GuidePedia

0
Αύριο το πρωί να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις Βρυξέλλες με θέμα το κοινό πρόγραμμα αρωγής προς την Ελλάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ελληνικών αρχών. Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν σήμερα να συνδράμουν την Ελλάδα,
εάν και εφόσον χρειαστεί, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε, με ποσό ύψους 30 δις. ευρώ για το 2010 με τη μορφή διμερών δανείων στα οποία θα συμμετάσχουν και οι 15 χώρες μέλη της ευρωζώνης.

Το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο και θα είναι περίπου 5%. Προβλέπεται ακόμη ότι σε αυτά τα διμερή δάνεια της ευρωζώνης θα προστεθεί και συμπληρωματική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πλαίσιο ενός συνολικού κοινού προγράμματος αρωγής προς την Ελλάδα. Η απόφαση για το περιεχόμενο και τις τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα ελήφθη σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι από σήμερα ο μηχανισμός γίνεται επιχειρησιακός και διευκρίνισε ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα έχει η ελληνική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι τον κεντρικό συντονισμό των διμερών δανείων θα έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι ο παράγοντας που θα εκταμιεύει. Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης θα συμμετάσχουν σε αυτό το μηχανισμό στήριξης με βάση το ποσοστό συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλαδή ανάλογα με το ΑΕΠ τους και θα δανείζουν την Ελλάδα με το ίδιο επιτόκιο χωρίς, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, να επιβαρύνονται. Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ακόμη ότι με τη σημερινή απόφαση διασφαλίζεται ότι δεν παραβιάζεται η βασική αρχή της ΕΕ που απαγορεύει τη διάσωση κάποιου κράτους μέλους, καθώς ο μηχανισμός έχει τη μορφή δανείων που είναι εξοφλητέα. Όπως ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του Eurogroup, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης αποφάσισαν ακόμη να εξουσιοδοτήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό για την τελική διαμόρφωση των πτυχών του κοινού προγράμματος δανεισμού Ευρωζώνης-ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε αύριο το πρωί να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις Βρυξέλλες με θέμα το κοινό πρόγραμμα αρωγής προς την Ελλάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ελληνικών αρχών.
Στο ίδιο θέμα ο Ολι Ρεν διευκρίνισε ότι οι αυριανές συζητήσεις θα αφορούν το ύψος των δανείων του ΔΝΤ, το επιτόκιο δανεισμού το οποίο όπως αποσαφηνίστηκε από τον κοινοτικό επίτροπο θα είναι λίγο χαμηλότερο από αυτό της ευρωζώνης, η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων και οι όροι υλοποίησης του προγράμματος δανεισμού.
Ο Ολι Ρεν αφού ανέφερε ότι το ΔΝΤ έχει τις δικές του διαδικασίες και τους δικούς του κανόνες δήλωσε βέβαιος πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο κοινό αυτό πρόγραμμα λόγω της στενής συνεργασίας που υπάρχει το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και λόγω της εμπειρίας που υπάρχει πλέον από τη δανειοδότηση των χωρών μελών της ΕΕ που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης. Ο κοινοτικός επίτροπος δεν θέλησε να πει ποιό θα είναι το ύψος της δανειοδότησης από το ΔΝΤ, άφησε όμως εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι θα ισχύσει η αρχή 2/3 βοήθεια από την Ευρωζώνη και 1/3 από το ΔΝΤ. Ο Ολι Ρεν αναγνώρισε ότι οι όροι δανειοδότησης από την ευρωζώνη δεν είναι χαριστικοί και ότι όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα δανείσουν την Ελλάδα με το ίδιο επιτόκιο. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα ότι για ένα τριετές δάνειο το επιτόκιο θα είναι 5%. Ο κοινοτικός επίτροπος δήλωσε ακόμη ότι τα πρόσθετα μέτρα που έλαβε και εφαρμόζει η Ελλάδα και τα οποία βασίζονται στο «θαρραλέο και φιλόδοξο»
επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης επαρκούν για το 2010. Σε
ότι αφορά τα επόμενα χρόνια, τόνισε ότι στα μέσα Μαΐου η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας δίνοντας έμφαση στην προώθηση των ιαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κάνοντας αναφορά και στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η περίπτωση της Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες, ο επίτροπος επιφυλάχθηκε να απαντήσει τονίζοντας ότι προσεχώς η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τις διαδικασίες αρωγής προς χώρες που στο μέλλον μπορεί να βρεθούν σε ανάλογη κατάσταση με αυτή της Ελλάδας. Ο Ολι Ρεν σημείωσε τέλος πως κατά την αξιολόγηση των προγραμμάτων σταθερότητας των χωρών μελών που θα συνδράμουν την Ελλάδα θα ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο αρωγής τους προς τη χώρα μας και οι ενδεχόμενες επιβαρύνσεις των προϋπολογισμών τους.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top