GuidePedia

0
Το τρίτο και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πιο επώδυνο για τους πολίτες πακέτο οικονομικών μέτρων ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση, με βασικούς στόχους την άμεση αύξηση των δημοσίων εσόδων και την περαιτέρω περικοπή των κρατικών δαπανών.
H ανακοίνωση του πακέτου των επώδυνων μέτρων αναμένεται το μεσημέρι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό. Εν συνεχεία ο Γ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τους παραγωγικούς φορείς.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σενάριο που προκρίθηκε είναι περικοπή του 30% στο Δώρο Πάσχα, στο επίδομα άδειας (14ος μισθός) και στο Δώρο Χριστουγέννων (13ος μισθός).
Εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών αναφέρουν ότι οι περικοπές αυτές αντιστοιχούν στο 65% του 14ου μισθού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι περικοπές θα ισχύσουν στους μισθούς των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, αλλά όχι και στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης αποφάσισε την περικοπή 12% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, το πάγωμα των συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στον υψηλό συντελεστή και μία μονάδα στον χαμηλό.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής Φ.Πετσάλνικος ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο αργότερα το μεσημέρι προκειμένου να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια να μην καταβληθεί ο 14ος μισθός στους βουλευτές.

Ως αργά χθες το βράδυ, όμως, το οικονομικό επιτελείο που συνεδρίαζε στη Βουλή υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη δεν είχε αποφασίσει αν θα εισηγηθεί σήμερα στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και την κατάργηση του 14ου μισθού. Αρχικώς είχε αποφασιστεί να μη συμπεριληφθεί η ρύθμιση αυτή στα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα, επειδή θεωρείται ότι η αντίδραση της κοινής γνώμης θα είναι οξύτατη. Οι πιέσεις όμως από τον κοινοτικό επίτροπο κ. Ολι Ρεν αλλά και από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξακολουθούσαν ως αργά χθες τη νύχτα να είναι ασφυκτικές, επισημαίνοντας ότι μόνο με την προσθήκη και αυτού του μέτρου θα διασφαλιζόταν ο στόχος μείωσης του ελλείμματος και θα επιτυγχανόταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς αγορές και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», το οικονομικό επιτελείο δεν κατέληξε σε αποφάσεις, τις οποίες θα λάβει σήμερα ο Πρωθυπουργός, προτού εμφανιστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά τη μαραθώνια χθεσινή σύσκεψη, εξετάστηκαν σενάρια τμηματικής περικοπής των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Ταυτόχρονα κλείδωσαν οι αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, η αύξηση της φορολογίας σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, καθώς και οι πρόσθετες περικοπές στον τομέα της Υγείας.

Επειτα από τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ και τους δραματικούς τόνους με τους οποίους περιέγραψε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει η οικονομία και η χώρα, ο κ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει σήμερα το πρωί της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί ακολούθως στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια , ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Με τις σημερινές ανακοινώσεις η κυβέρνηση Παπανδρέου ποντάρει ουσιαστικά σε δύο παράγοντες: Αφενός να στείλει μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους ότι έχει φτάσει στα όρια της πολιτικής της νομιμοποίησης με τις αποφάσεις που έχει λάβει και πως αναμένει την έμπρακτη απόδειξη της κοινοτικής αλληλεγγύης εν ονόματι της προστασίας της ευρωζώνης. Αφετέρου να απευθυνθεί στους δανειστές και να διεκδικήσει αναχρηματοδοτήσεις των δανείων με βιώσιμους όρους και χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες. Σε αυτό το φόντο θα πραγματοποιηθούν το μεθαυριανό ταξίδι του Πρωθυπ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top