GuidePedia

0
Ως κέντρο ανταλλαγής ιρανικού ουρανίου επιθυμεί να λειτουργήσει η Τουρκία σύμφωνα με δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις οποίες επισήμανε ότι στόχος είναι η συμβολή της χώρας του στη διευθέτηση της κρίσης που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έχει ανακοινώσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως κέντρο για την ανταλλαγή ουρανίου (...) αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία , είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Ντόχα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ σεΐχη Χαμάντ Μπεν Γιάσεμ Αλ Θάνι.

«Εάν επιλεγεί η Τουρκία, θα πράξει αυτό που θα της ζητηθεί», πρόσθεσε ο Ερντογάν σημειώνοντας ότι η Τουρκία καταβάλλει εδώ και μήνες προσπάθειες για έξοδο από την κρίση που αφορά τα πυρηνικά του Ιράν.
Σημειώνεται ότι εντός της εβδομάδας ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου θα επισκεφτεί το Ιράν στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην κρίση.
Η επίσκεψη του Ερντογάν στο Κατάρ συμπίπτει με την περιοδεία της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στη Ντόχα και το Ριάντ, η οποία μεταβαίνει στην περιοχή σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξη των χωρών αυτών στην ιδέα ενίσχυσης των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
Την ίδια ώρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου πρόκειται να επισκεφτεί τη Μόσχα, ώστε να πιέσει τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι χρειάζεται να επιβληθούν επειγόντως στο Ιράν κυρώσεις που θα το «εξουθενώσουν».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top