GuidePedia

0
Δεν μέτρησε τα λόγια του ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο Ριγιάντ της Σαουδικής Αραβίας για το «πικρό» τις ημέρες αυτές θέμα στην Τουρκία, δηλαδή την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Για το συμβάν ευθύνονται η «ανάρμοστη» διαδικασία, βάσει της οποίας διεξάγονται οι ψηφοφορίες στο Κογκρέσο και η μεταβολή στη στάση του εβραϊκού λόμπι, είναι η εκτίμηση του Τούρκου πρωθυπουργού.
Κατόπιν όλων αυτών, ο ανακληθείς από την Ουάσιγκτον Τούρκος πρέσβης Ναμίκ Ταν δεν θα επιστρέψει στα καθήκοντά του, έως ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση, που δημιουργήθηκε μετά το «φαιδρό πυροτέχνημα»,
όπως χαρακτήρισε ο κ. Ερντογάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Επιτροπή (23 ψήφοι υπέρ έναντι 22 κατά), την περασμένη Πέμπτη. Επίσης, σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της «Χουριέτ», την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ματαίωσε και ο υπουργός Εμπορίου Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, που επρόκειτο να μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 19 Μαρτίου, συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

«Η Αμερική δεν πρέπει να εγκαταλείψει ένα στρατηγικό σύμμαχο σαν την Τουρκία για ένα τέτοιο ζήτημα», είπε ο κ. Ερντογάν στο Ριγιάντ, λίγο προτού επιστρέψει στην Αγκυρα. Εκεί, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου, κεντρικό θέμα είχε οριστεί η χάραξη «οδικού χάρτη» για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, υπό το πρίσμα της απόφασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία σηματοδοτεί την αλλαγή στη στάση των υποστηρικτών του Ισραήλ -δηλαδή του λόμπι- έναντι της Τουρκίας.

Ως γνωστόν, παρά τις πιέσεις και νουθεσίες εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, και αγνοώντας τις τουρκικές απειλές περί σοβαρού κλονισμού στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο πρόεδρος της Επιτροπής Χάουαρντ Μπέρμαν κάλεσε την Τουρκία «να μην κάνει τα στραβά μάτια στη γενοκτονία και να αντιμετωπίσει την ιστορία της» και προέστη της ψηφοφορίας.

Ανοιξε λοιπόν το κουτί της Πανδώρας στο θέμα της επίσημης αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας με ψηφοφορία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων; Οχι, πιστεύουν οι περισσότεροι αναλυτές, επικαλούμενοι τη διαφορά μιας μόλις ψήφου και την τύχη ανάλογων ψηφισμάτων για τη γενοκτονία το 2000, το 2005 και το 2007, που ψηφίστηκαν σε επιτροπές, αλλά ποτέ δεν έφτασαν στη Βουλή, με παρέμβαση των πρώην προέδρων Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους.

Ομως, η επέτειος της γενοκτονίας (24/4/1915) πλησιάζει και ως αναφέρεται στο ψήφισμα της Επιτροπής, έως τότε θα πρέπει να έχει ληφθεί μια ξεκάθαρη απόφαση. Στις ΗΠΑ η επέτειος τιμάται με εκδηλώσεις που οργανώνει η ισχυρή αρμενική κοινότητα, ενώ ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος κάνει ειδική μνεία στο γεγονός. Ετσι, η ήδη οργισμένη Αγκυρα λαμβάνει τα μέτρα της.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top