GuidePedia

0
Ο Νεοϋορκέζος Νέιτ Χιλ δηλώνει «καθαριστής αναμνήσεων». Τις Κυριακές φοράει ένα κεφάλι αρκούδας από φάιμπεργκλας και πηγαίνει στα σπίτια χωρισμένων ως επί το πλείστον γυναικών, που θέλουν να ξεφορτωθούν αντικείμενα με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση. Η Αρκούδα του Θανάτου είναι λίγο εκνευρισμένη. Είναι Πέμπτη και μέχρι στιγμής έχουν έρθει σε επαφή μαζί της μόνο δύο πελάτισσες για το Σαββατοκύριακο.

Και μάλιστα η μία από τις δύο, που στα μηνύματά της υπογράφει μόνον ως Τζορντάνα, ακούγεται λίγο παλαβή. Από την άλλη, όμως, και ποιος είναι αυτός που θα κρίνει ποιος είναι λογικός και ποιος όχι; Αυτοί που ενδιαφέρουν την Αρκούδα του Θανάτου είναι οι Νεοϋορκέζοι και οι Νεοϋορκέζες που οι προσπάθειές τους να ξεπεράσουν το τέλος ρομαντικών σχέσεων ματαιώνονται από υλικά ενθυμήματα πρώην συντρόφων τους. Ετσι σχεδόν κάθε Κυριακή ο Νέιτ Χιλ φορώντας το γυαλιστερό κεφάλι αρκούδας εμφανίζεται κατόπιν προσκλήσεως σε διαμερίσματα στο Μπρούκλιν και συγκεντρώνει ρούχα, κλειδιά, CD κ.ά.

Καλλιτέχνης περφόρμανς
Είναι ένας περίεργος τρόπος για να περνάει κανείς τις Κυριακές του. Ομως με το που έγινε γνωστή η Αρκούδα του Θανάτου από στόμα σε στόμα η ζήτησή της αυξάνεται. Πολλοί περιμένουν ώς την τελευταία στιγμή για να του ζητήσουν να τους επισκεφτεί, εξηγεί. Ο Χιλ, που εργάζεται σε ιατρικό ερευνητικό εργαστήριο του Μανχάταν, είναι ένας καλλιτέχνης περφόρμανς και η Αρκούδα του Θανάτου είναι το τελευταίο από πολλά εκκεντρικά πρότζεκτ που λανσάρει στη Νέα Υόρκη- σ΄ ένα προηγούμενο ντυνόταν δελφίνι και προσφερόταν να χορέψει ανθρώπους στα γόνατά του στις αποβάθρες του Μετρό.

Η Τζορντάνα τού στέλνει και πάλι SΜS. Σχεδόν όλοι όσοι ζητούν την Αρκούδα του Θανάτου είναι λευκές γυναίκες ηλικίας 20 - 40 ετών. Ο Χιλ θα εμφανιστεί ως αρκούδα, δεν θα πει πολλά, θα βάλει όλα όσα εκείνη θέλει να πετάξει από το σπίτι της μέσα στο μαύρο σακίδιό του και θα αποχωρήσει.

Η «εξαφάνιση»
Ομως η Τζορντάνα θέλει να μάθει πού τα πηγαίνει όλα αυτά τα αντικείμενα. Ο Χιλ τής υποδεικνύει τον ιστότοπό του, όπου εξηγεί πως η Αρκούδα βάζει αργότερα όλα αυτά που συγκεντρώνει σ΄ ένα υπόγειο, απ΄ όπου εξαφανίζονται μυστηριωδώς. (Στην πραγματικότητα, απλώς τα πετάει στα σκουπίδια). «Τι εννοείς “εξαφανίζονται”;», εξακολουθεί να ρωτάει. «Θέλω να ξέρω, αν μπορείτε να μου πείτε, πού πηγαίνουν αυτά τα πράγματα», το επόμενο μήνυμα. «Φοβάστε να πάτε στο υπόγειο, πιστεύετε ότι έχει ποντίκια; Εχω καλά πράγματα και θέλω να βρίσκονται σε γαλήνη. Είναι στο Σέντραλ Παρκ; Δεν θα προσπαθήσω να το βρω».

Ο Χιλ αναστενάζει. «Δεν μπορώ να καταλάβω αν με κοροϊδεύει. Εχω συναντήσει πολύ παράξενους ανθρώπους κάνοντας αυτή τη δουλειά».

ΜΕ ΤΗ ΣΤΟΛΗ
Ο Νέιτ Χιλ θα βάλει όλα όσα εκείνη θέλει να πετάξει από το σπίτι της μέσα στο μαύρο σακίδιό του και θα αποχωρήσει

Τέχνη ή μήπως ψυχοθεραπεία;

ΜΙΑ ΦΟΡΑ, μία πρώην φιλενάδα του Χιλ κάλεσε την Αρκούδα του Θανάτου. Οταν εκείνος έφτασε στο σπίτι της, τη βρήκε να κάνει μια τελετουργία μαζί με φιλενάδες της. Κατά τη διάρκεια της τελετουργίας η πρώην του μαχαίρωσε αρκετές φορές ένα μικρό κουτί, το οποίο τελικά του το παρέδωσε. «Υπήρχε μέσα κάτι που ήταν πραγματικά χυδαίο» λέει ο Χιλ, αποκαλύπτοντας πως στο περιεχόμενο περιλαμβάνονταν τρίχες από εφηβαίο.

Τι ήταν αυτό που έκανε τον Χιλ να παρατήσει την περφόρμανς με το δελφίνι- χόρευε ξένους πάνω στα γόνατά του με ρυθμό περίπου επτά «πελάτες» την ώρα- και να αρχίσει την περφόρμανς της Αρκούδας; «Το δελφίνι ήταν πιο εκκεντρικό. Ηθελα να βρω κάτι σοβαρότερο, που να με συνδέει πραγματικά με τους ανθρώπους» απαντά.

«Σκοπός μου ήταν να κάνω μια περφόρμανς από την οποία θα αποκόμιζαν κάτι. Ηθελα να κάνω κάτι που να είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους. Με άλλα λόγια, δεν γίνεται πια για μένα, αλλά γι΄ αυτούς» λέει.

Η ύπαρξη της Αρκούδας του Θανάτου έγινε ευρέως γνωστή από τον ιστότοπο Νonsense ΝΥC που προτείνει στους Νεοϋορκέζους καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αλλά και από την ιστοσελίδα του Χιλ, την natehillisnuts. com. «Ολοι έχουμε κάποιον ή κάτι που θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε», αναφέρεται στον ιστότοπο. Γιατί Αρκούδα του Θανάτου; Διότι του αρέσει ο ήχος των λέξεων Death Βear στα αγγλικά. Είτε είναι τέχνη είτε ψυχοθεραπεία ή κάποιου είδους κοινωνική υπηρεσία, αυτό που κάνει ο Χιλ με το κεφάλι της αρκούδας φαίνεται πως έχει αποτέλεσμα.

Αφότου άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο, έχει επισκεφθεί περίπου 60 σπίτια και έχει φύγει με ένα σωρό πράγματα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top