GuidePedia

0
Με αίμα βάφτηκε η απόπειρα διεθνούς στολίσκου να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινοί καταδρομείς πραγματοποίησαν επίθεση στη νηοπομπή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 21 άνθρωποι και τουλάχιστον άλλοι 60 να τραυματιστούν – μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας. Στη νηοπομπή συμμετέχουν και δύο ελληνικά πλοία, εκ των οποίων με το ένα (σ.σ.: "Ελεύθερη Μεσόγειος") έχει χαθεί η επικοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας. Στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα.



Ο διεθνής στολίσκος – που αποτελείται από έξι πλοία, απαρτίζεται από 700 ακτιβιστές και μεταφέρει 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας - εγκατέλειψε την Κυριακή τα διεθνή χωρικά ύδατα ανοιχτά της Κύπρου, με σκοπό να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της περιοχής.

Το πρώτο πλοίο που δέχτηκε επίθεση ήταν ένα τουρκικό. Το Ισραήλ επιτέθηκε από αέρος με ελικόπτερο και από θαλάσσης από πολεμικά και πλωτά σκάφη. Ισραηλινοί κομάντος κατέλαβαν και τα έξι πλοία της διεθνούς νηοπομπής και ακολούθησαν συμπλοκές με πραγματικά πυρά. Όπως μετέδωσε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10, τουλάχιστον 21 ακτιβιστές της διεθνούς νηοπομπής έχασαν τη ζωή τους - οι περισσότεροι εκ των οποίων Τούρκοι - κατά την αιματηρή συμπλοκή με ισραηλινούς καταδρομείς. Σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, οι νεκροί είναι 10, ωστόσο ο ισραηλινός στρατός μιλά για περισσότερα από 10 θύματα.
"Κατά την επιχείρηση, οι ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν ισχυρή σωματική βία. Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ", αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού. Και προστίθεται: "Κομμάντος κατέλαβαν έξι πλοία που επιχείρησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό [της Λωρίδας της Γάζας]... Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι στρατιώτες αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από τους ακτιβιστές οι οποίοι επιτέθηκαν με αληθινά πυρά. Από τις συγκρούσεις αυτές, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των επιβατών. Τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας από σφαίρα, και μεταφέρθηκαν στα ισραηλινά νοσοκομεία".
Η επικοινωνία έχει χαθεί με πλοίο "Ελεύθερη Μεσογείος", υπό ελληνική σημαία, στο οποίο επιβαίνουν 34 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων Έλληνες. Το τηλέφωνο που έχει δώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για πληροφορίες σχετικά με την τύχη των Ελλήνων είναι το 210 3681730.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, το υπουργείο ενεργοποίησε τη Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων και ζήτησε άμεση ενημέρωση από τις αρχές του Ισραήλ για την ασφάλεια των ελλήνων πολιτών που μετέχουν στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μόλις έγινε γνωστό ότι δυνάμεις των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ανέκοψαν τον πλου και κατέλαβαν τα πλοία. Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα μη κυβερνητικών οργανώσεων πρέπει να ασκείται ελεύθερα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι σύννομη.
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα εμποδίσει διά της βίας αν χρειαστεί το στολίσκο εάν επιχειρήσει να προσεγγίσει τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας. Οι Ισραηλινοί απείλησαν ότι θα καταλάβουν τα πλοία, θα συλλάβουν και θα απελάσουν τους ακτιβιστές.
Το τουρκικό πλοίο " Mavi Marmara" Το τουρκικό πλοίο " Mavi Marmara" Η πρώτη αντίδραση εκ μέρους του Ισραήλ ήρθε από τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, ο οποίος είπε ότι οι εικόνες δεν είναι ευχάριστες και εξέφρασε τη λύπη του για τις απώλειες.
Όπως μετέδωσε το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο που επικαλείται έγκυρη πηγή, την ώρα που οι κομάντος καταλάμβαναν το πρώτο πλοίο (σ.σ.: το τουρκικό) δέχθηκαν πυρά από ενόπλους που μετέβαιναν στο σκάφος.
Εν τω μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον ισραηλινό πρεσβευτή για να του επιδώσει διαμαρτυρία μετά την αιματηρή επίθεση. "Ο πρεσβευτής Γκάμπι Λέβι εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται να του διαβιβάσουμε την εντονότατη αντίδρασή μας με τους πλέον σκληρούς τόνους", διαβεβαίωσε τούρκος διπλωμάτης
"Είναι απαράδεκτη (η επιχείρηση)...Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. "Καταδικάζουμε τις απάνθρωπες πρακτικές του Ισραήλ. Το λυπηρό αυτό επεισόδιο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις", καταλήγει η ανακοίνωση.
Παράλληλα, δεκάδες τούρκοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στο προξενείο και συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που φρουρούσαν το κτίριο. "Δεν περιμέναμε να γίνει μιά τέτοια επίθεση σε διεθνή ύδατα" δήλωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Ομέρ Φαρούκ Κορκμάζ, εκπρόσωπος της φιλο-ισλαμικής ανθρωπιστικής οργάνωσης IHH, που συμμετέχει στην προσπάθεια μεταφοράς της βοήθειας στη Γάζα. " Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να συγχωρήσει το Ισραήλ" πρόσθεσε.
Η Χαμάς, από την πλευρά της, κάλεσε τους απανταχού μουσουλμάνους και Άραβες να διαδηλώσουν έξω από τις ισραηλινές πρεσβείες ανά τον κόσμο. "Καλούμε όλους τους Άραβες και τους μουσουλμάνους να εξεγερθούν μπροστά στις σιωνιστικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο" δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Σαμί Αμπού Ζούχρι. Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγιε από την πλευρά του κατήγγειλε την "βάρβαρη επίθεση" εναντίον του διεθνούς στολίσκου και κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να προστατεύσει τους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία.
Η ισραηλινή αστυνομία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα για να αντιμετωπίσει "πιθανές ταραχές" ανάμεσα στους Άραβες ισραηλινούς, μετά την στρατιωτική επιχείρηση.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, καμία αποστολή δεν κατάφερε στο παρελθόν να μπει στα χωρικά ύδατα της Γάζας που ελέγχει το ισραηλινό ναυτικό.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top