GuidePedia

0
Ο πύργος δίπλα από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά θα αποτελέσει σε λίγους μήνες την «καρδιά» του πρώτου πειραματικού πανευρωπαϊκού παραρτήματος της Frontex, της υπηρεσίας της Ε.Ε. για τη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων.
Πρόκειται για ένα κέντρο διευρυμένου ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου, Μάλτας) που θα συντονίζει επιχειρήσεις αποτροπής εισόδου παράνομων μεταναστών,
θα προετοιμάζει μεικτές επιχειρήσεις επιστροφής στις χώρες προέλευσης και θα πραγματοποιεί ανάλυση κινδύνων και απειλών στη Μεσόγειο.

Το «μάτι» οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία έχει στραφεί στη χώρα μας, καθώς ανεξάρτητοι παρατηρητές έχουν ήδη ασκήσει κριτική στις διαδικασίες της Frontex στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει μεγαλύτερο έλεγχο των δραστηριοτήτων της.

«Από τον Απρίλιο και μετά θα έρθει στη χώρα μεγάλος αριθμός αρμοδίων σε θέματα φύλαξης συνόρων και διαχείρισης μεταναστευτικών ροών που θα συνδράμουν το έργο του ελληνικού λιμενικού και της αστυνομίας», τονίζει ο πλοίαρχος Γιάννης Καραγεωργόπουλος, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Συνόρων που αποτελεί το σημείο επαφής της χώρας με τη Frontex για τα θαλάσσια σύνορα.

Το προσεχές διάστημα δυνάμεις από 27 χώρες θα εναλλάσσονται σε καίρια σημεία του Αιγαίου. Είκοσι πέντε Γερμανοί και 10 Πορτογάλοι θα καταφθάσουν πρώτοι, ενώ σειρά έχουν Λετονοί, Σουηδοί, Μαλτέζοι, Ιταλοί, Λιθουανοί, Βέλγοι κ.ά.

Ηδη από το 2009 επιχειρούν στον ελληνικό χώρο 10 αεροσκάφη και 6 πλοιάρια ευρωπαϊκών χωρών. Μέχρι τα τέλη του 2010 πρόκειται να δραστηριοποιηθούν διαδοχικά 18 αεροπλάνα και 18 πλοία που θα επιχειρούν παράλληλα με εγχώριες δυνάμεις.

Οι δραστηριότητες της Frontex δεν είναι κάτι καινούριο για τη χώρα μας. Το πρόγραμμα «Ποσειδών» ήδη «τρέχει» από το Μάιο του 2008. Σήμερα από τη Λέσβο μέχρι τη Ρόδο βρίσκονται «ακροβολισμένα» 10 στελέχη της Frontex. Σύμφωνα με πληροφορίες το 2009 επιτήρησαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα πλοία από Γαλλία, Μάλτα και Ρουμανία. Στην Κω βρίσκεται πολωνικό αεροσκάφος που διατρέχει την οριογραμμή του ελληνικού FIR ενώ και η Νορβηγία προετοιμάζεται να στείλει αεροπλάνο.

Αυτή η σύνθετη ευρωπαϊκή επιχείρηση συντονίζεται σε καθημερινή βάση μέσω τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιείται μεταξύ της έδρας της Frontex στη Βαρσοβία, του συντονιστικού κέντρου της επιχείρησης «Ποσειδών» στον Πειραιά και των τοπικών κέντρων επιχειρήσεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Συλλήψεις διακινητών

«Στην Ελλάδα συλλαμβάνεται το 75% των παράνομα εισερχομένων στην Ε.Ε. Ενας από τους βασικούς μας στόχους είναι να ανακόψουμε την δράση οργανωμένων δικτύων διακίνησης προς την Ευρώπη, καθιστώντας τα αναποτελεσματικά», τονίζει ο πλοίαρχος Γ. Καραγεωργόπουλος.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν εντοπίζεται δουλεμπορικό στα διεθνή ή τα ελληνικά χωρικά ύδατα όλοι οι επιβαίνοντες συλλαμβάνονται από το λιμενικό. Αν εντοπιστούν στην τουρκική πλευρά, ειδοποιούνται οι τουρκικές αρχές. Αν δεν επιληφθούν παρεμβαίνουν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις», προσθέτει.

Η Frontex χρηματοδοτεί μεικτές επιχειρήσεις επιστροφής και η Ελληνική Αστυνομία οργανώνει την αποστολή. Παράνομοι μετανάστες που έχουν κοινή χώρα καταγωγής και βρίσκονται σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Ιταλία επαναπροωθούνται στην πατρίδα τους με ειδικές πτήσεις.

Οπως ισχυρίζονται αξιωματούχοι της Frontex, τα δύο τελευταία χρόνια μόνο για δαπάνες φύλαξης θαλάσσιων συνόρων εισέρρευσαν στον δημόσιο προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ». Ο συνολικός προϋπολογισμός του οργανισμού για το 2010 ανέρχεται σε 88 εκατ. ευρώ.

Το πειραματικό στάδιο λειτουργίας του πρώτου περιφερειακού βραχίονα του οργανισμού θα διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 και τότε θα κριθεί η αποτελεσματικότητά του από διεθνή οίκο αξιολόγησης. Για τη στελέχωση του κέντρου στον Πειραιά έχουν ήδη προκηρυχθεί 15 θέσεις εργασίας ενώ ταυτόχρονα θα αναπτυχθεί στα νησιά ένα δίκτυο διερμηνέων που «θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν την πραγματική προέλευση του μετανάστη», όπως ισχυρίζονται αξιωματούχοι της Frontex.

Φαίνεται όμως ότι αυτοί οι «πολιτιστικοί διαμεσολαβητές», όπως αποκαλούνται, ήδη προέβησαν σε λάθη. Οπως καταγγέλλει η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες «τον περασμένο Ιανουάριο στη Σάμο οι ελληνικές αρχές με τη συνδρομή της Frontex κατέγραψαν αυθαιρέτως Αφγανούς ως Ιρανούς χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και προσπάθησαν να τους απελάσουν στην Τουρκία σύμφωνα με το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας».

Το απίστευτο είναι ότι «μεταξύ τους υπήρχαν ανήλικοι Αφγανοί. Δεν έγιναν δεκτοί από τις τουρκικές αρχές και κρατήθηκαν σε κέντρο προσφύγων στη Ροδόπη. Ηδη ο Συνήγορος του Πολίτη διερευνά το θέμα», τονίζει η δικηγόρος Μαριάννα Τζεφεράκου.

Την ίδια στιγμή 55 πρόσφυγες που υποστηρίζουν ότι είναι Παλαιστίνιοι και βρίσκονται στο κέντρο κράτησης Σάμου καταγγέλλουν πως ο μεταφραστής της Frontex δηλώνει διαφορετική εθνικότητα στα έγγραφά τους από την πραγματική.

«Η Frontex δεν μπορεί να επιστρέφει σε τρίτες χώρες ή ακόμη και στις χώρες προέλευσής τους άτομα που ενδεχομένως να πέσουν θύματα βασανιστηρίων ή να υποστούν διώξεις χωρίς να τους δίνεται η ευκαιρία να ακουστούν οι ισχυρισμοί τους», τονίζει η Γεωργία Τριμπιώτη, επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταγγέλλει ότι στις 12 του περασμένου Δεκεμβρίου 85 πρόσφυγες από το κέντρο κράτησης προσφύγων Σάμου μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο και επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνο προς άγνωστο προορισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες την επιχειρησιακή ευθύνη της επιλογής των ατόμων και της μεταφοράς τους είχε η Frontex. «Τόσο ο δικηγόρος της νομαρχίας όσο και οι πρόσφυγες δεν ενημερώθηκαν για το λόγο μεταγωγής τους, τον προορισμό τους ή για τα δικαιώματά τους», υποστηρίζει η Γ. Κεχαγιά, μέλος της Κίνησης. Με παρεμφερή τρόπο υποστηρίζεται ότι μεταφέρθηκαν 50 πρόσφυγες στις 18/2 από Σάμο προς Αθήνα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top