GuidePedia

0
Τη δική της πρόταση για εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει την οικονομική πολιτική από το 1981 έως σήμερα, κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στο αιτιολογικό κείμενο για την εξεταστική, η Ρηγίλλης έχει επιλέξει να «καλύψει» πολιτικά όχι μόνο την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και την τριετία Μητσοτάκη. Επίσης, ζητάει να μη σταματήσει η έρευνα τον περασμένο Οκτώβριο, όταν άλλαξε η κυβέρνηση, αλλά να επεκταθεί έως σήμερα.Στο κείμενο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβουλία του να συσταθεί μία εξεταστική επιτροπή για τηνοικονομία σε «αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Η Νέα Δημοκρατία θεωρούσε και θεωρεί ότι το σημερινό οικονομικό και κοινωνικό διακύβευμα για τον τόπο απαιτεί, πρωτίστως, κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης. Απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών σε κοινή γραμμή. Δυστυχώς, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος τους, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Την κατεύθυνση του λαϊκισμού, της προχειρότητας, του κομματικού ρεβανσισμού και, συνακόλουθα, της άκρως επικίνδυνης, ιδίως για τα σημερινά δεδομένα, προκλητικής πολιτικής ανευθυνότητας», αναφέρει η Ρηγίλλης, λέγοντας ότι «χαρακτηριστικό δείγμα ανευθυνότητας είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ως προς τη διερεύνηση των δημοσιονομικών στοιχείων της οικονομίας μας».

«Το περιεχόμενο της πρότασης αυτής και, κυρίως, το χρονικό διάστημα στο οποίο περιορίζει την έρευνα -από το 2004 έως τον Οκτώβριο του 2009- αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ δεν αποσκοπούν, ούτε στην εμπέδωση της διαφάνειας στην Οικονομία, ούτε στην καθιέρωση σταθερών και αποτελεσματικών κανόνων για τη θεσμική αξιοπιστία της χώρας. Δεν επιδιώκουν την αποκάλυψη, αλλά τη συσκότιση και την απόκρυψη της αλήθειας», αναφέρεται στο κείμενο της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κατηγορεί το κυβερνών κόμμα ότι έχει δύο στόχους:

«Πρώτον, να αποσιωπήσουν το γεγονός ότι, προεκλογικώς, και ενώ κατά τη δική τους ομολογία είχαν πλήρη γνώση της κατάστασης της Οικονομίας μας, είπαν, συνειδητά, ψέματα στον ελληνικό λαό και του έδωσαν αφειδώς υποσχέσεις που, βεβαίως, γνώριζαν ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν. Και αυτό, κατά τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία είχε πει ευθαρσώς και εντίμως την αλήθεια για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας, παρουσιάζοντας παράλληλα δέσμη αναγκαίων μέτρων. Δεύτερον, να συγκαλύψουν τις μεγάλες ευθύνες τους για το γεγονός ότι επί τέσσερις μήνες -όταν η σημερινή συγκυρία δεν επιτρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα- δεν πήραν κανένα επαρκές και αποτελεσματικό μέτρο, για την αντιμετώπιση της κρίσης, παρά τις αυστηρές συστάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με δυσμενείς συνέπειες για την ανάπτυξη, την απασχόληση και το κόστος δανεισμού της Χώρας».




«Να τα δούμε όλα»




Έτσι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει πως «επειδή η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ εμμένουν στη σύσταση μιας καθ’ όλα προσχηματικής εξεταστικής επιτροπής, η Νέα Δημοκρατία καταθέτει την πρόταση αυτή για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία ώστε, με κύριους άξονες την εμπέδωση της διαφάνειας και τη διαμόρφωση σταθερών και υγιών κανόνων για το μέλλον, να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν, διαχρονικώς και, συγκεκριμένα, από το 1981 -από την είσοδο, δηλαδή, της Χώρας στην τότε ΕΟΚ- την Οικονομία μας στη σημερινή κατάσταση, τόσο ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη, όσο και ως προς την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων».

Στο κείμενο αναφέρεται πως «τη δεκαετία του 1980, αναπτύχθηκαν έντονες δημοσιονομικές ανισορροπίες και ακολουθήθηκε μια επεκτατική πολιτική με αποτέλεσμα την εκρηκτική διόγκωση του δημοσίου χρέους». «Αυτές οι δημοσιονομικές επιλογές εκείνης της περιόδου επιβάρυναν και επιβαρύνουν, ακόμη και σήμερα, την ελληνική οικονομία», συνεχίζει η Ρηγίλλης, προσθέτοντας ότι «τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα οδήγησαν στην έκρηξη του δημοσίου χρέους, από το 22% το 1980 στο 71% το 1990. Έτσι, ενώ στις αρχές της δεκαετίας, η Ελλάδα ήταν η λιγότερο χρεωμένη χώρα της σημερινής Ευρωζώνης, στο τέλος της, μετά από δύο υποτιμήσεις της δραχμής, μετά από μια διετία ασφυκτικής λιτότητας, και αφού η χώρα απορρόφησε τα Κοινοτικά Μεσογειακά Προγράμματα, βρέθηκε με τριπλάσιο χρέος».

Για περίοδο Μητσοτάκη: «Συστηματική προσπάθεια»




Στην αιτιολογική έκθεσή της, η Νέα Δημοκρατία σημειώνει ότι «από το 1990, ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης των ανισορροπιών και στρεβλώσεων της Ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα υιοθέτησε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων με στόχο την ονομαστική σύγκλιση και έκανε συγκεκριμένα βήματα απελευθέρωσης της οικονομίας», επιφυλάσσοντας καλά λόγια για τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Στο κείμενο σημειώνεται ότι «τα πρωτογενή πλεονάσματα που δημιουργήθηκαν περιορίστηκαν μετά το 1993 και το 2003 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε, αυξάνοντας και τις δανειακές ανάγκες της χώρας, για μία ακόμη φορά».


Κάλυψη σε Καραμανλή




Στη Ρηγίλλης αναμένεται να συζητηθεί εντόνως το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατίας, σε ένα κείμενο που «χτένισε» αναλυτικά ο Αντώνης Σαμαράς, δεν αναφέρεται τίποτα κακό για την οικονομική πολιτική της 5ετίας Καραμανλή. Μάλιστα, φαίνεται πως τώρα δικαιώνονται όσοι μιλούσαν για μυστική συμφωνία Σαμαρά-Καραμανλή, ώστε ο πρώτος να προσφέρει πολιτική κάλυψη στον δεύτερο.

«Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας κατάφεραν να μειώσουν το χρέος ως ποσοστό του Α.Ε.Π., μέχρι το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης. Η πραγματικότητα δείχνει ότι, ως τα τέλη του 2007, τόσο τα δημοσιονομικά ελλείμματα, όσο και το δημόσιο χρέος μειώθηκαν σημαντικά, ως ποσοστό του Α.Ε.Π. Μετά το 2008 τα ελλείμματα πράγματι διευρύνθηκαν, κυρίως ως αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης. Ωστόσο, ό,τι και να είχε γίνει πριν το 2008, η διεύρυνση των ελλειμμάτων και του χρέους ως αποτέλεσμα της κρίσης δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί. Ακόμη και χώρες που το 2007 είχαν δημοσιονομικά πλεονάσματα και χαμηλό χρέος, είδαν μετά το 2008, λόγω της κρίσης, τα ελλείμματα και το χρέος τους να εκτοξεύονται στα ύψη», αναφέρεται ορθά κοφτά στην αιτιολογική έκθεση για την εξεταστική επιτροπή.

Με άλλα λόγια, η Ρηγίλλης υποστηρίζει ότι, αν τελικά η κυβέρνηση Καραμανλή δεν κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος, φταίει η διεθνής κρίση που ενέσκηψε το 2008... Σημειώνεται δε πως «δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι περίπου 70 δις. ευρώ από τα 80 δις. ευρώ που αυξήθηκε το δημόσιο χρέος στην περίοδο 2004-2008, χρησιμοποιήθηκαν για να αποπληρωθούν υποχρεώσεις των προηγούμενων Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (πληρωμές για τόκους, εξοπλιστικές δαπάνες, χρέη νοσοκομείων και υποχρεώσεις στην κοινωνική ασφάλιση).

Κατηγορίες προς Σημίτη για δημιουργική λογιστική

Η Νέα Δημοκρατία αφιερώνει μεγάλο μέρος του αιτιολογικού κειμένου, προκειμένου να κατηγορήσει τις κυβερνήσεις Σημίτη για δημιουργική λογιστική. Επικαλείται, μάλιστα, επιφυλάξεις τις Κομισιόν και της Eurostat για τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρεται πως «από τις αρχές του 2002, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άρχισε να προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση έκρυβε επιβαρύνσεις στον Κρατικό Προϋπολογισμό» και ότι «την ίδια χρονιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφραζε αμφιβολίες για την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας μας (Δελτίο Τύπου Νο. 35/2002 της 21ης Μαρτίου 2002 και Δελτίο Τύπου Νο. 116/2002 της 30ης Σεπτεμβρίου 2002)».

Μάλιστα, επικαλούμενο έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως «οι προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε 11 περιπτώσεις, έδιναν παραπλανητικές αναφορές στη Eurostat, για την περίοδο 1997-2003 (Report by Eurostat on the Revision of the Greek Government Deficit and Debt Figures, 22 November 2004)». «Αναφορές που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την υπερεκτίμηση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών οργανισμών, την υπερεκτίμηση των φορολογικών εσόδων, την ελλιπή καταγραφή των αμυντικών δαπανών, τη μη ακριβή καταχώρηση της ανάληψης χρεών, τη μη ακριβή καταγραφή της κεφαλαιοποίησης των τόκων, τη μη ορθή ταξινόμηση των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων κ.α».

Συνεχίζοντας τις κατηγορίες προς τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για δημιουργική λογιστική, η Νέα Δημοκρατία επικαλείται τις παρακάτω αναφορές του Τύπου:




1ον. Συναλλαγές, τις οποίες σήμερα αναγνωρίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατά τις οποίες η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 2001, μέσω πράξεων μετατροπής συναλλαγματικού χρέους από ξένα νομίσματα σε ευρώ, ενέγραφε το συναλλαγματικό όφελος, ενώ -όπου υπήρχε- απέκρυπτε τη συναλλαγματική ζημία, μέσω κρυφού δανεισμού, με μυστικές πράξεις ανταλλαγής επιτοκίων (swaps), τις οποίες συμφώνησε με την Goldman Sachs, με επαχθείς όρους (πήρε συνεπώς τα κέρδη και έκρυψε τις ζημιές). Μάλιστα, η αποπληρωμή του χρέους θα ξεκινούσε από το 2004.




Από αυτές τις συναλλαγές, η κερδοφορία της Goldman Sachs ενισχύθηκε κατά $300 εκατ. και το στέλεχος της Goldman Sachs που την «έκλεισε» προήχθη σε Partner της εταιρείας. Σύμφωνα μάλιστα με την Έκθεση της Επιτροπής που συνέστησε το Υπουργείο Οικονομικών, «η χρήση ανταλλαγής επιτοκίου, δηλαδή τα swaps, βοηθά στη διαχείριση των τρεχουσών ελλειμμάτων, επηρεάζει όμως τις δανειακές ανάγκες και επομένως και το ύψος του μελλοντικού χρέους».




2ον. Οι τιτλοποιήσεις απαιτήσεων το 2000 και 2001, μέσω της προεξόφλησης μελλοντικών ταμειακών ροών. Τιτλοποιήσεις που δεσμεύουν μελλοντικά έσοδα για την εκπλήρωση άμεσων οικονομικών αναγκών και σχετίζονται με ανεύθυνη οικονομική πολιτική:




• Στις 23 Νοεμβρίου του 2000, η τότε Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκχώρησε μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «HELLENIC SECURITIZATION».




• Στις 13 Δεκεμβρίου του 2000, εκχώρησε μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από τα Κρατικά Λαχεία συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «ΑΡΙΑΔΝΗ».




• Στις 23 Οκτωβρίου του 2001, εκχώρησε μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης συνολικού ύψους 2 δις. ευρώ στην εταιρεία «ΑΤΛΑΣ».




• Στις 13 Δεκεμβρίου του 2001, εκχώρησε μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από την «EUROCONTROL» συνολικού ύψους 355 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «ΑΙΟΛΟΣ».




«Αυτή η εικόνα της χώρας αποτέλεσε το εφαλτήριο, ώστε η Eurostat, μέσα από μεθοδολογικές επισκέψεις και “σχέδια δράσης”, να εκφράσει, αρκετές φορές, μέχρι και σήμερα, αμφιβολίες και ενστάσεις για την ποιότητα των Ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων», σημειώνει η Νέα Δημοκρατία.




Εξεταστική και για το τελευταίο τετράμηνο

Πάντως, αίσθηση προκαλεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει να διευρυνθεί το πεδίο έρευνας της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία και στους πρώτους τέσσερις μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τον Γιώργο Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, η σημερινή κυβέρνηση κατηγορείται από τη Νέα Δημοκρατία ότι «αναθεώρησε το έλλειμμα του 2008 προς τα πάνω», κάτι για το οποίο «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τελευταία της Έκθεση, εκφράζει αμφιβολίες και για μια σειρά από στοιχεία».

«Για το 2008, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δήλωσε στη Eurostat ότι το έλλειμμα ήταν 7,7% του Α.Ε.Π. έναντι 5,6% του Α.Ε.Π., που είχε δηλώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Απ’ αυτές τις περίπου δύο επιπλέον μονάδες, οι Βρυξέλλες δέχονται μόνο το 0,6%. Αυτό αποδεικνύει ότι η σημερινή κυβέρνηση, προκειμένου να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία, εξέθεσε τη χώρα, καθώς φούσκωσε το έλλειμμα, τόσο, που δεν το δέχεται ούτε η Eurostat», σημειώνει η Νέα Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι αποφάσεις όπως η αναστολή εφαρμογής της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους, η μεταφορά εσόδων από το ΕΤΑΚ του 2009 στο 2010, η αναστολή του φόρου στα λαχεία και το Ξυστό και η καθυστέρηση στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού «επιβάρυναν το έλλειμμα του 2009».

«Οι αγορές άρχισαν να μας τιμωρούν, επιβαρύνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας (διεύρυνση spreads) όταν διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε δηλώσεις, διακηρύξεις και διαβούλευση, χωρίς να λαμβάνει και να προωθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης», σημειώνει η Ρηγίλλης, προσθέτοντας πως «το αποτέλεσμα είναι σε όλες τις εκδόσεις χρέους που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (έχουμε αντλήσει 13,6 δισ. ευρώ για το 2010) το κόστος δανεισμού να είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με το παρελθόν».

«Η αδράνεια όμως, η αβελτηρία και η ολιγωρία της Κυβέρνησης κόστισαν στη χώρα, επιφέροντας τη λήψη ακόμη πιο επώδυνων μέτρων στην κοινωνία», συνεχίζει η Νέα Δημοκρατία. Βεβαίως, για μία ακόμη φορά, η αξιωματική αντιπολίτευση τάσσεται κατά της εξεταστικής για την οικονομία, λέγοντας πως «δεν μπορεί, κατά τις δύσκολες αυτές ώρες, να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κρίσιμων οικονομικών ζητημάτων, που αντιμετωπίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός».

«Αντιθέτως, μάλιστα, μπορεί, μέσα από τις πρακτικές και τις νοοτροπίες ΠΑΣΟΚ, να πλήξει το εσωτερικό εθνικό μέτωπο, αλλά και να επιδεινώσει την προς τα έξω εικόνα της χώρας», προσθέτει η Ρηγίλλης, που καταλήγει ως εξής: «Επειδή, ωστόσο, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιμένουν σε μια εμπαθή πρόταση και επειδή η αλήθεια δεν μπορεί να τεμαχίζεται, να συσκοτίζεται και να συγκαλύπτεται, προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, που θα καλύπτει το χρονικό διάστημα από το 1981 έως και το Φεβρουάριο του 2010».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top