GuidePedia

0
Tου Aθανασιου Eλλις
Δυστυχώς, κι άλλες φορές βίαιες συγκρούσεις στο κέντρο της Αθήνας έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου. Και άλλες φορές διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν καταγράψει κοινωνικές αναταραχές στην Ελλάδα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον Δεκέμβριο του 2008. Ομως, είναι η πρώτη φορά που η κατάσταση στην Ελλάδα επηρεάζει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, πλήττει τα διεθνή χρηματιστήρια και φθάνει να απειλεί τη συνοχή και το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης.

Τα βλέμματα όλων είναι, λοιπόν, στραμμένα στη χώρα μας. Αυτή η νέα πραγματικότητα αυξάνει την ευθύνη που έχουν οι πολιτικές μας ηγεσίες. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συγκληθεί. Η «κόντρα» ανάμεσα στον κ. Καρατζαφέρη και την κ. Παπαρήγα μπορεί να συνεχισθεί, ενώ ο κ. Τσίπρας θα ακολουθήσει τον δικό του γνώριμο δρόμο. Και οι τρεις μάχονται για την ψήφο των απογοητευμένων πολιτών που καλούνται να κάνουν θυσίες, είναι οργισμένοι και κατηγορούν τα κόμματα που τους κυβέρνησαν τα τελευταία 35 χρόνια.

Η μεγάλη ευθύνη πέφτει στον πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίοι, άλλωστε, εκπροσωπούν το 80% του ελληνικού λαού. Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε το πολιτικό κόστος της διαπραγμάτευσης και υπογραφής του προγράμματος για τη διάσωση της χώρας. Ο Αντώνης Σαμαράς καλείται να κάνει τη δική του υπέρβαση και να στηρίξει την υλοποίησή του. Εχει κάθε δικαίωμα να εκφράσει διαφωνίες για επιμέρους πρόνοιες, αλλά το αστικό φιλελεύθερο κόμμα της χώρας δεν μπορεί να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο των μικρών κομμάτων διαμαρτυρίας. Οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να μιλήσει ανοιχτά για πολλά από τα μέτρα που είναι αναγκαία.

Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τη χώρα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ούτε η υπόσχεση του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι αρκετή για να αποτρέψει την πτώχευση. Σε αυτή τη λεπτή συγκυρία, ήρθε η χθεσινή ημέρα να ενισχύσει την εικόνα της Ελλάδας ως μιας ασταθούς, και για κάποιους επικίνδυνης, χώρας. Είναι βέβαιο ότι τα χθεσινά γεγονότα θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη μόνη βιομηχανία που μας έχει απομείνει, τον τουρισμό. Ο γράφων ελπίζει ότι λίγο πριν από το πιο δύσκολο καλοκαίρι για την Ελλάδα δεν θα υπάρξουν ταξιδιωτικές οδηγίες από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, αν και οι εικόνες στις τηλεοράσεις έχουν ήδη κάνει τη ζημιά.

Οπως εύστοχα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η χώρα μας έφτασε στο χείλος της αβύσσου και είναι ευθύνη όλων μας να μη γίνει το βήμα προς το κενό», για να συμπληρώσει ότι «η ευθύνη αποδεικνύεται στην πράξη, όχι στα λόγια». Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πρέπει να κυριαρχήσει η υπευθυνότητα, αλλά και να αναζητηθεί η συναίνεση. Οι συμμετέχοντες δεν πρέπει να περιορισθούν στην έκφραση οδύνης για τον χαμό τριών αθώων ανθρώπων η οποία είναι αυτονόητη. Δύσκολα θα συμφωνήσουν να στηρίξουν το πρόγραμμα των επώδυνων μέτρων για την προσαρμογή της Ελλάδας. Δεν μπορούν να αλλάξουν τα πάντα εν μια νυκτί. Μπορούν, όμως, να κάνουν πολλά. Ας αρχίσουν τη ρήξη με το παρελθόν δεσμευόμενοι ότι θα προχωρήσουν άμεσα και ομόφωνα στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ο κόσμος διψά για δικαιοσύνη και ισονομία.

Ο κ. Παπούλιας προειδοποίησε ότι «η Ιστορία θα μας κρίνει όλους. Αυστηρά και χωρίς ελαφρυντικά». Ο ίδιος είχε το θάρρος να δηλώσει συνυπεύθυνος για το χρέος της χώρας, καθώς διετέλεσε επί πολλά χρόνια υπουργός στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί, και πρωτίστως οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς, οφείλουν να τον ακολουθήσουν. Με λόγια, αλλά και πράξεις...

Δημοσίευση σχολίου

 
Top