GuidePedia

0
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έκανε έκκληση για κοινά μέτρα αποστρατικοποίησης της Κύπρου. Μιλώντας από το βήμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ο Χριστόφιας πρότεινε την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων «Νικηφόρος» της Εθνικής Φρουράς και «Ταύρος» των τουρκικών δυνάμεων κατοχής.Ο πρόεδρος της Κύπρου αποκάλυψε ότι έκανε εισήγηση προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν να προωθήσει συμφωνία για την ακύρωση των ασκήσεων που διεξάγονται κάθε φθινόπωρο στην Κύπρο και γύρω από την Κύπρο.

Στην ομιλία του άνοιξε παράθυρο για τη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης προς υποστήριξη της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών, προτείνοντας επίσης να εφαρμοστούν μέτρα στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, όπως η απαγκίστρωση στην περιοχή Λευκωσίας, συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους αποστρατικοποίησης της παλαιάς πόλης που βρίσκεται εντός των ενετικών τειχών και καθορισμό της αποστρατικοποιημένης ζώνης.
Οι προτάσεις Χριστόφια εντάσσονται στη γενικότερη «επίθεση φιλίας» που πραγματοποιεί η Λευκωσία με στόχο να αναγκάσει την τουρκοκυπριακή πλευρά να προβεί σε υποχωρήσεις στις απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.
Το τέλος του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος
Τη Δευτέρα ο υπουργός Αμύνης της Κύπρου, Κώστας Παπακώστας, δέχθηκε ομαδικά "πυρά" από τον ΔΗΣΥ, αλλά και τα κόμματα ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Χριστόφια, για δηλώσεις του αναφορικά με το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος-Κύπρου το οποίο χαρακτήρισε «πυροτέχνημα».

Ο Παπακώστας τόνισε ότι το Δόγμα «έτυχε πολιτικής εκμετάλλευσης και ότι έχει τελικά ξεθωριάσει και δεν ισχύει». Πρόσθεσε δε ότι «η ουσία είναι πως υπάρχει ο συντονισμός και η συνεργασία με την Ελλάδα, η οποία μάλιστα έχει ενισχυθεί. Μπορεί, είπε, να μην συμμετέχουν αεροπλάνα από την Ελλάδα στα στρατιωτικά γυμνάσια, αλλά υπάρχει συντονισμός και γίνονται ασκήσεις επί χάρτου με κοινό σχεδιασμό.

Ο υπουργός Αμύνης ανέφερε ακόμα ότι οι σημερινές συνθήκες με τις εξελίξεις στο εθνικό θέμα δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή αεροπλάνων από την Ελλάδα σε ασκήσεις στην Κύπρο. Υπενθύμισε μάλιστα ότι επί διακυβέρνησης Κληρίδη δεν είχε γίνει η άσκηση "Νικηφόρος", γιατί οι συνθήκες δεν το επέτρεπαν. Καταλήγοντας ανέφερε ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα έσβησε με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα εξαγγέλθηκε το 1993 από τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου που δεσμεύθηκε από το βήμα της Βουλής ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Κύπρου από την Τουρκία ισοδυναμεί με Ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Η εξαγγελία του Δόγματος συνοδεύτηκε από συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα όπως οι κοινοί επιχειρησιακοί σχεδιασμοί, η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι κοινές ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής φρουράς. Η πιο σημαντική στρατιωτική άσκηση ήταν η αεροναυτική άσκηση «Τοξότης» που πραγματοποιούνταν έως το 2001 στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top