GuidePedia

0
ΓΡΑΦΕΙ Ο Δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΝΕΤΑΝΙΕΧΟΥ ΣΕ ΗΠΑ. ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ.
Νέα εστία έντασης εμφανίστηκε στο θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου με την επιμονή και πρόθεση του στολίσκου των ακτιβιστών να καταπλεύσει στο λιμάνι της ΓΑΖΑΣ, και την αντίδραση των ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ της SHAYETET 13(βατραχάνθρωποι) του ΙΣΡΑΗΛ που κατέλαβαν μετά από σύγκρουση τα 6 πλοιάρια και τα οδήγησαν στο λιμάνι ΑΣΝΤΟΤ. Από τον Αύγουστο του 2008 ήταν η 9η φορά που έλαβε χώρα το συγκεκριμένο ταξίδι (αυτή τη φορά ήταν ο μεγαλύτερος στολίσκος).
ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ .Κάποιες φορές στο παρελθόν επετράπη να πραγματοποιηθεί ο κατάπλους στη ΓΑΖΑ, αλλά μετά τον προ 19 μηνών πόλεμο οι Ισραηλινοί είναι αρνητικοί, και έχουν επιβάλει ειδικά μέτρα(αποτροπής και αντιμετώπισης). Αυτή την φορά ως ιδιαίτερα σημαντικός ήταν ο ρόλος των ΤΟΥΡΚΩΝ(οι πιο πολλόι νέκροι ήσαν Τούρκοι ακτιβιστές), ενώ λέγεται ότι συνολικά ήσαν περίπου 700 ακτιβιστές και μεταφέρονταν 10.000 τόνοι βοήθειας( η οποία θα προωθηθεί στη ΓΑΖΑ από τις χερσαίες εισόδους όπως ήδη ανακοίνωσαν οι Ισραηλινοί).Στην όλη πάντως ομάδα πρωτοστατεί η Τουρκική ΙΗΗ η οποία έχει στενές σχέσεις με ακραίες Ισλαμικές οργανώσεις .Αξίζει να κάνω ορισμένες επισημάνσεις:

*AIΓΥΠΤΟΣ και ΙΣΡΑΗΛ έχουν επιβάλει αποκλεισμό στην ΓΑΖΑ. Ασφαλώς περνάει από τις γνωστές χερσαίες διόδους ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά οι εξτρεμιστές της ΧΑΜΑΣ έχουν σκάψει πολλά τούνελ και μέσω αυτών διέρχονται όπλα-πυρομαχικά και στελέχη τρομοκρατικών ομάδων που εδρεύουν στην Λωρίδα της ΓΑΖΑΣ. Μάλιστα το ΚΑΪΡΟ εγείρει τείχος, ενώ οι Ισραηλινοί έχουν αυξήσει τους ελέγχους.

*Εδώ και αρκετές ημέρες ο επικεφαλής του Ισραηλινού Ναυτικού Ναύαρχος ΕΛΙΕΖΕΡ ΜΑΡΟΜ είχε επισημάνει ότι δεν αποκλείεται ένταση στην περιοχή, ενώ οι επίλεκτοι της ΔΥΝΑΜΗΣ 13 είχαν πραγματοποιήσει πολλές ασκήσεις. Παράλληλα ηλεκτρονικά και ακουστικά αντίμετρα είχαν δοκιμαστεί απέναντι στον στολίσκο.

*Το ότι η ΤΟΥΡΚΙΑ παίζει τελευταία το σημαντικό ρόλο σε τέτοιες κινήσεις , το είχε επισημάνει πολύ πρόσφατα σε επίκαιρο άρθρο του στο SITE o εκλεκτός συνεργάτης μου Υποστράτηγος (εα) ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΤΖΩΗΣ(περασμένη ΤΕΤΑΡΤΗ). Δεν είναι τυχαίο ότι οι δυο φιλότουρκοι υπουργοί της κυβέρνησης του ΙΣΡΑΗΛ, ο ΑΜΥΝΑΣ ΜΠΑΡΑΚ και ο ΕΜΠΟΡΙΟΥ μπεν ΕΛΙΕΖΕΡ επικοινώνησαν αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα με τους ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ της Τουρκίας. Ας μη λησμονούμε και κάτι άλλο. Επειδή δεν μπορούσαν να αποπλεύσουν από τα ελεύθερα ΚΥΠΡΙΑΚΑ λιμάνια, κάποια πλοία έκαναν χρήση λιμανιών του ψευδοκράτους.Ήδη η ΑΓΚΥΡΑ ανεκάλεσε τον πρέσβη της στο ΙΣΡΑΗΛ και ζητάει έκτακτη σύγκλιση του ΣΑ/ΟΗΕ. Σε διάφορες χώρες όπως στην ΙΟΡΔΑΝΙΑ διαδηλωτές ζήτησαν να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις με το ΤΕΛ ΑΒΙΒ)


*Επίσης στα συμβάντα αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ ΝΤΑΝΙ ΑΓΙΑΛΟΝ υποστηρίζοντας ότι στελέχη των ακτιβιστών συνδέονται στενά με τρομοκρατικά δίκτυα όπως την ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΖΙΧΑΝΤ, τη ΧΑΜΑΣ, και την ΑΛ ΚΑΕΝΤΑ. Την ίδια στιγμή ο ΝΕΤΑΝΙΕΧΟΥ ενημερώνονταν για τα συμβάντα στην χώρα του από τον ΚΑΝΑΔΑ που βρίσκονταν ,ενώ αποφάσισε να ματαιώσει την αυριανή συνάντηση του με τον ΟΜΠΑΜΑ στον ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ.(θα γίνει αργότερα) και επιστρέφει επειγόντως στο ΙΣΡΑΗΛ.

*Oι ΗΠΑ διατηρούν μια στάση συγκρατημένη , ενώ έχουν εκφράσει τη λύπη τους και προσπαθούν να κατανοήσουν τα γεγονότα, ενώ ο Γάλλος ΥΠΕΞ Μ. ΚΟΥΣΝΕΡ επέκρινε την επέμβαση των Ισραηλινών στον στολίσκο. Από την πλευρά της ΕΕ η ΚΑΘΡΙΝ ΑΣΤΟΝ ζήτησε την σύσταση ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για τα όσα έγιναν στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.


ΚΑΤΑΓΡΑΦΩ ΤΩΡΑ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΣΚΕΨΕΩΝ-ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ.
*Είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια συνολική εκτίμηση των ζημιών.(επιπτώσεις-προεκτάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις).

*Ποιες οι επιπτώσεις στις ΤΟΥΡΚΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ σχέσεις που είναι σε πολύ δύσκολη φάση.

*Τι θα συμβεί, αν κλιμακωθεί η αντίσταση στη ΓΑΖΑ και αν κάποιοι εκτιμήσουν την κατάσταση ότι είναι ώρα για ΤΡΙΤΗ ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ.

*Το θέμα είναι μείζον από όλες τις πλευρές σε ότι αφορά τις ψυχολογικές επιχειρήσεις, τον ρόλο των δημοσιογράφων, και βέβαια των διεθνών ΜΜΕ.

*Δεν προβλέπω να υπάρχουν υπολογίσιμες επιπτώσεις για τις σχέσεις του ΙΣΡΑΗΛ με την ΔΥΣΗ.

*Πιθανότατα να ζητηθεί από μια ανεξάρτητη αρχή να κάνει μια ενδιάμεση καταγραφή των συμβάντων.

*Τα γεγονότα σίγουρα τα παρακολουθούν με προσοχή το ΙΡΑΝ, η ΣΥΡΙΑ και η ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ.

*Επίσης θα πρέπει να το δούνε και οι Ισραηλινοί από την δική τους οπτική γωνιά. Περίμεναν τέτοια αντίδραση/μήπως θα έπρεπε να επιχειρήσουν πιο πολλοί κομάντος/γνώριζαν οι Υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ τι ακριβός όπλα υπήρχαν πάνω στα πλοία/είχαν εκπαιδευτεί ακριβώς για τέτοιο χειρισμό κατάστασης/ήσαν τα πλοία ορατά (συνολικά) από τις Ισραηλινές κορβέτες/;

ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΟΥ.

Τα όσα έγιναν-τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο – με προβληματίζουν έντονα γιατί :

*ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΧΩΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.(κάποιοι επιδιώκουν να σαμποτάρουν τον διάλογο).

*ΕΠΙΚΕΙΝΤΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑ/ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΠΑΝΤΑ ΟΤΑΝ ΠΙΕΖΕΤΑΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΡΟΣ ΑΛΛΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ.

*ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ-ΣΥΡΙΑ με το ΙΣΡΑΗΛ. ΕΙΔΙΚΑ Ο ΥΠΕΡΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ(κάποιοι επιθυμούν να στρέψουν την διεθνή κοινή γνώμη αλλού)

*ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

*ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΕΘΝΩΣ , ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.(πρόσφατες αποφάσεις στη Σύνοδο για την μη-διασπορά των πυρηνικών κλπ).

*ΤΟ ΧΑΜΑΣΤΑΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΈΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΑΡΚΕΤΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ. ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ(ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ/ΝΟΤΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ/ΕΚΘΕΣΗ ΓΚΟΛΝΤΣΤΟΟΥΝ/κα)..

*ΟΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΣΤΟΧΕΥΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ-ΝΕΤΑΝΙΕΧΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ , ΑΦΟΥ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ.


Η χώρα μας αποφάσισε να ακυρώσει την επίσκεψη του Ισραηλινού της ΙΑF υποπτεράρχου ΝΕΧΟΥΣΤΑΝ στην Αθήνα και να μην προχωρήσει η διμερής άσκηση ΜΙΝΩΑΣ 2010 των δυο αεροπορικών δυνάμεων. Η απόφαση είναι πολιτική και τη σέβομαι. Αλλά σε προσωπικό και αναλυτικό επίπεδο διαφωνώ γιατί στην φάση που είναι τα πράγματα η χώρα μας θα πρέπει να έχει στενές σχέσεις με το ΙΣΡΑΗΛ σε όλα τα επίπεδα. Ας μην λησμονούμαι ότι η ίδια η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ δεν εγκρίνει την εξτρεμιστική ΧΑΜΑΣ. Και βέβαια επιχειρησιακά πηγαίνεις πάντοτε με εκείνους που είναι ισχυροί. Το πολιτικό του ζητήματος το καταλαβαίνω και το σέβομαι. Όμως τη στιγμή που οι ΤΟΥΡΚΟΙ έχουν άπειρα προβλήματα με τους Ισραηλινούς που θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε, νομίζω ότι θα μπορούσαμε σε επίπεδο ΥΠΕΞ να ζητήσουμε την μερική μείωση της αεροπορικής συμμετοχής των Ισραηλινών ή να μετατοπίσουμε την άσκηση για αργότερα. Ας μην ξεχνάμε ότι κάτι τέτοιες αποφάσεις τις «εκμεταλλεύονται» πολιτικά για δικά τους άνομα συμφέροντα οι ΙΡΑΝΟΙ κα που είναι δακτυλοδεικτούμενοι από την ΔΥΣΗ. Δεν πρέπει-εκτιμώ προσωπικά – να αντιδρούμε με τάσεις σαν αυτές των Τούρκων που προ μινών ακύρωσαν την γνωστή πολυεθνική ΑΣΚΗΣΗ «ΑΕΤΟΣ της ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ».Άλλωστε το ΙΣΡΑΗΛ –όπως προβλέπεται από το προτεινόμενο πλαίσιο/STRATEGIC CONCEPT και τις επικείμενες «πινελιές» που θα βάλουν στα κείμενα της επιτροπής ΟΛΜΠΡΑΪΤ οι ειδικοί της Συμμαχίας μέσα στο καλοκαίρι(πριν παρουσιαστεί στην Διάσκεψη της Λισαβόνας τον προσεχή ΝΟΕΜΒΡΙΟ) θα έρχεται όλο και πιο κοντά στην ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Στο μυαλό μου έρχεται τελευταία αυτή η ασυνάρτητη πολιτική των ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ-ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ με την ΑΛΒΑΝΙΑ.(που τελικά κοίταξε προς Τουρκία για ναυτική-στρατιωτική συμφωνία και μας άφησε στα κρύα του λουτρού, παρά το γεγονός ότι την έχουμε στηρίξει σε πολλά από το 1990).

Δημοσίευση σχολίου

 
Top