GuidePedia

0
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και των συζύγων τους, καθώς και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Δημητρίου, γιορτάστηκε χθες το βράδυ, η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Ο εορτασμός έγινε αρκετά νωρίτερα, επειδή, όπως εξήγησε στην ομιλία του ο Μπάρακ Ομπάμα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου θα βρίσκεται σε ταξίδι στην Ασία.
"Ο λαός της Ελλάδας θα έχει πάντα έναν σταθερό σύμμαχο και αυτός είναι οι ΗΠΑ", ανέφερε μεταξύ άλλων στον λόγο του ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Στέλνοντας ίσως και ένα μήνυμα, λίγες ώρες μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Μπάρακ Ομπάμα έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένος, τονίζοντας ότι "στις καλές και τις κακές στιγμές, η Ελλάδα θα έχει πάντα έναν εταίρο και φίλο στον Λευκό Οίκο". Ο Αμερικανός Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την προσωπική του δουλειά και την ασφάλεια που προσφέρει με την πολιτική του στη γύρω περιοχή, ενώ προέτρεψε τους παρόντες Έλληνες πρεσβευτές και μέλη του Κογκρέσου να σηκωθούν όρθιοι για να χειροκροτηθούν.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στα Δυτικά Βαλκάνια και την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας ως 'δυναμική' την παρουσία της χώρας μας διεθνώς. Αναφέρθηκε δε - ως αναμενόταν - και στην απόφαση των ΗΠΑ για άρση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Αμερική, απόφαση που θα πάρει 'σάρκα και οστά' σε 30 ημέρες από τώρα. Για την σχετική απόφαση είχε προηγηθεί ενημέρωση του πρωθυπουργού από τον ίδιο τον Μπάρακ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν νωρίτερα στον Λευκό Οίκο.
Σε μία ομιλία όπου εκθειάστηκε η ελληνική λέξη 'φιλότιμο', ο Μπάρακ Ομπάμα προσπάθησε να την ερμηνεύσει, κάνοντας λόγο για 'αγάπη στην τιμή, στην οικογένεια, την κοινότητα και την πατρίδα, για αξιοπρέπεια και σεβασμό, για αίσθηση του σωστού και του λάθους και καθήκον να κάνεις το σωστό', σημειώνοντας παράλληλα τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, αλλά και την υποχρέωση να ζούμε όλοι μαζί και να εργαζόμαστε από κοινού. Αναφερόμενος μάλιστα στην περσινή αντίστοιχη εκδήλωση, κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τον είχε παρομοιάσει με τον Μέγα Αλέξανδρο, αστειεύτηκε λέγοντας ότι πίστευε πως έτσι θα κέρδιζε μεγαλύτερο σεβασμό από τη σύζυγο και τις κόρες του, πράγμα που ...δεν έγινε.
Αντίθετα, είπε, του θύμισαν ότι στην ελληνική φιλολογία, υπάρχουν πολλές ισχυρές γυναίκες. Κλείνοντας την ομιλία του για τον εορτασμό της ελληνικής ανεξαρτησίας, για τον οποίο είπε πως δεν θα υπήρχε καλύτερος τρόπος να γίνει, παρά με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, και αφού υποστήριξε σε διθυραμβικό τόνο για τις δύο χώρες ότι "είμαστε φίλοι, είμαστε συνεργάτες, είμαστε αδέρφια', ο Αμερικανός Πρόεδρος ανεφώνησε "God bless America and (σ.σ. ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και...) Ζήτω η Ελλάς!"
Μιλώντας νωρίτερα (αφού πήρε πρώτος τον λόγο) στην ίδια εκδήλωση ο Έλληνας πρωθυπουργός, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνησή του θα κάνει 'ό,τι χρειαστεί' για να ορθοποδήσει η οικονομία της χώρας, αλλά και για να μπει η τελευταία σε ένα 'νέο μονοπάτι' όπως είπε, ευχαριστώντας παράλληλα των Αμερικανό Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη του. Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε τον 'πολύ σημαντικό δεσμό' που αποτελεί για τις δύο χώρες η παρουσία μιας μεγάλης ελληνοαμερικανικής κοινότητας στις ΗΠΑ, ενώ μίλησε ασφαλώς και για την υποστήριξη, αλλά και τη συνεργασία Ευρώπης και Αμερικής στον 'πόλεμο' κατά της κερδοσκοπίας, που είχε συζητηθεί και νωρίτερα στις συναντήσεις του με τον Μπάρακ Ομπάμα και τον Τίμοθι Γκάιτνερ.
"Θέλουμε να εργαστούμε από κοινού για την ρύθμιση ζητημάτων της παγκόσμιας οικονομίας", επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, που αναφερόμενος στην ελληνική φιλοξενία, προσκάλεσε και δημοσίως τον Μπάρακ Ομπάμα να επισκεφθεί την Ελλάδα, με τη σύζυγό του Μισέλ και τις κόρες του Μάλια και Σάσα. Ο κ. Παπανδρέου (όπως άλλωστε και ο Αμερικανός Πρόεδρος) επεφύλαξε πολύ θερμά λόγια και για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον οποίο αποκάλεσε 'πνευματικό ηγέτη' των Χριστιανών στις ΗΠΑ, λίγο πριν του παραχωρήσει το βήμα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής από την πλευρά του, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τον εορτασμό της επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο, αναφέρθηκε στο 'ακατόρθωτο' που πέτυχαν οι αγωνιστές με 'μυαλό και καρδιά ηρώων' του 1821, επιτυγχάνοντας έτσι τη γέννηση του 'νέου ελληνικού κράτους'. Χαρακτήρισε την ελευθερία και την ανεξαρτησία ως 'απόλυτες αξίες' και επανέλαβε την παράκλησή του για δραστηριοποίηση των ΗΠΑ στην ενοποίηση της Κύπρου και την επίτευξη λύσης στην FYROM.
NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top