GuidePedia

0
ΕΚΕΙΝΟ που χαρακτηρίζει κάθε πολιτική περίοδο είναι το απόθεμα των μεταρρυθμίσεων που κληροδοτεί στην επόμενη.Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μια κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητά της να επιφέρει, κατά τη θητεία της, αλλαγές που ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες- και πραγματοποιούνται με την απαιτούμενη μεθοδικότητα ώστε να αντέξουν στον χρόνο.
ΑΠΟ αυτή την οπτική γωνία πρέπει να δούμε το σχέδιο «Καλλικράτης», τον κεντρικό κορμό του οποίου περιγράφουν εκτενώς σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ».

Ο «Καλλικράτης» δεν ανασυγκροτεί απλώς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ούτε είναι μία συνήθης τεχνική μεταβολή σε διοικητικές δομές. Τέμνει την ιστορία του ελληνικού κράτους.
ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ παραλλήλως την απόλυτη προσαρμογή στις απαιτήσεις που διαμορφώνουν οι νέες συνθήκες στην οικονομία, την κοινωνία, την παραγωγική διαδικασία. Και φυσικά στην πολιτική.
ΕΙΝΑΙ ένα βήμα αληθούς εκσυγχρονισμού.
ΤΟ σχέδιο που εκπόνησε το υπουργείο Εσωτερικών θα εξαλείψει, με την εφαρμογή του, τις αντιλήψεις που ήθελαν τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης «φέουδα» και τους τοπικούς άρχοντες ιστορικά απομεινάρια των κοτζαμπάσηδων.
ΟΙ αλλαγές που επιφέρει είναι τολμηρές αλλά και απαραίτητες. Π.χ. οι δήμοι περιορίζονται σε 370, οι αμαρτωλές δημοτικές επιχειρήσεις εξοβελίζονται, οι παλαιοκομματικές λειτουργίες ακυρώνονται, οι περιφερειακές δομές ενισχύονται.
ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΤΑΙ μια πραγματικά σύγχρονη Αυτοδιοίκηση. Με πόρους, εξουσία και αξιοπιστία. Αλλά και υποκείμενη διαρκώς σε κοινωνικό έλεγχο.
ΑΥΤΟ το φιλόδοξο σχέδιο θα συναντήσει ενδεχομένως αντιδράσεις και θα προσκρούσει σε υστεροβουλίες και μικροσυμφέροντα- προσωπικά και κομματικά. Ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός δεν πρέπει να επηρεαστούν ούτε κατά κεραία στην απόφασή τους να ολοκληρώσουν αυτή τη μεγάλη τομή.
ΜΕ ευαισθησία απέναντι στους εργαζομένους εκείνους οι οποίοι θα χρειαστεί να αποδεχθούν μεταβολές στη ζωή τους και με αμεροληψία στις διευθετήσεις, γεωγραφικές και διοικητικές, πρέπει να πάνε ώς το τέλος.
Ο νέος χάρτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί η σύγχρονη Ελλάδα.
ΑΠΟ αυτή την άποψη πρόκειται για μεταρρύθμιση εθνικής εμβέλειας και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους. Χωρίς συντεχνιακές, τοπικιστικές ή μικροκομματικές νοοτροπίες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top