GuidePedia

0

Συνεδριάζει το έκτακτο Εurogroup με τηλεδιάσκεψη- Ραγδαίες εξελίξεις από αύριο

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ Οικονομίας της ζώνης του ευρώ συνεδριάζουν (με τηλεδιάσκεψη) σήμερα από τις 15.00 ώρα Ελλάδος, όπως εντελώς αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε χθες η προεδρεύουσα στην ΕΕ Ισπανία, προκειμένου να επικυρώσουν και τυπικώς την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για τους όρους και τις διαδικασίες ενός ενδεχόμενου δανεισμού της Ελλάδας από τις χώρες του ευρώ.
Παράγοντες των Βρυξελλών ανέφεραν ότι κατά πάσα πιθανότητα το σύνολο των χωρών του ευρώ θα δανείσουν, η κάθε μία χωριστά, την Ελλάδα με κυμαινόμενα επιτόκια που κατά μέσο όρο θα κινούνται στο 5%. Στα δάνεια αυτά θα προστεθεί η συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (που θα αντιστοιχεί στο 50% της ευρωπαϊκής), ενώ το συνολικό ποσό θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ 20 και 30 δισ. ευρώ. Οι συμφωνίες δανεισμού που θα συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες του ευρώ θα είναι κατά βάση πανομοιότυπες με αυτή που θα υπογράψει με το ΔΝΤ, το δε συνολικό πακέτο, στην περίπτωση που η Ελλάδα θελήσει να το χρησιμοποιήσει, θα πρέπει να τύχει της εγκρίσεως σε πρώτη φάση της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στη συνέχεια του Συμβουλίου των Υπουργών το οποίο θα αποφασίσει με ομοφωνία.



Το δίκτυο Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, αναφέρει ότι η Γερμανία έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για να παρασχεθούν δάνεια στην Ελλάδα με επιτόκιο χαμηλότερο της αγοράς, αλλά πάντως ανώτερο από εκείνο με το οποίο δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι συμφωνίες δανεισμού που θα συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες του ευρώ θα είναι κατά βάση πανομοιότυπες με αυτή που θα υπογράψει με το ΔΝΤ, το δε συνολικό πακέτο, στην περίπτωση που η Ελλάδα θελήσει να το χρησιμοποιήσει, θα πρέπει να τύχει της εγκρίσεως σε πρώτη φάση της Επιτροπής και της ΕΚΤ και στη συνέχεια του Συμβουλίου των Υπουργών το οποίο θα αποφασίσει με ομοφωνία.

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας για τον «ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης», η οποία συζητήθηκε σε έκτακτες συσκέψεις την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη, θα κρίνει τις εξελίξεις για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εφόσον αποσύρουν οι Γερμανοί τις αντιρρήσεις τους, η Ελλάδα θα μπορέσει να δανειστεί κεφάλαια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και «συμμαχία προθύμων» χωρών της ευρωζώνηςυπό τους όρους τους οποίους θα θέσει το ΔΝΤ και με ενιαίο επιτόκιο που πιστεύεται ότι θα κυμανθεί στο 4%. Ανώτατοι κυβερνητικοί κύκλοι μιλώντας προς «Το Βήμα» εξήγησαν ότι ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος συνέβαλε στην «ωρίμανση της συμφωνίας» με γύρο τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους ηγέτες, αναμένει ο «μηχανισμός» να λειτουργήσει σαν «βαρίδι για τα spreads» και τελικώς οι αγορές να δανείσουν την Ελλάδα με επιτόκιο κοντά στο συμφωνηθέν ευρωπαϊκό. Oλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις για τον «μηχανισμό» που θα οριστικοποιηθεί στο Εurogroup. Το άγχος του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι μετά την Τρίτη θα πρέπει να ληφθεί η τελική απόφαση της Ελλάδας. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μεταδίδουν την πεποίθηση ότι η όρθωση του μηχανισμού θα αποκλιμακώσει τα spreads. Σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επέμενε από την αρχή στη στρατηγική δημιουργίας του μηχανισμού, θα έχει σημειώσει μια ιστορική νίκη για την Ελλάδα.

Παράγοντες των αγορών είναι προς το παρόν επιφυλακτικοί. Μεταδίδεται ότι οι υποβαθμίσεις σχετίζονται με «προβληματικά ευρήματα» του κλιμακίου του ΔΝΤ που βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτά λέγεται ότι είναι το «εύρημα» πως η μείωση του ελλείμματος του πρώτου τριμήνου κατά 39,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009 σχετίζεται εν μέρει με τη μετάθεση ορισμένων δαπανών προς το τέλος του έτους. Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει αυτή την εκδοχή. Γεγονός είναι όμως ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την προσφυγή στον μηχανισμό.

Οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι αγορές είναι αποφασισμένες να «τεστάρουν» τη λειτουργία του μηχανισμού και να οξύνουν τα «υπαρξιακά διλήμματα» της ευρωζώνης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών δεν υποτιμούν την πιθανότητα ο μηχανισμός να μην αποτρέψει το «έμφραγμα» στην αγορά ομολόγων, αλλά ο λόγος που παραμένουν ψύχραιμοι είναι ότι η κυβέρνηση διαθέτει μία ακόμη ασφαλιστική δικλίδα. Τα εναπομείναντα 15 δισ. ευρώ του «πακέτου Καραμανλή» θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατά ένα μεγάλο ποσοστό στον δανεισμό του Δημοσίου, συμβάλλοντας στην υπέρβαση του σκοπέλου των υψηλών αναγκών δανεισμού των επόμενων έξι εβδομάδων. Οι τράπεζες στηρίζονται από το κράτος, έτσι ώστε τον Μάιο (αν χρειαστεί) να δανείσουν το κράτος (με επιτόκιο 7%), επιστρατεύοντας κεφάλαια που θα δανειστούν από την ΕΚΤ (με 1%), με ενέχυρο τα 15 δισ. ευρώ του «πακέτου Καραμανλή» (αποκομίζοντας έτσι κέρδος 6%!).



Τα «συν» και τα «πλην» της προσφυγής
Μπορεί στο υπουργείο Οικονομικών να επιδίδονται σε μια συγχρονισμένη μετάδοση κλίματος αταραξίας, ωστόσο δεν κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο. Εκτιμούν ότι τόσο το κράτος όσο και το τραπεζικό σύστημα μοιάζουν με μεσαιωνικά κάστρα σε πολιορκία. Αν ο μηχανισμός δεν ηρεμήσει τις αγορές, τότε αυτές θα συνεχίσουν να καιροφυλακτούν για τη στιγμή που θα ανοίξουν οι πύλες για να διεκδικήσουν οι «πολιορκημένοι» τον απαιτούμενο «ανεφοδιασμό». Παρ΄ όλα αυτά η κυβέρνηση θα το σκεφτεί πολύ προτού φέρει στην Αθήνα το ΔΝΤ, διότι το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας ιστορικής απόφασης προκαλεί «σοκ και δέος» στο ΠαΣοΚ.

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι τραπεζίτες εύχονται, στις ιδιωτικές συζητήσεις τους, να προσφύγει η χώρα μια ώρα αρχύτερα στο ΔΝΤ για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στο κράτος και στις τράπεζες. Το ΔΝΤ πάντως, όπως τονίζει ο καθηγητής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Δικαίου (Ιnternational Financial Law) στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ κ. Αιμίλιος Αυγουλέας, θα έχει ταυτόχρονα θετικές και αρνητικές συνέπειες στην οικονομία. Τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, η οργανωμένη αναδιάταξη του δημόσιου χρέους (που θα ελαφρύνει σημαντικά τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της χώρας) και η εισαγωγή μηχανισμών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής θα έχουν ως «βαρύ αντίτιμο» την παράταση της ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top