GuidePedia

0
Φρένο στις ανεξέλεγκτη δράση των εισπρακτικών εταιρειών, που κάνουν το βίο αβίωτο στους δανειολήπτες σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Οικονομίας με την κατάθεση νομοσχεδίου που περιορίζει δραστικά το πλαίσιο λειτουργίας τέτοιων εταιριών και θέτει αυστηρούς κανόνες στις συναλλαγές τους -κυρίως στον τρόπο και τις μεθόδους με τις οποίες ασκούν πιέσεις για αποπληρωμή δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως τη δημοσιότητας στην "Ελευθεροτυπία" το πλαίσιο λειτουργίας θα γίνει ιδιαίτερα αυστηρό, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν υποστεί αφόρητες πιέσεις πολλές φορές με άσχημο και προσβλητικό τρόπο. Για παράδειγμα έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου οι εταιρίες αυτές, που επισήμως εκτελούν χρέη ενημέρωσης των δανειοληπτών, επικοινωνούσαν όχι μόνον με τον δανειολήπτη, αλλά και με συγγενικά πρόσωπα συναδέλφους, ακόμη και προϊσταμένους στην εργασία του δανειολήπτη δημιουργώντας ασφυκτικό κλοιό πίεσης.

Στις πρακτικές αυτές επιδιώκει να βάλει τέλος η κυβέρνηση καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης και των μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος, αναμένεται επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων. Χαρακτηριστικά εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου 12% των νοικοκυριών δεν θα μπορεί να αποπληρώσει δάνεια που έχει λάβει και μπορεί το συνολικό ποσό των ανεξόφλητων δανείων να ξεπεράσει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνει άμεσα μέτρα για τον έλεγχο αυτών των εταιρειών.

*Στο εξής, όλες οι συνομιλίες εισπρακτικών με δανειολήπτες θα καταγράφονται και θα υπάρχει αρχείο που θα διατηρείται για τουλάχιστον τρεις μήνες, ώστε να μπορεί να γίνει έρευνα σε περίπτωση καταγγελίας.

*Οι εισπρακτικές θα είναι υποχρεωμένες να μην ενοχλούν τον οφειλέτη για ένα μήνα, εφόσον αυτός τους δηλώσει τη δεύτερη φορά που θα έχουν επικοινωνία, ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω ενημέρωση.

*Θα υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα μπορεί μια εταιρεία αυτού του είδους να ενοχλεί τους οφειλέτες. Αυτό θα είναι τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα έχει το δικαίωμα να ζητά από τις εταρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στοιχεία για της ώρες επικοινωνίας, εφόσον υπάρξει καταγγελία.

*Οι απαγορεύσεις σχετικά με τη συχνότητα των τηλεφωνημάτων προς τους οφειλέτες θα ισχύουν και για τις τράπεζες.

*Θα μεγαλώσει ο κατάλογος των πρακτικών που θεωρούνται αθέμιτες, ώστε να προστατευτούν οι οφειλέτες. Δεν θα μπορεί η εισπρακτική να ενοχλεί μέλη της οικογένειάς του, συγγενείς και γείτονες του δανειολήπτη, ώστε να ασκεί πίεση μέσω της διαπόμπευσης.

*Μόνο οι δηλωμένες εταιρείες ενημέρωσης (εισπρακτικές) και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν δώσει το δάνειο, θα έχουν δικαίωμα να επικοινωνούν με τον οφειλέτη και κανένας άλλος ενδιάμεσος, ενώ η απαγόρευση θα ισχύει και για τα δικηγορικά γραφεία.

Τα πρόστιμα για τις εισπρακτικές σε περίπτωση που παραβούν το νόμο θα είναι μεγάλα και θα φτάνουν ακόμα και τα 500.000 ευρώ.

Στο παρελθόν είχε υπάρξει προσπάθεια με νόμο για να σταματήσουν οι αθέμιτες πρακτικές των εισπρακτικών, αλλά τα τηλεφωνήματα προς τους οφειλέτες και τους συγγενείς τους, συνεχίζονται με μεγάλη συχνότητα, χωρίς κανένα ωράριο και πολλές φορές χωρίς καμία διακριτικότητα με αποτέλεσμα πολίτες που χρωστάνε να βρίσκονται υπό διαρκή ψυχολογική πίεση και να νιώθουν απροστάτευτοι.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top