GuidePedia

0
O ,Αντρέι Γκρομίκο υπουργός Εξωτερικών της άλλοτε Σοβιετικής Ενωσης, διαμαρτυρήθηκε κάποτε στον Νικήτα Χρουστσόφ, αναφέρουν σοβιετικά έγγραφα που είδαν τη δημοσιότητα τελευταία, γιατί ο προϋπολογισμός τού περικόπτει συνεχώς τα κονδύλια. Και ο θυμόσοφος Χρουστσόφ απάντησε με το ερώτημα: «Τι παράγετε εσείς στο υπουργείο σου;».

Κάπως έτσι, φοβούμαι, θα σκέφτηκαν και οι δικοί μας αρμόδιοι για το φορολογικό και έκοψαν κατά 40% το λεγόμενο επίδομα των διπλωματικών υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό. Αλλά το εν λόγω επίδομα μόνο κατ΄ όνομα έχει σχέση με το επίδομα που έχει προσκολληθεί στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων και περικόπτεται σήμερα. Οι συντάκτες του σχετικού νομοσχεδίου δεν θέλησαν να δουν αυτή την ιδιαιτερότητα. Ισως επειδή δεν ήταν πρακτικά δυνατόν να απεργήσουν οι αμέσως θιγόμενοι, ίσως επειδή οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα δεν κατέλαβαν τα κτίρια του υπουργείου Εξωτερικών και δεν περικύκλωσαν τη Βουλή... Αν έδιναν προσοχή, θα συνειδητοποιούσαν τι σημαίνει η περικοπή- και μάλιστα κατά 40%- του λεγόμενου επιδόματος στον διπλωματικό υπάλληλο που στο εξωτερικό έχει να καταβάλει ενοίκιο κατοικίας, να ανταποκριθεί στις κοινωνικές εκδηλώσεις που του επιβάλλει ο ρόλος του και, αν έχει παιδιά, να πληρώσει τα δίδακτρά τους.

Αυτές ακριβώς τις ανάγκες καλύπτει το λεγόμενο επίδομα για τους υπηρετούντες στο εξωτερικό και γι΄ αυτό δεν είναι όπως τα άλλα επιδόματα. Γι΄ αυτό, άλλωστε, το ύψος του δεν είναι καθορισμένο. Ρυθμίζεται ανάλογα με το κόστος ζωής στην πόλη στην οποία υπηρετεί ο διπλωμάτης και δεν θα υπήρχε λόγος να δίδεται αν ο μισθός του ήταν αξιοπρεπής. Αλλά όταν ένας πρέσβης με 30ετή υπηρεσία έχει βασικό μισθό ούτε καν 2.900 ευρώ, πώς να δεχθεί να υπηρετήσει λ.χ. στο Λονδίνο, στη Μόσχα ή έστω στο Δελχί; Είναι απορίας άξιον πώς δεν το επεσήμαναν αυτό στον αρμόδιο υπουργό συνάδελφοί του στη Βουλή οι οποίοι διετέλεσαν υπουργοί Εξωτερικών επί σειρά ετών και γνωρίζουν πολύ καλά αυτή την ιδιομορφία.

Κάποιοι φαίνεται να αντιλήφθηκαν το πρόβλημα που δημιουργεί αυτή η περικοπή κατά 40%, αλλά αν κρίνουμε από τις ενέργειές τους δεν ασχολούνται σοβαρά. Προχθές λ.χ. εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να πληροφορηθούν από τις πρεσβείες μας- και μάλιστα να έχουν απάντηση εντός 24 ωρώνποιο είναι το ενοίκιο διαμερίσματος ενός, δύο, τριών ή τεσσάρων δωματίων και πόσα είναι τα δίδακτρα παιδιών δημοτικού ή γυμνασίου στις πόλεις όπου υπηρετούν! Θα παραείναι αφελές να θέλουν να καλύψουν την περικοπή του «επιδόματος» καταβάλλοντας τα ενοίκια είτε τα δίδακτρα κτλ. των διπλωματών μας στο εξωτερικό- θα κοστίσει ασύγκριτα περισσότερο.

Ασφαλώς πρέπει να γίνουν περικοπές και στο υπουργείο Εξωτερικών κόπηκαν, περιορίστηκαν και διαγράφηκαν αρκετά κονδύλια για δραστηριότητες που το αφορούν- σε βάρος όχι μόνο της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό αλλά και της προώθησης εθνικών μας προβλημάτων, όπως διαπιστώθηκε πρόσφατα με την «παράλειψη» της καθιερωμένης δεξίωσης της 25ης Μαρτίου στις πρεσβείες και στα προξενεία μας. Για εξοικονόμηση χρημάτων θα μπορούσαν να κλείσουν μερικά προξενεία στη Γερμανία, στην Ιταλία κ.α. τα οποία υπολειτουργούν. Οταν χώρες πολύ μεγαλύτερες της Ελλάδας διατηρούν μια πρεσβεία στα τρία κράτη της Βαλτικής, γιατί η Ελλάδα να έχει σε καθένα από αυτά; Γιατί να μην περιοριστεί σε συμβολική μόνο παρουσία η πρεσβεία μας λ.χ. στην Ουρουγουάη, στο Σουδάν ή στην Αιθιοπία; Τα ποσά που θα εξοικονομηθούν είναι πολύ μεγαλύτερα από όσα θα συγκεντρωθούν από την περικοπή κατά 40% του επιδόματος των διπλωματών. Και, το σπουδαιότερο, δεν θα δημιουργήσει ψυχική αναστάτωση στους διπλωμάτες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top