GuidePedia

0

Περίπου 148.000 ψηφοφόροι -Τουρκοκύπριοι και έποικοι από την Τουρκία- θα εκλέξουν την Κυριακή τον νέο «πρόεδρο» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Αγκυρα. Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς παράγοντα ο νικητής των εκλογών είναι αποδεκτός μόνο ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Αν και στις εκλογές κατέρχονται επτά υποψήφιοι, φαβορί είναι δύο. Ο σημερινός Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο αρχηγός του κόμματος Εθνικής Ενότητας και «πρωθυπουργός» Ντερβίς Ερογλου. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα, εκτός από μια, δείχνουν άνετο προβάδισμα του Έρογλου και εκλογή του από τον πρώτο γύρο.

Την υποψηφιότητα του αριστερού Ταλάτ στηρίζουν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, το Κόμμα Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης και το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος. Στήριξη εξέφρασε και ο πρόεδρος του συνδέσμου των εποίκων Ενβέρ Ντίντσογλου, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία τους προτιμά τον Ερογλου.

Καθοριστική στο προβάδισμα του Ερογλου φαίνεται να είναι και η υποστήριξη του από το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς. Στήριξη στην υποψηφιότητά Ερογλου εξέφρασε και ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, καθώς και αρκετές εθνικιστικές οργανώσεις.

Η Αγκυρα εμμέσως υποστηρίζει τον Ταλάτ, αν και επισήμως δηλώνει ότι δεν αναμειγνύεται στις εκλογές και ότι θα συνεργαστεί με όποιον εκλεγεί. Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, μέχρι πρόσφατα «βουλευτής» του κόμματος του Ερογλου, εξήγγειλε «υποψηφιότητα» μετά από επισκέψεις στην Αγκυρα και συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης του ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης).

Ο 58χρονος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι διαπραγματευτής των Τουρκοκυπρίων από τα τελευταία στάδια των συνομιλιών, που οδήγησαν το 2004 στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν.

Ο Ταλάτ τονίζει ότι λόγω της πολιτικής του ο διεθνής παράγοντας πιστεύει ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι υπέρ της λύσης του κυπριακού. Θέση του είναι ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα με την επανεκλογή του θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της λύσης του κυπριακού και ότι αν ηττηθεί, θα ηττηθεί και η πολιτική της κυβέρνησης του ΑΚΡ για την Κύπρο.

Ο Ταλάτ υποστηρίζει ένα συνεταιρισμό με μια ομόσπονδη κυβέρνηση, μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και δύο συνιστώντα κράτη με ισότιμο καθεστώς. Για τους εποίκους διακηρύττει ότι «δεν είναι προς διαπραγμάτευση». Όσον αφορά τις εγγυήσεις της Τουρκίας, ο Ταλάτ τάσσεται υπέρ της συνέχισης του παρόντος συστήματος εγγυήσεων και της αναπροσαρμογής του στις νέες συνθήκες.

Ο Ντερβίς Έρογλου, 72 χρονών, δηλώνει ότι η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν διαμορφώθηκε σύμφωνα με τον Ταλάτ και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Έρογλου υποστηρίζει τη συνομοσπονδία μεταξύ δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών. Τάσσεται επίσης ενάντια στη μια κυριαρχία και στη μια διεθνή προσωπικότητα, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Όσον αφορά τις εγγυήσεις και τους εποίκους, η διαχρονική θέση του Έρογλου και του κόμματός του είναι υπέρ της συνέχισης των «ενεργών και αποτελεσματικών» εγγυήσεων της Τουρκίας και της παραμονή όλων των εποίκων. Για το εδαφικό και το περιουσιακό, ο Έρογλου δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να αποδυναμωθεί η αρχή της διζωνικότητας και «να προσφυγοποιηθούν ξανά οι Τουρκοκύπριοι».

Η Αθήνα για τις εκλογές

Οι εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου «ελέγχονται για τη νομιμότητά τους, τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς το αποτέλεσμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει στρατός κατοχής και έποικοι».

Αναφερόμενος στην επαύριο αυτών των εκλογών, δήλωσε ότι το ποιος θα είναι συνομιλητής του προέδρου κ. Δ. Χριστόφια «θα είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να επιτευχθεί μια υπολογίσιμη πρόοδος, η οποία δεν μπορεί να παραγνωριστεί από όποιον βρίσκεται απέναντι».

Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε ποτέ να συνομιλήσουμε από μηδενική βάση. Η διαδικασία θα επιβαρυνθεί ανεπανόρθωτα, αν από την πλευρά της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπάρχει ένας άνθρωπος που δεν επιθυμεί λύση, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Ως προς τις κινήσεις που κάνουν Αθήνα και Λευκωσία στην ΕΕ για τον κανονισμό που αφορά στο απευθείας εμπόριο, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «η διαδικασία ξεκίνησε πριν λίγες μέρες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα επιχειρήματα της Επιτροπής θεωρούμε ότι δεν έχουν νομική βάση. Η Κυπριακή Δημοκρατία κι η Ελλάδα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε οι θέσεις μας να περάσουν. Δεν έχουμε χάσει τίποτα. Τα επιχειρήματά μας είναι πολύ ισχυρά. Θα δώσουμε μάχη τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στο Συμβούλιο για τα καλύτερα αποτελέσματα και μπορούμε να το πετύχουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που το αντιμετωπίζουμε. Θα το αντιμετωπίσουμε όπως και στο παρελθόν με στόχο την επιτυχία».

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι «χρησιμοποιεί τις αλλαγές που φέρνει η Συνθήκη της Λισσαβόνας, προκειμένου να κάνει κάποια βήματα σχετικά με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο. Στην πραγματικότητα, η Επιτροπή διαβίβασε στο Ευρωκοινοβούλιο περίπου 500 κανονισμούς σε εκκρεμότητα, για τους οποίους οι αποφάσεις λαμβάνονται πλέον με τη διαδικασία της συναπόφασης».

Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Δελαβέκουρας, «ο συγκεκριμένος κανονισμός δεν είναι τυχαίος κανονισμός, αλλά θίγει ζωτικά συμφέροντα ενός κράτους-μέλους. Είναι αδιανόητο να μην πραγματοποιηθεί διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κράτος - μέλος πριν γίνει μια τέτοια ενέργεια. Είναι ένα ξεκάθαρα πολιτικό ζήτημα, δεν μπορεί λοιπον να αντιμετωπίζεται ως διαδικασία». Για δε την Επιτροπή τόνισε ότι «υπάρχει θέμα καλής πίστης».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top