GuidePedia

0
Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εξάπλωση τις ελληνικής κρίσης στις υπόλοιπες χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πέρασαν στην αντεπίθεση κατά των κερδοσκόπων.
Στην Πορτογαλία, την οποία υποβάθμισε η Standard & Poor's, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
Κοινός στόχος είναι η επιτυχία της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας, ώστε να διασφαλιστεί η εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων. Το πρόγραμμα λιτότητας "Σόκρατες" αποσκοπεί στη μείωση του ελλείμματος στο 2,8% μέχρι το 2013, από 9,4 που ήταν πέρυσι και περιλαμβάνει το πάγωμα των μισθών του δημοσίου, τη μείωση των δαπανών και την αύξηση της φορολογίας στα ανώτερα εισοδήματα.

Η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα (σε ΑΑ), με το επιχείρημα ότι μια μεγαλύτερη του αναμενόμενου, περίοδος χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

"Πιστεύουμε ότι η πραγματική ανάπτυξη του ισπανικού ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 0,7% ετησίως την περίοδο 2010-2016, αντί της αρχικής πρόβλεψης γύρω στο 1%", ανέφερε η S&P.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν η Ευρώπη ανησυχεί εξαιτίας της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, τα προβλήματα στην Ισπανία θα προκαλέσουν πραγματικό πονοκέφαλο στην ευρωζώνη, εξαιτίας του εξαιρετικά μεγαλύτερου μεγέθους της ισπανικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την ελληνική κρίση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου συζητήθηκε η σημασία αποφασιστικής δράσης εκ μέρους της Ελλάδας, καθώς και έγκαιρης υποστήριξης από το ΔΝΤ και την Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας

Δημοσίευση σχολίου

 
Top