GuidePedia

0
Του Γιώργου Λακόπουλου
Ο Τζαννής Τζαννετάκης έφυγε τη Μεγάλη Πέμπτη και ο πολιτικός κόσμος τον κατευόδωσε την Τετάρτη του Πάσχα. Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε στην κηδεία με τρεις υπουργούς- κανείς τους δεν ήταν στην πολιτική (οι δύο ούτε στο ΠΑΣΟΚ) το 1989, όταν σχηματίστηκε η «κυβέρνηση της κάθαρσης» υπό τον εκλιπόντα. Ο Πρωθυπουργός έστειλε στεφάνι και τον μικρότερο αδελφό του. Ο ευπατρίδης πρώην αξιωματικός του Ναυτικού δεν είχε ευθύνη φυσικά για τα μαγειρέματα του Κ. Μητσοτάκη με τους «Κυρκοφλωράκηδες» που απέληξαν στον σχηματισμό της κυβέρνησής του- ώστε να μη διαλυθεί η Βουλή και να αποφασίσει την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Αλλα έτσι κι αλλιώς ο νεκρός δεδικαίωται.

Η Ιστορία πάντως γράφεται χωρίς αυτόν τον περιορισμό. Το 1993 ο «Κάκτος» εξέδωσε το θρυλικό «Βρώμικο ΄89» του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Μια υποδειγματική δημοσιογραφική έρευνα, μεγάλος μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε στα «ΝΕΑ». Το βιβλίο- το χειρόγραφο του οποίου φυλάσσει ερμητικά ο φίλος του Σάκης Τόδουλος - σημάδεψε τις πολιτικές εξελίξεις όταν κυκλοφόρησε. Κατέγραψε εναργώς καταστάσεις, συμπεριφορές και παρασκήνια μιας δύσκολης εποχής για την πολιτική και τους πολιτικούς. Ωστόσο υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε- και ίσως άλλα τόσα που δεν θέλουμε να ξέρουμε- για εκείνη την περίοδο. Από την ανάδειξη του«φαινομένου Κοσκωτά», μέχρι τα ντεσού που απέληξαν στη συγκυβέρνηση της Ν.Δ. με την ενιαία τότε Αριστερά. Πολλά δεν θα τα μάθουμε ποτέ. Αλλάζουν οι καιροί, αλλάζουν και οι κώδικες στην πολιτική. Μέλος της κυβέρνησης Τζαννετάκη υπήρξε και μέλος της κυβέρνησης Σημίτη. Κατήγοροι του Ανδρέα Παπανδρέου έχουν ρόλους στο σημερινό ΠΑΣΟΚ. Αλλοι εκαναν την αυτοκριτική τους και άλλοι όχι.

Η περίοδος εκείνη δεν αξιολογήθηκε ακόμη τελεσίδικα από τους ιστορικούς. Αρα και οι φιγούρες που τη διαμόρφωσαν μένουν μετέωρες στην κρίση τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πολιτικό σκηνικό που δημιούργησε χρειάστηκε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για να επικρατήσει. Και τελικά δεν άντεξε περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Σήμερα με τον θάνατο του Τζαννή Τζαννετάκη ελάχιστες μνήμες γύρισαν στο «Βρώμικο 1989». Δεν είναι πλέον ίδια τα μέτρα και τα σταθμά στον δημόσιο βίο. Κανείς δεν θέλει να θυμάται εκείνη την υπόθεση. Καμιά φορά η Ιστορία αντιμετωπίζεται όπως έλεγε ισπανοαμερικανός φιλόσοφος Τζορτζ Σανταγιάνα: «Ενα σύνολο ψεμάτων, για γεγονότα που δεν έγιναν ποτέ, από ανθρώπους που δεν ήταν εκεί».
ΤΑ ΝΕΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top