GuidePedia

0
Μετά από επεισοδιακές συνεδριάσεις η κυβέρνηση Ερντογάν κατάφερε τελικά να κάνει ένα σημαντικό βήμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση.
Τα άρθρα που αναθεωρήθηκαν είναι, το 23ο και 25ο του τουρκικού συντάγματος. Το 23ο αφορά την δικαστική εξουσία και με την μεταβολή του θα μπορούν να αυξηθούν τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και να διορίζονται από την κυβέρνηση και τη Βουλή.


Το 25ο ανοίγει τον δρόμο για να προσαχθούν στα πολιτικά δικαστήρια οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματος του 1980 και το άρθρο 24 οδηγεί στην ανασυγκρότηση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μεχμετ Αλι Σαχιν είπε "Το αποτέλεσμα του τελικού γύρου ψηφοφορίας για τις αλλαγές στο σύνταγμα έχουν ως εξής Ψήφισαν 409 βουλευτές. Υπέρ : 336, κατά 72, αποχές μία, λευκό 1, άκυρο 1."

Ο πρωθυπουργός της Τουρκιάς Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν μετά το τέλος της μεταρρύθμισης τόνισε "Η Τουρκική εθνοσυνέλευση έγραψε με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία της δημοκρατίας και στην ιστορία της πολιτικής. Είναι μια σημαντική αρχή στο δρόμο του δικαίου."

Το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα θερμό. Η κυβέρνησή Ερντογάν δεν κατάφερε να αποσπάσει την ενισχυμένη πλειοψηφία που θα καθιστούσε τα άρθρα του συντάγματος αμέσως εφαρμοστέα. Έτσι τώρα θα πρέπει να εγκριθούν και σε δημοψήφισμα το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα οριστεί για τις 18 Ιουλίου.
NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top