GuidePedia

0
Το "χαρτί" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) συνεχίζει να παίζει η κυβέρνηση, κατά κάποιους για να επιτύχει σαφέστερη στήριξη από την ΕΕ, κατά άλλους γιατί παραμένει πάντα ένα ενδεχόμενο…Μιλώντας νωρίτερα σήμερα το βράδυ στο πρακτορείο Reuters, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέφυγε να αποκλείσει μία τέτοια περίπτωση, σημειώνοντας πως η Ελλάδα σέβεται τις διαδικασίες της ευρωζώνης που προβλέπουν εκ των έσω επίλυση των προβλημάτων, αλλά δεν απορρίπτει -ούτε και επιδιώκει- ενδεχόμενη βοήθεια από το ΔΝΤ.
«Δεν μπορεί κανείς να απορρίψει την ιδέα του ΔΝΤ. Την παρούσα στιγμή, την απορρίπτουμε γιατί είναι εκτός κανόνων της ευρωζώνης, αλλά προφανώς είναι μια πιθανότητα, η οποία υπάρχει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ.Παπακωνσταντίνου ζήτησε πιο ξεκάθαρη δήλωση στήριξης από την ΕΕ, προκειμένου να κατευναστούν οι κερδοσκόποι. «Έτσι και υπήρχε ξεκάθαρη δήλωση από την ΕΕ, τότε τα spread θα κατέρρεαν μέσα σε μία εβδομάδα και οι υποθέσεις του προγράμματος σταθερότητας θα έβγαιναν σωστές», είπε, ζητώντας από την ΕΕ περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε να μειωθούν τα spread των ομολόγων και το κόστος δανεισμού και η χώρα μας να μην χρειαστεί διάσωση. «Δεν ζητάω να πουν ακριβώς τι θα γίνει. Απλά, να δοθεί η διαβεβαίωση στις αγορές ότι βαδίζουμε προς έναν μηχανισμό στήριξης, έστω και αν δεν θα τον χρησιμοποιήσουμε ποτέ», δήλωσε.

Αναφερόμενος σε τυχόν συμπληρωματικά μέτρα, σημείωσε ότι γνωρίζει την σχετική επιθυμία των ομόλογών του στην ΕΕ και ότι θα συζητήσει το θέμα με την αντιπροσωπεία της Κομισιόν που θα επισκεφθεί προσεχώς την χώρα μας. «Εξετάζουμε όλες τις επιλογές», πρόσθεσε, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ. Για τον επόμενο δανεισμό της χώρας πάντως, δήλωσε πως θα αποφασιστεί με βάση την πορεία της τις επόμενες εβδομάδες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top