GuidePedia

0
Ακόμα ένα κρίσιμο τεστ περιμένει την ελληνική οικονομία αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.
Στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις τόσο για την Ελλάδα, όσο και γενικότερα για την ευρωζώνη και την ΕΕ.
Οι Ευρωπαίοι αναμένεται να αποφασίσουν την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης της οικονομίας, πράγμα που εκτός των άλλων σημαίνει ότι η πορεία της θα ελέγχεται κάθε μήνα.Η κυβέρνηση θα πρέπει στις 16 Μαρτίου να υποβάλει την πρώτη «έκθεση πεπραγμένων», με τα μέτρα που έχει λάβει και την αποτελεσματικότητά τους.

Πρώτα στη λίστα θα είναι η νέα Στατιστική Υπηρεσία (το σχετικό σχέδιο νόμου θα πρέπει να έχει ψηφισθεί), η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των Σωμάτων Ασφαλείας, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και η ποσοτικοποίηση των περικοπών επιδομάτων.
Ήδη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή τρία νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στην εποπτεία της Ασφαλιστικής Αγοράς, στα «φρουτάκια», αλλά και την απελευθέρωση ορισμένων από τα λεγόμενα «κλειστά» επαγγέλματα.

Παράλληλα, το δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής έχει πάρει το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Το Ecofin θα αποφασίσει επίσης την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με τον όρο ότι οι δεσμεύσεις που περιγράφονται σε αυτό θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Ακόμα, θα ανακοινωθεί πακέτο κοινοτικών παρεμβάσεων στην οικονομία πλέον εκείνων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.


"Απαραίτητα" τα μέτρα για την οικονομία

Απαραίτητα θεωρεί τα μέτρα για την οικονομία το 65% των πολιτών.

Η πλειοψηφία, όμως, αμφιβάλλει εάν είναι επαρκή (41,1%) και πιστεύει ότι ελήφθησαν καθυστερημένα (51,3%), σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, που δημοσιεύεται στον κυριακάτικο Τύπο.

Η πλειοψηφία, επίσης, κρίνει ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργού για έξοδο από την κρίση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση (60,7%) και έχει την πεποίθηση ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι πολιτικοί (63,7%).

Ως προς τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα, οι πολίτες εμφανίζονται καχύποπτοι και θεωρούν ότι αυτή παρέχεται επειδή υπάρχουν κρυφά ανταλλάγματα (45,4%) ή γιατί είναι συνολικά αναγκαίο για την Ευρωζώνη (35,2%).

Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, η μεγάλη πλειοψηφία λέει «όχι» σε κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά (79,5%), την εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών (60,5%) και το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας (60%).

Τέλος, μετά τα νέα μέτρα για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, το 55,9% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν ευνοημένοι, ενώ το 29,9% πιστεύει ότι αδικούνται.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top