορίες του newstime.gr αναφέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει μεν επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά θα υπερψηφίσει συγκεκριμένα άρθρα, με τις προβλέψεις των οποίων συμφωνεί. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα πει “ναι”, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα, ποτά και είδη πολυτελείας, στην ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και σε μέτρα ενίσχυσης ανέργων και μικρομεσαίων.

Προσπάθεια Σαμαρά για “εξευμενισμό” της ευρω-Δεξιάς

Εντωμεταξύ, ο κ. Σαμαράς είχε αμέσως μετά τα επεισόδια διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές, ώστε να εξηγήσει τη στάση του κόμματός του. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, στον πρόεδρο της ευρω-Δεξιάς (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Βίλφριντ Μαρτένς και στους πρέσβεις της Γαλλίας και της Γερμανίας για να τους εξηγήσει ότι, παρά την απόφασή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, θα σεβαστεί ό,τι έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος.
“Το κράτος έχει συνέχεια και η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, ακόμη κι αν διαφωνεί”, τους είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι “θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πιάσουν τόπο τα χρήματα του μηχανισμού και να επιστραφούν όπως προβλέπει η σύμβαση”. 
NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top