GuidePedia

0
Γράφει ο Αρμαγεδδών
«Οι πράξεις σας θ’ αφήσουν ίσως βαθιές πατημασιές στο χιόνι έξω στην αυλή, μα τίποτα περισσότερο» Φράντς Κάφκα
Μέρα εθνικής ανάτασης η σημερινή, και όχι μόνο λόγω της χθεσινής μας επετείου, αλλά και γιατί η Ε.Ε. αποφάσισε να μας στηρίξει εμπράκτως, κάτι που, όπως φαίνεται, θα έχει ευεργετικές συνέπειες για την εγχώρια οικονομία – τουλάχιστον σε θέμα ψυχολογίας.

Ομολογουμένως, «όλα τα λεφτά» είναι η κίνηση του κ. Τρισέ να αφήσει την ΕΚΤ να δέχεται ομόλογα με αξιολόγηση μέχρι “BBB-“ ως ενέχυρο αφαιρώντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο αδυναμίας δανεισμού που θα αντιμετώπιζε η Ελλάδα το επόμενο έτος, και επιτρέποντας στις εγχώριες τράπεζες να ανοίξουν ξανά τη στρόφιγγα του δανεισμού.

Μέσα στο κλίμα ευδαιμονίας που επικρατεί σήμερα, όμως, κανένας δεν σκέφτηκε να φέρει ένα πένθιμο λουλούδι στο καημένο το «ευρωπαϊκό όνειρο», το οποίο μετά την επιμονή της Γερμανίας, και δη της κυρίας Μέρκελ, να δώσει ρόλο στο ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό δράμα, θνήσκει.

Μπορεί οι ευρωπαίοι ηγέτες να θεωρούν ότι έβγαλαν ένα μεγάλο κομμάτι της χρηματικής βοήθειας από τους ώμους τους (οι οποίοι – η αλήθεια είναι – σηκώνουν μεγάλο βάρος), ωστόσο δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι αν όντως ενεργοποιηθεί το ΔΝΤ για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, τότε το χρέος μας θα το πληρώσουν οι Αμερικάνοι, οι Γιαπωνέζοι, οι Κινέζοι, οι Ρώσοι, οι Βρετανοί, οι Σαουδάραβες κοκ. Κοινώς, ευρωπαϊκή ιδέα αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεται.
Και εξηγούμε: με τον τρόπο αυτό μπαίνει τέλος (για μερικές γενιές τουλάχιστον) στην προώθηση του δημοσιονομικού ομοσπονδισμού, του κοινού ευρωπαϊκού υπουργείου οικονομικών, ή μιας ενιαίας οικονομικής αρχής κοκ. Όπως αναφέρει κάποιος αναλυτής «η είσοδος του ΔΝΤ στα της ευρωζώνης είναι το Στάλινγκραντ για τους φεντεραλιστές και τους θεσμούς της Ε.Ε.»

Πριν από μια δεκαετία ο Γιόσκα Φίσερ, αντιπρόεδρος τότε της Γερμανίας, είχε δηλώσει ότι «το ευρώ είναι ένα άλμα που δημιουργεί μια άκαμπτη ομοσπονδιακή λογική». Κι όμως, στην πρώτη σοβαρή κρίση του ευρώ αυτό που μένει για την Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι ένα άλμα, αλλά οι πιρουέτες της κυρίας Μέρκελ…

Δημοσίευση σχολίου

 
Top