GuidePedia

0
Από μια κλωστή κρέμεται η συνοχή της Ν.Δ. μετά την απόφαση Σαμαρά να καταψηφιστει η συμφωνία διάσωσης της ελληνικής οικονομίας από Ε.Ε. και ΔΝΤ. Σε μια προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος, η Ρηγίλλης γνωστοποίησε χθες ότι το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα απορρίπτεται επί της αρχής, αλλά θα υπερψηφιστούν τελικώς 14 επί μέρους διατάξεις.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Κων. Τασούλα, ο οποίος ενημέρωσε χθες και τους γαλάζιους βουλευτές, η Ν.Δ. αποφάσισε να στηρίξει τις διατάξεις για την αύξηση της εγγυοδοσίας στις τράπεζες (κατά 15 δισ. ευρώ), την αύξηση των φόρων σε ποτά, τσιγάρα και είδη πολυτελείας, διατάξεις που σχετίζονται με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και επί μέρους παραγράφους της συμφωνίας στήριξης που κρίνεται ότι ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, όπως τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, προγράμματα για στήριξη ανέργων που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση και τις προβλεπόμενες διευκολύνσεις στις αποπληρωμές στεγαστικών δανείων από τον ΟΕΚ. Επιτελικά στελέχη του κόμματος επέμεναν ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί αλλαγή στάσης και πως ισχύουν στο ακέραιο οι λόγοι που επικαλείται ο κ. Σαμαράς στην απόφαση να καταψηφιστεί η συμφωνία στήριξης. Στο γαλάζιο στρατόπεδο τα βλέμματα έχουν στραφεί πλέον στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επιμένει ότι η Ν.Δ. θα έπρεπε να επιδείξει «υπεύθυνη στάση» και να στηρίξει τη συμφωνία τουλάχιστον επί της αρχής. Η κομματική ηγεσία, ωστόσο, όχι μόνον κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, αλλά θέτει ευθέως ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και προειδοποιεί με διαγραφές όσα στελέχη διαφοροποιηθούν από την επίσημη θέση του κόμματος.

Η χθεσινή καταφατική απάντηση του κ. Σαμαρά στο αίτημα του Πρωθυπουργού να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών μετά τα τραγικά γεγονότα με τους τρεις νεκρούς που συνόδευσαν το μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ερμηνεύθηκε ακόμη και από γαλάζιους βουλευτές ως μια πρώτη κίνηση για να αναθεωρήσει η Ν.Δ. την αρνητική στάση της. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά όμως, έσπευδαν να τονίσουν ότι η απόρριψη της συμφωνίας είναι δεδομένη και με αυτήν τη θέση η αξιωματική αντιπολίτευση «θα εμφανιστεί συντεταγμένη στη Βουλή».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι περισσότεροι στη Ν.Δ. θεωρούν ότι το πολιτικό διαζύγιο του κ. Σαμαρά με την κ. Μπακογιάννη βρίσκεται προ των πυλών. Η ίδια απέφυγε χθες να γνωστοποιήσει την τελική στάση της στη Βουλή, ενώ είχε συνεχείς διαβουλεύσεις με στενούς συνεργάτες της και στελέχη του κόμματος για τις δικές της κινήσεις. Κομματικοί παράγοντες, ωστόσο, που βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή μαζί της, τόνιζαν ότι οι θέσεις της απέναντι στη συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας «είναι ξεκάθαρες» και επέμεναν ότι είναι κρίσιμο για την εικόνα και την πορεία της Ν.Δ. «να στείλει μήνυμα υπευθυνότητας στην ελληνική κοινωνία και την Ευρώπη».

Επικρίσεις
Οι ίδιοι παράγοντες ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί για την επίσημη θέση της Ρηγίλλης, όπως την παρουσίασε προχθές τα μεσάνυχτα ο κ. Σαμαράς, λέγοντας με έμφαση ότι «η Ν.Δ. εμφανίζεται ως “ουρά” του ΠΑΜΕ!». Σημείωναν δε με νόημα, ότι η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή είναι από τις σημαντικότερες στα μεταπολιτευτικά χρόνια και είναι επιτακτική ανάγκη για την αξιωματική αντιπολίτευση «να αντιληφθεί την κρισιμότητα των περιστάσεων».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top