GuidePedia

0
Σε τραγωδία κατέληξε η μαζική διαδήλωση περίπου 100.000 εργαζομένων στην Αθήνα κατά των μέτρων λιτότητας. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου, μετά από ρίψη μολότοφ μέσα στο κτίριο που προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά. Νεκροί είναι οι: Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών και Επαμεινώνδας Τσακάλης, 36 ετών. Όπως προέκυψε από μαρτυρίες, οι κουκουλοφόροι-δράστες επεδίωκαν θύματα καθώς ενώ γνώριζαν ότι μέσα στην τράπεζα υπήρχαν εργαζόμενοι, όχι μόνο έριξαν την βόμβα μολότοφ αλλά πριν είχαν ρίξει βενζίνη για να ενισχύσουν την φωτιά.
"Η χώρα μας έφτασε στο χείλος της αβύσσου" δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε ότι οι δράστες του αιματηρού περιστατικού θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν. Νέες κινητοποιήσεις σήμερα το απόγευμα.
Εκτεταμένα επεισόδια και φθορές σημειώθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της πρωτοφανούς σε όγκο πορείας στην Αθήνα, ενώ παρόμοια περιστατικά υπήρξαν και σε διάφορες πόλεις της χώρας. Στο Σύνταγμα υπήρξε ένταση όταν πλήθος διαδηλωτών προσπάθησαν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 11 διαδηλωτές και 41 αστυνομικοί. Σοβαρά νοσηλεύεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο, ένας υπάλληλος της τράπεζας Marfin στην Σταδίου, ο οποίος στην προσπάθειά του να γλιτώσει από τη φωτιά που κατέκαιγε το κτίριο πήδηξε από το μπαλκόνι.
Η αστυνομία προχώρησε σε 25 συλλήψεις και 70 προσαγωγές, μεταξύ των οποίων και πολλά άτομα από την κατάληψη της οδού Ζαΐμη, κοντά στο Πολυτεχνείο. Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα.
Στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν δύο άτομα -  ηλικίας 22 και 33 ετών - με τις κατηγορίες της "διατάραξης κοινής ειρήνης", "απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης", "απόπειρας διακεκριμένων φθορών" και "στάσης". Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος τους, αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν συνολικά σε 37 προσαγωγές ατόμων. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί.
Σε μία από τις πορείες που έγιναν στην πόλη, ενσωματώθηκε ομάδα ατόμων, τα οποία κατά τη διέλευση της πορείας από τις οδούς Τσιμισκή, Ιασωνίδου και Εθνικής Αμύνης, προκάλεσαν φθορές σε πέντε ΑΤΜ τραπεζικών υποκαταστημάτων, σε υαλοπίνακες δύο καταστημάτων κινητής τηλεφωνίας, ενός ταχυφαγείου, πέντε τραπεζών, τεσσάρων εμπορικών καταστημάτων, καθώς και μικρές υλικές ζημιές σε τρία σταθμευμένα οχήματα.


 
Στιγμιότυπο από την "εισβολή" διαδηλωτών στο προαύλιο 
της Βουλής Στιγμιότυπο από την "εισβολή" διαδηλωτών στο προαύλιο της Βουλής "Η τραγωδία στη Marfin"
Η τραγωδία που εκτυλίχθηκε στην τράπεζα σημειώθηκε γύρω στις 14:00, όταν ο κύριος όγκος των διαδηλωτών εκινείτο επί της οδόυ Σταδίου Σύμφωνα με πληροφορίες, νεαροί του αντιεξουσιαστικού χώρου εξοργίστηκαν όταν είδαν ανοιχτό το υποκατάστημα και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά των υπαλλήλων. Στη συνέχεια, άρχισαν να πετούν πέτρες με αποτέλεσμα να σπάσουν την τζαμαρία. Ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε στο εσωτερικό της τράπεζας βενζίνη και μετά βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα το κτίριο να τυλιχτεί στις φλόγες.
Ορισμένοι από τους υπάλληλους κατάφεραν να βγουν από την τράπεζα, που τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ άλλοι εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτήν. Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε πέντε άτομα από παράθυρα και μπαλκόνια του κτιρίου, ενώ ένας υπάλληλος πήδηξε από μπαλκόνι με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Υπό συνθήκες γενικευμένου πανικού ορισμένοι υπάλληλοι προσπάθησαν να ανέβουν από την σκάλα στην ταράτσα του κτιρίου, με αποτέλεσμα να πνιγούν από τους καπνούς. Οι πυροσβέστες εντόπισαν νεκρούς από ασφυξία έναν άνδρα στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου, μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου και άλλη μία κοντά στο μπαλκόνι. Η μία από τις νεκρές υπαλλήλους ήταν έγκυος.
Στη συνέχεια, η αστυνομία με χρήση χημικών προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την τράπεζα. Οι διαδηλωτές προχώρησαν σε αποδοκιμασίες του προέδρου της Marfin Ανδ. Βγενόπουλο, ο οποίος μετέβη στο κτίριο της τράπεζας για να ενημερωθεί για το περιστατικό.
Η πυροσβεστική προσπαθεί να απεγκλωβίσει υπαλλήλους της τράπεζας 
από το φλεγόμενο κτίριο Η πυροσβεστική προσπαθεί να απεγκλωβίσει υπαλλήλους της τράπεζας από το φλεγόμενο κτίριο Έπειτα από αυτοψία που έκανε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Φίλιππος Κουτσάφτης, διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος των τριών υπαλλήλων οφείλεται σε ασφυκτικά αίτια, λόγω του πυκνού καπνού. Στο σημείο της τραγωδίας έσπευσε επίσης κλιμάκιο του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και κλιμάκιο της Κρατικής Ασφάλειας. Περίπου στις 18:30 οι τρεις σοροί μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο.
Προανάκριση για το θάνατο των τριών υπαλλήλων και για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής. Η αστυνομία ευελπιστεί να συγκεντρώσει υλικό για τους δράστες από τις κάμερες ασφαλείας των καταστημάτων της περιοχής. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τις κάμερες ασφαλείας της τράπεζας, προκύπτει ότι τρία άτομα έριξαν τις μολότοφ στο κτίριο.
"Σήμερα είναι μια μαύρη ημέρα για τη Δημοκρατία. Δυνάμεις που αρέσκονται στην τυφλή βία, με ξεκάθαρα αντιδημοκρατική και αντικοινωνική στόχευση και συμπεριφορά, εκμεταλλεύθηκαν την ειρηνική διαδήλωση των εργαζομένων και με βόμβες μολότοφ προκάλεσαν τον θάνατο τριών συμπολιτών μας και έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή άλλων" δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι δράστες της αιματηρής επίθεσης θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν.
Σε ανακοίνωσή της η Marfin εκφράζει την οργή της και στρέφεται κατά της Πολιτείας που, όπως υποστηρίζει, "εγνώριζε ότι μόνο από τύχη δεν είχαν συμβεί μέχρι σήμερα τέτοια τραγικά περιστατικά".
Αστυνομικός αφήνει λίγα λουλούδια στο σημείο της τραγωδίας Αστυνομικός αφήνει λίγα λουλούδια στο σημείο της τραγωδίας "Θα σε κάψω"
Προβληματισμό για τα κίνητρα τέτοιου είδους επιθέσεων προκαλούν οι μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν στο σημείο της τραγωδίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του βιβλιοπωλείου "Ιανός" στην οδό Σταδίου, Βασίλης Χατζηιακώβου,  1-2 κουκουλοφόροι έσπασαν την τζαμαρία του καταστήματος - το οποίο ήταν κλειστό λόγω της απεργίας - και πέταξαν βόμβες μολότοφ.  Τη στιγμή που το προσωπικό ασφαλείας του βιβλιοπωλείου έσβηνε τη φωτιά με τον πυροσβεστήρα, μπήκε ένας τρίτος κουκουλοφόρος ο οποίος είπε σε έναν υπάλληλο σε σπαστά ελληνικά "Θα σε κάψω" και έριξε βενζίνη.
Σύμφωνα με κατάθεση μάρτυρα που βρέθηκε στην τράπεζα, την ώρα που η φωτιά εξαπλωνόταν, νεαροί επιχειρούσαν να σπάσουν την πρόσοψη του υποκαταστήματος και κάποιοι υπάλληλοι έκλεισαν την πόρτα για να αποτρέψουν ενδεχόμενη εισβολή τους. Η πυρκαγιά προκάλεσε πανικό  σε υπαλλήλους και πελάτες, οι οποίοι προσπάθησαν να προστατευτούν. Το συγκεκριμένο υποκατάστημα δεν διέθετε ρολά γιατί κάτι τέτοιο απαγορεύεται καθώς το κτίριο είναι διατηρητέο.
Άλλοι μάρτυρες ανέφεραν ότι άτομα που παρέμεναν έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας την ώρα που το κτίριο καιγόταν και οι υπάλληλοι είχαν βγει στα μπαλκόνια ζητώντας βοήθεια, εμπόδιζαν τα πυροσβεστικά οχήματα να φθάσουν στο σημείο.

Οι πρώτοι πυροσβέστες έφθασαν πεζή, ενώ το πρώτο πυροσβεστικό όχημα κατάφερε να προσεγγίσει το κτίριο επτά λεπτά αργότερα, αν και βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι συγκεντρωμένοι υποδέχθηκαν το πυροσβεστικό όχημα με πέτρες και τα επόμενα οχήματα έφθασαν στο σημείο με αστυνομική δύναμη.
 
Εμπόλεμη ζώνη το κέντρο της Αθήνας
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και στο Σύνταγμα, όπου ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να ανέβει στον προαύλιο χώρο της Βουλής από τα σκαλιά στα δεξιά, την ώρα που είχα αποχωρήσει ο κύριος όγκος του ΠΑΜΕ.Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες εναντίον της αστυνομικής δύναμης, η οποία τους απώθησε με χρήση χημικών. Στη συνέχεια, το Σύνταγμα μετετράπη σε πεδίο μάχης.

Ακολούθησαν επεισόδια στους γύρω δρόμους. Ορισμένοι διαδηλωτές τοποθέτησαν μία μαύρη σημαία στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, ενώ άλλοι επιχείρησαν να φτάσουν στο υπουργείο Οικονομικών από την κάτω πλευρά μέσω της οδού Μητροπόλεως, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, διαδηλωτές πυρπόλησαν πυροσβεστικό όχημα, από το οποίο οι πυροσβέστες πρόλαβαν να βγουν την τελευταία στιγμή, ενώ επίσης έβαλαν φωτιά στο κτίριο της οδού Αμαλίας 40 όπου στεγάζεται το πρώην ΣΔΟΕ (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομικών στο τρίτο και τέταρτο όροφο. Το κτίριο υπέστη σοβαρότατες ζημιές ενώ η ΥΠΕΕ καταστράφηκε.

Άλλοι έβαλαν φωτιά στο περίπτερο ακριβώς απέναντι στην είσοδο του Ζαππείου, το οποίο καταστράφηκε ενώ οι φλόγες παρ' ολίγον να επεκταθούν προς το Άλσος του Ζαππείου. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πυρπολήθηκαν πολλά αυτοκίνητα, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε δεκάδες καταστήματα.

Τα επεισόδια αφού είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές μεταφέρθηκαν μπροστά από τα Προπύλαια, όπου σημειώθηκε πετροπόλεμος με τους αστυνομικούς.
Μαζική διαδήλωση
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έδωσαν το παρών στην μεγάλη κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση.

"Φέρτε πίσω τα κλεμμένα" και "Δεν κλέψαμε, δεν πληρώνουμε" ήταν δύο από τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλωτών.
Προηγήθηκε το μπλοκ του ΠΑΜΕ και ακολούθησαν τα μπλοκ των συνδικάτων, των σωματείων, του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Η συμμετοχή του κόσμου αμαυρώθηκε από τα επεισόδια που ακολούθησαν, με αποκορύφωμα τη δολοφονική ενέργεια που στοίχισε τη ζωή στους τρεις εργαζόμενους της Marfin.
Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο, μετά τη μεταπολίτευση, εργατικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Παράλληλα, σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η συμμετοχή στην απεργία. Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι προσέγγισε στους περισσότερους κλάδους το 90% και την ίδια στιγμή η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι «σε πολλούς κλάδους και χώρους του ιδιωτικού τομέα η συμμετοχή των εργαζομένων έφτασε στο 100%».
  NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top