GuidePedia

0
Τη δυσαρέσκεια της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα των απ’ ευθείας εμπορικών συναλλαγών με τα Κατεχόμενα εξέφρασε η Ελλάδα κάνοντας μάλιστα λόγο για «κακόβουλη κίνηση» εκ μέρους της Κομισιόν.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχείρησε να απελευθερώσει τις εμπορικές σχέσεις με τα Κατεχόμενα,
δίχως να ενημερώσει ή να προσφύγει σε διάλογο με την κυπριακή κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, τόνισε σε δήλωση του, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί τις αλλαγές που φέρνει η Συνθήκη της Λισσαβώνας προκειμένου να κάνει κάποια βήματα σχετικά με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο. Αναφερόμενος στις κινήσεις της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, ο εκπρόσωπος ΥΠΕΞ, διευκρίνισε ότι "η διαδικασία ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα επιχειρήματα της Επιτροπής θεωρούμε ότι δεν έχουν νομική βάση. Η Κυπριακή Δημοκρατία κι η Ελλάδα θα δώσουμε μάχη με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε οι θέσεις μας να περάσουν. Δεν έχουμε χάσει τίποτα. Τα επιχειρήματά μας είναι πολύ ισχυρά. Θα το αντιμετωπίσουμε όπως και στο παρελθόν με στόχο την επιτυχία". Ο συγκεκριμένος κανονισμός δεν είναι τυχαίος κανονισμός, αλλά θίγει ζωτικά συμφέροντα ενός κράτους-μέλους. Είναι αδιανόητο να μην πραγματοποιηθεί διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κράτος - μέλος πριν γίνει μια τέτοια ενέργεια. Είναι ένα ξεκάθαρα πολιτικό ζήτημα, δεν μπορεί λοιπόν να αντιμετωπίζεται ως μια απλή διαδικασία", πρόσθεσε, τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top