GuidePedia

0
Στα τέλη του Μαίου με αρχές Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, σύμφωνα με δήλωση του Εγκεμέν Μαγίς, αρμόδιου για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, στις Βρυξέλλες.

Χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός, είχε ερωτηθεί για το θέμα στη συνέντευξη τύπου και είχε αποκαλύψει πως είχε προσκαλέσει επίσημα τον ομόλογό του στην Αθήνα και το μόνο που έμενε ήταν ο καθορισμός της ημερομηνίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Η τουρκική πλευρά, μέσω του Ε.Μπαγίς, εκφράζει την πεποίθηση ότι τώρα, περισότερο από ποτέ στην Αθήνα και την Άγκυρα υπάρχουν ισχυρές κυβερνήσεις που θέλουν τη λύση των διαφορών.

"Πίσω από τις κυβερνήσεις αυτές υπάρχει μια ιδιαίτερα ισχυρή λαϊκή βούληση.και παλαιότερα υπήρχε αυτή η λαϊκή βούληση, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση είχε το φόβο της απώλειας ενός βουλευτή και δεν προχωρούσε" δήλωσε ο Τούρκος υπουργός και αναφέρθηκε εκτενώς στοθέμα των εξοπλισμών που επιβαρύνει σοβαρά, την οικονομία και στις δύο χώρες.

"Ούτε η Τουρκία ούτε και η Ελλάδα χρειάζονται περισσότερους στρατιωτικούς αμυντικούς μηχανισμούς. Έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από σχολεία, νοσοκομεία, ή αεροδρόμια και βιβλιοθήκες".

Ηταν δε ιδιαίτερα αιχμηρός στην αναφορά του για τη στάση στο θέμα, των ευρωπαϊκών χωρών που προμηθεύουν με οπλικά συστήματα στις δύο χώρες:

"Οι χώρες της Ε.Ε. λένε από τη μια πλευρά σταματήστε τις στρατιωτικές δαπάνες, αλλά από την άλλη προσπαθούν να πουλήσουν στη μια χώρα ελικόπτερα, στην άλλη υποβρύχια και στην άλλη άρματα".

Σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε.

Εν αναμονή της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου Α.Μέρκελ στην Τουρκία, φαίνεταινα διαμορφώνεται κλίμα έντονου ευρωσκεπτικισμού, καθώς έχουν προηγηθεί δηλώσεις από την Γερμανική πλευρά, που έκαναν λόγο για ειδική σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τουρκικής πλευράς, που απέκρουσε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο θεωρώντας, ότι η γερμανική θέση δεν ανταποκρίνεται στο καθεστώς σχέσεων της Ε.Ε. με υπό σύνδεση χώρες.

ο Τούρκος υπουργός Ε.Μπαγίς, αρμόδιος για τις διαπραγματεύοσεις μεταξύ της χώρας του και της Ε.Ε. ήταν κατγηγορηματικός στο θέμα, δηλώνοντας πως η Ε.Ε. αναγνωρίζει τρεις ομάδες κρατών: τις υποψήφιες χώρες, τις υπό διαπραγμάτευση χώρες και τις χώρες μέλη.

"Δεν υπάρχει καμιά άλλη κατηγορία χώρων. Αν στο μέλλον οι χώρες-μέλη της ΕΕ αποφασίσουν να δημιουργήσουν μια καινούργια κατηγορία που θα ονομάζεται "χώρες ειδικής σχέσης" και ορισμένες από αυτές ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία, τότε θα έχουμε κάτι να συζητήσουμε" δήλωσε από τις Βρυξέλλες.

Το θέμα πάντως που άνοιξε με τη γερμανική θέση -που διαφοροποιείται από αυτή που η χώρα είχε εκφράσει στο παρελθόν και δείχνει να εναρμονίζεται με το Παρίσι- ανατρέπει τις μέχρι τώρα ισοροπίες και δημιουργεί νέα δεδομένα, που θεωρείται σίγουρο ότι θα περιληφθούν στην ατζέντα της συζήτησης μετάξύ του Ελληνα και του Τούρκου πρωθυπουργού, κατά την συνάντησή τους στην Αθήνα.

Η εκπεφρασμένη θέση της Ελλάδας, είναι η στήριξη της Τουρκίας στην προσπάθεια ένταξής της στην Ε.Ε. αρκεί να εκπληρώσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί και τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων άνοιγμα των τουρκικών λιμένων σε πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Δημοσίευση σχολίου

 
Top