GuidePedia

0
Εκτενή αναφορά στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και την έκκλησή του για κοινό μέτωπο απέναντι στους κερδοσκόπους έκαναν δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου.
Η Wall Street Journal φιλοξενεί άρθρο γνώμης με τον τίτλο «Η Αθήνα και οι "κερδοσκόποι"», το οποίο αναφέρει ότι η εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης με τους «κερδοσκόπους» είναι αντιπαραγωγική. Όπως επισημαίνεται, η υποχώρηση των spreads μόλις ανακοινώθηκαν τα μέτρα λιτότητας «δυστυχώς δεν έβαλε τέλος στις ελληνικές θεωρίες συνωμοσίας».

«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις βλάπτουν πραγματικά την οικονομία και οδηγούν σε μείωση των κυβερνητικών εσόδων, ενώ ο κ. Παπανδρέου δεν κάνει καλό στην οικονομία με το να επιπλήττει τους ίδιους "κερδοσκόπους" που εκείνος έχει ανάγκη για να αγοράσουν το χρέος της χώρας του.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το άρθρο αναλυτή του Associated Press που αναδημοσιεύει η Washington Post, με τίτλο «Οι περιορισμοί στα παράγωγα ενδέχεται να βλάψουν, όχι να βοηθήσουν, την Ελλάδα».
«Τα credit default swaps (CDS)  συμβόλαια που ασφαλίζουν το χρέος στην πραγματικότητα συνέβαλαν ώστε να μην επιδεινωθούν τα προβλήματα της Ελλάδας. Χωρίς αυτά, υποστηρίζουν αναλυτές, οι επενδυτές θα ήταν λιγότερο πρόθυμοι να αγοράζουν το ελληνικό χρέος».
Αρθρο στην Washington Post υπεραμύνεται του ρόλου των κερδοσκόπων, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν στόχο να βλάψουν την Ελλάδα, αλλά να βγάλουν κέρδος. «Καθώς παρακολουθώ το σάλο που έχει προκληθεί γύρω από το ρόλο της Γουόλ Στριτ στην ελληνική κρίση, ένα από τα πράγματα που με εκπλήσσουν είναι το γεγονός ότι κάποιοι εκπλήσσονται με τη συμπεριφορά της Γουόλ Στριτ.
Οι New York Times αναφέρθηκαν στο ρεύμα που παρατηρείται εναντίον των CDS και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες στρέφονται τώρα κατά των επενδυτικών εργαλείων που πρότεινε η Goldman Sachs Επιμένουν ότι τα credit default swaps ? και οι traders που τα διαχειρίζονται έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα στην Ελλάδα και αλλού.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top