GuidePedia

0
Σε βαρύ κλήμα επισκέπτεται την Τουρκία αύριο η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ μετά από οξεία αντίδραση της Τουρκιάς στις ανακοινώνεις Μέρκελ περί ειδικής σχέσης με την Ε.Ε.Η Γερμανίδα καγκελάριος θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οξεία αντίδραση της Τουρκίας στην επιδιώξει του κεντρικού πυρήνα της Ε.Ε να μην εντάξουν την Τουρκία ως πλήρες μέλος στην Ένωση αλλά να διατηρήσουν ειδική σχέση με τη χώρα δημιουργώντας έτσι μια νέα κατηγορία σχέσης στην έως τώρα ευρωπαϊκή ιστορία.


Ο Τούρκος υπουργός Ε.Μπαγίς, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας του και της Ε.Ε. ήταν κατηγορηματικός στο θέμα, δηλώνοντας πως η Ε.Ε. αναγνωρίζει τρεις ομάδες κρατών: τις υποψήφιες χώρες, τις υπό διαπραγμάτευση χώρες και τις χώρες μέλη.



"Δεν υπάρχει καμιά άλλη κατηγορία χώρων. Αν στο μέλλον οι χώρες-μέλη της ΕΕ αποφασίσουν να δημιουργήσουν μια καινούργια κατηγορία που θα ονομάζεται "χώρες ειδικής σχέσης" και ορισμένες από αυτές ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία, τότε θα έχουμε κάτι να συζητήσουμε" δήλωσε από τις Βρυξέλλες.



Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, CDU, της κυρίας Μέρκελ και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση, CSU, της Βαυαρίας είναι τα μόνο κόμματα στη Γερμανία που αντιτάσσονται στην ένταξη της Τουρκίας. "Για την Τουρκία προβλέπουμε την προνομιακή σχέση αντί για την πλήρη ένταξη. Δεσμευόμαστε ρητά για μία στενή πολιτική γειτονίας και συνεργασίας, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να είναι χωρίς σύνορα", είπε η Μέρκελ.



Ο Ερντογάν στη συνάντηση του με την Μέρκελ θα ζητήσει τις ίδιες διευκολύνσεις εισόδου-εξόδου των πολιτών της απο τη Γερμανία τις οποίες χορήγησε πριν από μερικές εβδομάδες η Ε.Ε στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η κυβέρνηση του Βερολίνου φοβάται ότι θα ενταθεί το κύμα της λαθρομετανάστευσης και ζητά ασφαλή ταξιδιωτικά έγγραφα και διαβατήρια με βιομετρικά στοιχεία.



Ένα άλλο θέμα που θα τεθεί επί τάπητος είναι η λειτούργει τούρκικων γυμνασίων, στη Γερμάνια για τους Τούρκους μετανάστες της χώρας. Η Καγκελάριος Μέρκελ σε συνέντευξή της σε εφημερίδα τόνισε ότι "κατά βάση τα παιδιά τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία θα πρέπει να παρακολουθούν γερμανικά σχολεία."



Το περιβάλλον της Μέρκελ πάντως υπογραμμίζει ότι παρά τις διαφορές, η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία θα αναδείξει τα στοιχεία που ενώνουν τις δύο χώρες και όχι τα στοιχεία που τις χωρίζουν.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top