GuidePedia

0
Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου
Παρά την ανάσα των 45 δισ. ευρώ που προσφέρει το Γιούρογκρουπ μαζί με το ΔΝΤ, ως «μηχανισμό ασφαλείας», για να μην υπάρξει περίπτωση τυπικής πτώχευσης της Ελλάδας, οι «αγορές» πάλι αντιδρούν περίεργα και απροσδιόριστα. Οι ξένοι «οίκοι» αξιολόγησης και πολλοί αναλυτές άρχισαν από προχθές να προεξοφλούν την ένταξη της χώρας μας στο «πλαίσιο στήριξης», λόγω της μεσοπρόθεσμης ανοδικής δυναμικής του δημοσίου χρέους και των δυσκολιών διαχείρισής του.
Δηλαδή μας «σπρώχνουν» στο ΔΝΤ. Δεν μας δίνουν, όπως φαίνεται, πίστωση χρόνου, με «εγγύηση» μόνο την ύπαρξη του «μηχανισμού στήριξης». Ζητούν να «αγοράσουμε τον χρόνο» μέσω της ενεργοποίησης του «μηχανισμού στήριξης».
Αυτό σημαίνει ότι για να μας δανείσουν οι «αγορές» με σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια, θέλουν να δουν τα «πρόσθετα μέτρα» του «μηχανισμού στήριξης» για το 2011 και το 2012 και αυτά να υλοποιηθούν με την εποπτεία και τον έλεγχο του ΔΝΤ. Αλλως φαίνεται ότι δεν μας εμπιστεύονται. Ενώ ενδιαμέσως, με τη σιγουριά της ύπαρξης του ευρωπαϊκού «μηχανισμού στήριξης», δεν τους κακοπέφτει καθόλου να κερδοσκοπούν... Ταυτόχρονα «τσεκάρουν» τις αντιδράσεις και τα όρια της ευρωζώνης, βοηθούσης και της κ. Μέρκελ, με την επαμφοτερίζουσα στάση που κρατάει κ.ο.κ. Εχουμε εμπλακεί σ’ έναν φαύλο κύκλο. Αυτό κάνει ορισμένους Ελληνες τεχνοκράτες και οικονομικούς αναλυτές να προτρέπουν πλέον την κυβέρνηση στην άμεση ενεργοποίηση του «πακέτου στήριξης». Απ’ ό,τι μέχρι στιγμής προκύπτει, η κυβέρνηση περιμένει να δει την αντίδραση των αγορών, όταν βγει για δανεισμό τον Μάιο. Από το σχετικό αποτέλεσμα εξαρτά τη στάση της. Χωρίς να αποκλείει την περίπτωση να ζητήσει την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Καλώς ή κακώς η απόδοση της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση και τα αποτελέσματά της απαιτούν χρόνο, που οι δύσπιστες αγορές δεν μας «πιστώνουν δωρεάν» - δηλαδή μ’ ένα λογικό επιτόκιο.

Η επιλογή όμως της προσφυγής στο ΔΝΤ, που θα ‘χει κυρίως τη «διαχείριση του προγράμματος» (χωρίς να είναι αμελητέα ή υποτιμήσιμη η συμμετοχή της ΕΕ και της ΕΚΤ), δεν είναι απλή υπόθεση. Προχθές, μάλιστα, ο κ. Ντομινίκ Στρος-Καν μίλησε για περαιτέρω μείωση μισθών. Θα ‘χει επιπτώσεις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές. Το κυριότερο όμως -χωρίς καμία διάθεση δαιμονολογίας- είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι της διακυβέρνησης του τόπου θα «περιέλθει στα χέρια» των «δανειστών μας», με ό,τι σημαίνει αυτό για τη χώρα. Δεν είναι μόνο επιτιμητικό, αλλά πολιτικά και κοινωνικά επικίνδυνο. Το σίγουρο είναι ότι θα φέρει πολλές και άγνωστες προς το παρόν «παρενέργειες». Γι’ αυτό «κορώνες» του τύπου ίσως είναι καλύτερο να μας «εξυγιάνει» το ΔΝΤ, για να μην πάνε χαμένες οι «θυσίες του λαού», είναι τουλάχιστον άστοχες...

Δημοσίευση σχολίου

 
Top