GuidePedia

0
Αποκαλύφθηκε ότι τα υλικά με τα οποία χτίστηκε ο μεγαλοπρεπής ναός αντέχουν σε σεισμούς μεγέθους 7 ρίχτερ.
Επειτα από τόσους, μεγάλους σε μέγεθος και ισχυρούς σε ένταση, σεισμούς που σημειώθηκαν στην Τουρκία, πώς αλήθεια άντεξε η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη; Υπήρχαν και τότε αντισεισμικές κατασκευές ή απλώς χρησιμοποιήθηκαν αντισεισμικά οικοδομικά υλικά τα οποία έφεραν οι Βυζαντινοί από την Ανατολή;

Αυτός ο γρίφος λύθηκε επιστημονικά όταν αποκαλύφθηκε ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για να κτιστεί ο μεγαλοπρεπής ναός μπορούν να αντέξουν σεισμό μεγέθους 7 ρίχτερ. Η σύνθεση και η ιδιοσυστασία του υλικού που επιστρατεύτηκε μπορούσε να αντέξει σε τέτοιου μεγέθους σεισμούς, δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με την ειδική έκδοση του Τεχνικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ελληνική συμβολή στη συντήρηση της Αγίας Σοφίας».

Η έρευνα για τα υλικά με τα οποία χτίστηκε η Αγία Σοφία διήρκεσε δεκαέξι χρόνια. Φαίνεται πως τελικά οι επιστήμονες έλυσαν το «μυστικό» της, ανακαλύπτοντας ότι τα ειδικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμησή της την έσωσανκαι εξακολουθούν να τη σώζουν, εδώ και δεκαπέντε αιώνες- από καταστρεπτικούς σεισμούς. Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πολίτης» της Λευκωσίας, η επιστημονική αυτή εργασία έγινε από κοινού από το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Στηρίζεται δε στη συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας του 2000 με θέμα τη συντήρηση ελληνοχριστιανικών μνημείων στην Τουρκία και οθωμανικών στην Ελλάδα.
Οπως αποκαλύφθηκε από την επιστημονική έρευνα, το υλικό υποδομής που χρησιμοποιήθηκε στον θόλο της Αγίας Σοφίας είναι κατά 97% παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στα ιστορικά κτίρια της Ρόδου και περιέχει ένα συστατικό που αντέχει στη φωτιά και εξελίχθηκε στην Ανατολή. Αυτό το οικοδομικό υλικό, ένα είδος πυρίμαχου τούβλου, είναι όμως δώδεκα φορές πιο ελαφρύ από το κανονικό τούβλο και αντέχει στην ένταση που προκαλεί ο σεισμός. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι η λάσπη που χρησιμοποιήθηκε αποτελείτο από ημιαποκρυσταλλοποιημένο υλικό το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά την ενέργεια του σεισμού:
«Πριν ακόμη και από τον σεισμό του 1999, είχαμε βεβαιωθεί ότι η σύνθεση και η ιδιοσυστασία του υλικού που χρησιμοποιήθηκε μπορούσε να αντέξει σε έναν μεγάλο σεισμό» βεβαίωσε η καθηγήτρια του ΕΜΠ κυρία Τόνια Μωροπούλου, η οποία συμμετείχε στην επιστημονική έρευνα.
Η παρουσίαση της έρευνας έγινε στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος δήλωσε ότι «η Αγία Σοφία έχει συμβάλει σημαντικά ώστε η Κωνσταντινούπολη να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα. Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι πολιτιστική πρωτεύουσα μόνο για το 2010,αλλά θα παραμείνει αιωνίως πολιτιστική πρωτεύουσα».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top