Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, αναγνώστη μου, δεν είμαι και ιδιαίτερα σίγουρος ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε πραγματικά συναίνεση από τον Σαμαρά. Ποιο είναι το υπ’ αριθμόν ένα πολιτικό πρόβλημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή (και για πολύ καιρό ακόμη…); Το κυβερνητικό παρελθόν του κόμματός του και, συγκεκριμένα, ένα ονοματεπώνυμο: Κώστας Καραμανλής. Εκεί, λοιπόν, που ο Σαμαράς εμφανίζεται συναινετικός με το Γιώργο και σφυρίζει αδιάφορα όταν τα 5,5 χρόνια Καραμανλή έρχονται στη συζήτηση, πάει ο Γιώργος και ανακοινώνει μία εξεταστική για την οικονομία. Είναι να μη θυμώσει ο άνθρωπος; Δε δικαιούται μετά να στείλει μήνυμα στο Μαξίμου ότι «συναίνεση τέλος»;
Οι «γαλάζιες» δημοσκοπήσεις που καίνε
Βεβαίως, άλλο που δεν ήθελε κι ο Σαμαράς να κόψει τη συναίνεση. Πληροφοριοδότης μου στη Ρηγίλλης με διαβεβαιώνει ότι εδώ και τρεις εβδομάδες, όταν οι επιτελείς του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θέλησαν να «μετρήσουν» τη συναινετική στάση Σαμαρά έναντι του Παπανδρέου στα οικονομικά, έπαθαν σοκ. Η μία κυλιόμενη μέτρηση που έφτανε στο νεοκλασικό ήταν χειρότερη από την προηγούμενη. Ο σκληρός πυρήνας των νεοδημοκρατών –και δη των «σαμαρικών» ήταν εκνευρισμένος με τη συναινετική στάση του Αντώνη Σαμαρά. Όχι επειδή διαφωνούσαν με τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά επειδή θυμούνταν πολύ καλά την αντιπολίτευση τύπου «όχι σε όλα» που ασκούσε ο Γιώργος Παπανδρέου έναντι του Καραμανλή. Οπότε, τους έβγαινε μία μνησικακία απέναντι στον Παπανδρέου.
Η μυστική συμφωνία Σαμαρά-Παπανδρέου
Οι «γαλάζιες» αντιδράσεις για τη συναίνεση, όμως, δεν περιορίζονταν στην τραυματισμένη κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας. Αντιθέτως, ο Σαμαράς δέχτηκε και ισχυρές πιέσεις από στελέχη που τον στήριξαν στην κούρσα διαδοχής και, τελικά, περνώντας οι μέρες, έψαχνε πώς και πώς έναν τρόπο να δώσει τέλος στη συναίνεση. Εκεί που σταδιακά το πετύχαινε και είχε υψώσει τους τόνους της κριτικής του, ο Γιώργος Παπανδρέου του έδωσε την καλύτερη αφορμή: ανακοίνωσε εξεταστική για την οικονομία. Το μόνο που έμενε είναι να προσπαθήσει ο Σαμαράς να χρεώσει στο Γιώργο το τέλος της συναίνεσης και να μη το χρεωθεί ο ίδιος. Η τύχη στάθηκε γενναιόδωρη μαζί του, γιατί προχθές, Τρίτη, είχε ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό λίγες ώρες πριν ανακοινώσει ο Χρήστος Παπουτσής τη σύσταση της εν λόγω εξεταστικής. Οπότε, ο Σαμαράς έκανε και επίδειξη «υπευθυνότητας», όταν ο αντίπαλός του τον απειλούσε ότι θα του βγάλει τους σκελετούς από την ντουλάπα. Τα υπόλοιπα τα έχει ήδη καταγράψει η ιστορία. Πάντως, το γεγονός ότι η εξεταστική για την οικονομία και το Σαμαρά διευκόλυνε για να αλλάξει τακτική, αλλά και τον Παπανδρέου βολεύει, ώστε να φανεί ποιος πραγματικά πέταξε τη χώρα στα βράχια, έχει οδηγήσει κάποιους να λένε ότι οι δυο τους ήταν συνεννοημένοι. Το καταγράφω, αν και μου φαίνεται πολύ προχωρημένη εκδοχή. Εκτός κι αν οι πάλαι ποτέ συγκάτοικοι στο Άμχερστ έχουν κάποιο μυστικό δίαυλο επικοινωνίας από τα φοιτητικά τους χρόνια που δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω.
Ήθελε κι άλλο χρόνο
Πάντως, μαθαίνω ότι ο Σαμαράς ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ο Παπανδρέου του διέθεσε, χθες, μόλις μισή ώρα. Για την ακρίβεια, 35 λεπτά. Στις 5 ορίστηκε η συνάντησή τους στο Μαξίμου και στις 5.30 ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Άσε, αναγνώστη μου, που το τελευταίο που ήθελε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι να βρεθεί στο Μαξίμου την ίδια ώρα με τον ένοικο του ισογείου της πολυκατοικίας της «εθνικής παρατάξεως».
Η χαρά δεν κρύβεται
Ο οποίος Καρατζαφέρης, έφτασε λίγο πιο νωρίς, για να τον καταγράψουν οι κάμερες να μπαίνει στο Μαξίμου. Αυτό ακριβώς ήθελε, εξάλλου. Να μην πάρει όλο το χαρτί ο Σαμαράς. Έπρεπε, αναγνώστη μου, να είσαι από μια μεριά να δεις τη σκηνή. Εγώ ήμουν παρών και πραγματικά θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μου: Η ώρα είναι 5.25 ακριβώς και ο Καρατζαφέρης κατεβαίνει την Ηρώδου Αττικού. Στο πρόσωπό του διαγράφεται το χαμόγελο της ικανοποίησης και οι τελευταίες αχτίδες ήλιου δίνουν κομοδινί αποχρώσεις στο τέλεια βαμμένο μαλλί του. Μπαίνει στο Μαξίμου με το ίδιο χαμόγελο και περιμένει να έρθει η σειρά του. Όταν βγαίνει από τη συνάντηση με τον Παπανδρέου, κάνει την εξής σιβυλλική δήλωση: «παρά την κρίσιμη συγκυρία, μία συζήτηση με τον πρωθυπουργό είναι πάντα ευχάριστη». Άρχισαν όλοι να ψάχνουν τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ με τη δήλωσή του. Εγώ επιλέγω την απλούστερη εκδοχή. Δεν είχε τι να πει ο άνθρωπος.
Δε συμφωνούν όλοι για την εξεταστική
Πάντως, δεν είναι όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου φαν της εξεταστικής για την οικονομία. Σε πιο δύσκολη θέση από όλους ήρθε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, την Τετάρτη το πρωί είχε δώσει μία συνέντευξη στα «ΝΕΑ» και μία στον Real FM, κατά τις οποίες επιχειρηματολόγησε κατά της εξεταστικής, λέγοντας ότι «για την οικονομία χρειάζεται δουλειά και όχι εξεταστική». Όμως, το απόγευμα της Τετάρτης, ο κύβος ερρίφθη. Και ο υπουργός Εργασίας, που είχε δεσμευθεί ότι το ίδιο βράδυ θα μιλούσε στο δελτίο του Mega, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι «δεν είχε ενημέρωση ότι η εξεταστική είχε αποφασιστεί». Χθες, όμως, στο υπουργικό συμβούλιο, δεν ήταν μόνο ο Λοβέρδος που διαφώνησε με την επιλογή Παπανδρέου. Κατά της εξεταστικής επιχειρηματολόγησε και η Άννα Διαμαντοπούλου. Ένθερμος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που θέλει πώς και πώς να πετάξει την μπάλα από το δικό του γήπεδο. Όχι ότι το καταφέρνει, όταν παρομοιάζει την ελληνική οικονομία με τον Τιτανικό. Όχι τίποτα άλλο, αλλά όλοι ξέρουμε την τύχη του εν λόγω υπερωκεανίου.
Ο Παμπούκης, ο Δρούτσας και ένα «ορφανό» υπουργείο
Την άποψη του υπουργού Οικονομικών για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία υποστήριζε, όπως μου λένε και ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης. Ο οποίος, θέλοντας να αντιμετωπίσει τη μουρμούρα για το πόσο ατυχώς συντονίζει την κυβέρνηση Παπανδρέου, έχει αρχίσει να ακολουθεί τον πρωθυπουργό στα ταξίδια του. Και στο Παρίσι πήγε, όπου έκατσε και μια μέρα παραπάνω για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το επιτελείο του Σαρκοζί. Πήγε, όμως και στη Μόσχα, στη συνάντηση Παπανδρέου με Πούτιν και Μεντβέντεφ. Μάλιστα κάποιοι έχουν αρχίσει και υποψιάζονται πως ο Παπανδρέου αρχίζει να σκέφτεται και την επιλογή Παμπούκη για το υπουργείο Εξωτερικών, όταν αποφασίσει να αφήσει τον υπουργικό θώκο. Μου ακούγεται κάπως προωθημένο, αν και θα συμφωνήσω πως όσο περνάει ο καιρός, τόσο λιγότερο αυτονόητη φαντάζει η υπουργοποίηση του Δημήτρη Δρούτσα.
Greek statistics
Με τούτα και με εκείνα, θα έχετε καταλάβει φαντάζομαι ότι στις Βρυξέλλες το πιο σύντομο ανέκδοτο ακούει στο όνομα «greek statistics». Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα έχει ειδίκευση στις δημοσιονομικές αλχημείες. Βεβαίως, το αίτημα Σαμαρά για εξέταση της οικονομίας από το 1980 είναι επίσης ανέκδοτο. Όχι τίποτα άλλο, αλλά η εξεταστική θα ερευνήσει τις αλχημείες, όχι τις πολιτικές επιλογές. Πολλά έχει κανείς να χρεώσει στον Ανδρέα και το Μητσοτάκη, αλλά αλχημείες δεν έκαναν. Δεν είχαν λόγο, άλλωστε. Σύμφωνο Σταθερότητας δεν υπήρχε και δεν απολογούνταν σε κανέναν. Οι αλχημείες ξεκινούν από την εποχή Σημίτη, καθώς το υπέρογκο κόστος της ξιπασιάς και του εγωισμού μας (βλέπε Ολυμπιακοί Αγώνες) έπρεπε να συμβιβαστεί με τα κριτήρια της ΟΝΕ. Και, φυσικά, οι αλχημείες συνεχίζονται επί Καραμανλή, όταν οι Financial Times (μας έχει μια αγάπη αυτή η εφημερίδα…) ειρωνεύονται τον Αλογοσκούφη επειδή «το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου ανεβάζει το ελληνικό ΑΕΠ κατά 20%». Περιττό να σου πω, αναγνώστη μου, ότι η πρωτοβουλία του Παπανδρέου έχει εκνευρίσει και αρκετούς σημιτικούς, αφού οι «εκσυγχρονιστές» έχουν υποστεί τα μύρια όσα από το Γιώργο. Αλλά έτσι είναι στην πολιτική: πρέπει να διαλέξεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Και ο Γιώργος διάλεξε τον Τζουμάκα και τον Παναγιωτακόπουλο…
Ο κόσμος καίγεται κι ο Καραμανλής κάνει διακοπές!
Με υπερηφάνεια σας πληροφορώ ότι ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πέρασε άλλο ένα ονειρεμένο τριήμερο. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας βρισκόταν στη Μονεμβασιά και έκανε καθημερινές εκδρομούλες σε όλα τα μέρη του νομού Λακωνίας, οδηγώντας ο ίδιος το αυτοκίνητό του. Ενώ όλοι καταφέρονται εναντίον του γιατί έριξε τη χώρα στα βράχια, εκείνος φροντίζει να περνάει καλά. Πολύ καλά, όμως.
Βεβαίως, μαθαίνω ότι έχει και προβληματισμούς, μη νομίζετε. Προβληματίζεται, λέει, για το αν θα πρέπει να βγει στην αντεπίθεση για να κατακεραυνώσει όσους τον κατηγορούν. Τέτοιο θράσος…
Οι δεξιώσεις, το κέτερινγκ και μια πόρτα των 82.000 ευρώ!
Πάντως, μη νομίζετε ότι κι όταν κυβερνούσε, ο Καραμανλής επόπτευε και ασφυκτικά τους υπουργούς του. Υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, που ακόμη βρίσκει μαύρες τρύπες στο υπουργείο, μου έλεγε ότι ο τελευταίος «γαλάζιος» υπουργός που καθόταν στην ίδια καρέκλα, έκανε τρεις φορές την εβδομάδα δεξιώσεις και τώρα το υπουργείο πρέπει να πληρώσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εταιρεία κέτερινγκ που είχε αναλάβει τις δεξιώσεις αυτές. Στο ίδιο υπουργείο, βρέθηκε ότι ένας γενικός γραμματέας είχε ανακαινίσει το γραφείο του και είχε τοποθετήσει και μία πόρτα ασφαλείας. Το συνολικό κόστος είναι της τάξης των 82.000 ευρώ!
Ο προφήτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Καμπούλ
Η νοοτροπία του «ράμπο» δυστυχώς υπάρχει σε αφθονία στην Ελληνική Αστυνομία. Πώς αλλιώς μπορώ να εξηγήσω ότι, παρά το θάνατο ενός 25χρονου πολίτη, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ,Δημήτρης Οικονόμου και ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, Ιωάννης Δικόπουλος χαρακτήρισαν «επιτυχημένη» την επιχείρηση στο Βύρωνα. Δεν παρέλειψαν, βεβαίως, να εκφράσουν τη θλίψη τους για το θάνατο του 25χρονου, αλλά ο κ. Οικονόμου είπε πως ο 25χρονος οικογενειάρχης «βρέθηκε σε λάθος μέρος την λάθος στιγμή». Παράπλευρη απώλεια, λοιπόν. Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλυψε τους προαναφερθέντες, λέγοντας ότι «έχουμε μάχη με το έγκλημα». Τελικά, βουλωμένο γράμμα διάβαζε, όταν έλεγε (αντιπολιτευόμενος, βέβαια) πως «η Αθήνα έχει καταντήσει Καμπούλ».
NEWSTIME.GR
Οι «γαλάζιες» δημοσκοπήσεις που καίνε
Βεβαίως, άλλο που δεν ήθελε κι ο Σαμαράς να κόψει τη συναίνεση. Πληροφοριοδότης μου στη Ρηγίλλης με διαβεβαιώνει ότι εδώ και τρεις εβδομάδες, όταν οι επιτελείς του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θέλησαν να «μετρήσουν» τη συναινετική στάση Σαμαρά έναντι του Παπανδρέου στα οικονομικά, έπαθαν σοκ. Η μία κυλιόμενη μέτρηση που έφτανε στο νεοκλασικό ήταν χειρότερη από την προηγούμενη. Ο σκληρός πυρήνας των νεοδημοκρατών –και δη των «σαμαρικών» ήταν εκνευρισμένος με τη συναινετική στάση του Αντώνη Σαμαρά. Όχι επειδή διαφωνούσαν με τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά επειδή θυμούνταν πολύ καλά την αντιπολίτευση τύπου «όχι σε όλα» που ασκούσε ο Γιώργος Παπανδρέου έναντι του Καραμανλή. Οπότε, τους έβγαινε μία μνησικακία απέναντι στον Παπανδρέου.
Η μυστική συμφωνία Σαμαρά-Παπανδρέου
Οι «γαλάζιες» αντιδράσεις για τη συναίνεση, όμως, δεν περιορίζονταν στην τραυματισμένη κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας. Αντιθέτως, ο Σαμαράς δέχτηκε και ισχυρές πιέσεις από στελέχη που τον στήριξαν στην κούρσα διαδοχής και, τελικά, περνώντας οι μέρες, έψαχνε πώς και πώς έναν τρόπο να δώσει τέλος στη συναίνεση. Εκεί που σταδιακά το πετύχαινε και είχε υψώσει τους τόνους της κριτικής του, ο Γιώργος Παπανδρέου του έδωσε την καλύτερη αφορμή: ανακοίνωσε εξεταστική για την οικονομία. Το μόνο που έμενε είναι να προσπαθήσει ο Σαμαράς να χρεώσει στο Γιώργο το τέλος της συναίνεσης και να μη το χρεωθεί ο ίδιος. Η τύχη στάθηκε γενναιόδωρη μαζί του, γιατί προχθές, Τρίτη, είχε ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό λίγες ώρες πριν ανακοινώσει ο Χρήστος Παπουτσής τη σύσταση της εν λόγω εξεταστικής. Οπότε, ο Σαμαράς έκανε και επίδειξη «υπευθυνότητας», όταν ο αντίπαλός του τον απειλούσε ότι θα του βγάλει τους σκελετούς από την ντουλάπα. Τα υπόλοιπα τα έχει ήδη καταγράψει η ιστορία. Πάντως, το γεγονός ότι η εξεταστική για την οικονομία και το Σαμαρά διευκόλυνε για να αλλάξει τακτική, αλλά και τον Παπανδρέου βολεύει, ώστε να φανεί ποιος πραγματικά πέταξε τη χώρα στα βράχια, έχει οδηγήσει κάποιους να λένε ότι οι δυο τους ήταν συνεννοημένοι. Το καταγράφω, αν και μου φαίνεται πολύ προχωρημένη εκδοχή. Εκτός κι αν οι πάλαι ποτέ συγκάτοικοι στο Άμχερστ έχουν κάποιο μυστικό δίαυλο επικοινωνίας από τα φοιτητικά τους χρόνια που δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω.
Ήθελε κι άλλο χρόνο
Πάντως, μαθαίνω ότι ο Σαμαράς ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ο Παπανδρέου του διέθεσε, χθες, μόλις μισή ώρα. Για την ακρίβεια, 35 λεπτά. Στις 5 ορίστηκε η συνάντησή τους στο Μαξίμου και στις 5.30 ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Άσε, αναγνώστη μου, που το τελευταίο που ήθελε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι να βρεθεί στο Μαξίμου την ίδια ώρα με τον ένοικο του ισογείου της πολυκατοικίας της «εθνικής παρατάξεως».
Η χαρά δεν κρύβεται
Ο οποίος Καρατζαφέρης, έφτασε λίγο πιο νωρίς, για να τον καταγράψουν οι κάμερες να μπαίνει στο Μαξίμου. Αυτό ακριβώς ήθελε, εξάλλου. Να μην πάρει όλο το χαρτί ο Σαμαράς. Έπρεπε, αναγνώστη μου, να είσαι από μια μεριά να δεις τη σκηνή. Εγώ ήμουν παρών και πραγματικά θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μου: Η ώρα είναι 5.25 ακριβώς και ο Καρατζαφέρης κατεβαίνει την Ηρώδου Αττικού. Στο πρόσωπό του διαγράφεται το χαμόγελο της ικανοποίησης και οι τελευταίες αχτίδες ήλιου δίνουν κομοδινί αποχρώσεις στο τέλεια βαμμένο μαλλί του. Μπαίνει στο Μαξίμου με το ίδιο χαμόγελο και περιμένει να έρθει η σειρά του. Όταν βγαίνει από τη συνάντηση με τον Παπανδρέου, κάνει την εξής σιβυλλική δήλωση: «παρά την κρίσιμη συγκυρία, μία συζήτηση με τον πρωθυπουργό είναι πάντα ευχάριστη». Άρχισαν όλοι να ψάχνουν τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ με τη δήλωσή του. Εγώ επιλέγω την απλούστερη εκδοχή. Δεν είχε τι να πει ο άνθρωπος.
Δε συμφωνούν όλοι για την εξεταστική
Πάντως, δεν είναι όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου φαν της εξεταστικής για την οικονομία. Σε πιο δύσκολη θέση από όλους ήρθε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, την Τετάρτη το πρωί είχε δώσει μία συνέντευξη στα «ΝΕΑ» και μία στον Real FM, κατά τις οποίες επιχειρηματολόγησε κατά της εξεταστικής, λέγοντας ότι «για την οικονομία χρειάζεται δουλειά και όχι εξεταστική». Όμως, το απόγευμα της Τετάρτης, ο κύβος ερρίφθη. Και ο υπουργός Εργασίας, που είχε δεσμευθεί ότι το ίδιο βράδυ θα μιλούσε στο δελτίο του Mega, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι «δεν είχε ενημέρωση ότι η εξεταστική είχε αποφασιστεί». Χθες, όμως, στο υπουργικό συμβούλιο, δεν ήταν μόνο ο Λοβέρδος που διαφώνησε με την επιλογή Παπανδρέου. Κατά της εξεταστικής επιχειρηματολόγησε και η Άννα Διαμαντοπούλου. Ένθερμος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που θέλει πώς και πώς να πετάξει την μπάλα από το δικό του γήπεδο. Όχι ότι το καταφέρνει, όταν παρομοιάζει την ελληνική οικονομία με τον Τιτανικό. Όχι τίποτα άλλο, αλλά όλοι ξέρουμε την τύχη του εν λόγω υπερωκεανίου.
Ο Παμπούκης, ο Δρούτσας και ένα «ορφανό» υπουργείο
Την άποψη του υπουργού Οικονομικών για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία υποστήριζε, όπως μου λένε και ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης. Ο οποίος, θέλοντας να αντιμετωπίσει τη μουρμούρα για το πόσο ατυχώς συντονίζει την κυβέρνηση Παπανδρέου, έχει αρχίσει να ακολουθεί τον πρωθυπουργό στα ταξίδια του. Και στο Παρίσι πήγε, όπου έκατσε και μια μέρα παραπάνω για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το επιτελείο του Σαρκοζί. Πήγε, όμως και στη Μόσχα, στη συνάντηση Παπανδρέου με Πούτιν και Μεντβέντεφ. Μάλιστα κάποιοι έχουν αρχίσει και υποψιάζονται πως ο Παπανδρέου αρχίζει να σκέφτεται και την επιλογή Παμπούκη για το υπουργείο Εξωτερικών, όταν αποφασίσει να αφήσει τον υπουργικό θώκο. Μου ακούγεται κάπως προωθημένο, αν και θα συμφωνήσω πως όσο περνάει ο καιρός, τόσο λιγότερο αυτονόητη φαντάζει η υπουργοποίηση του Δημήτρη Δρούτσα.
Greek statistics
Με τούτα και με εκείνα, θα έχετε καταλάβει φαντάζομαι ότι στις Βρυξέλλες το πιο σύντομο ανέκδοτο ακούει στο όνομα «greek statistics». Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα έχει ειδίκευση στις δημοσιονομικές αλχημείες. Βεβαίως, το αίτημα Σαμαρά για εξέταση της οικονομίας από το 1980 είναι επίσης ανέκδοτο. Όχι τίποτα άλλο, αλλά η εξεταστική θα ερευνήσει τις αλχημείες, όχι τις πολιτικές επιλογές. Πολλά έχει κανείς να χρεώσει στον Ανδρέα και το Μητσοτάκη, αλλά αλχημείες δεν έκαναν. Δεν είχαν λόγο, άλλωστε. Σύμφωνο Σταθερότητας δεν υπήρχε και δεν απολογούνταν σε κανέναν. Οι αλχημείες ξεκινούν από την εποχή Σημίτη, καθώς το υπέρογκο κόστος της ξιπασιάς και του εγωισμού μας (βλέπε Ολυμπιακοί Αγώνες) έπρεπε να συμβιβαστεί με τα κριτήρια της ΟΝΕ. Και, φυσικά, οι αλχημείες συνεχίζονται επί Καραμανλή, όταν οι Financial Times (μας έχει μια αγάπη αυτή η εφημερίδα…) ειρωνεύονται τον Αλογοσκούφη επειδή «το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου ανεβάζει το ελληνικό ΑΕΠ κατά 20%». Περιττό να σου πω, αναγνώστη μου, ότι η πρωτοβουλία του Παπανδρέου έχει εκνευρίσει και αρκετούς σημιτικούς, αφού οι «εκσυγχρονιστές» έχουν υποστεί τα μύρια όσα από το Γιώργο. Αλλά έτσι είναι στην πολιτική: πρέπει να διαλέξεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Και ο Γιώργος διάλεξε τον Τζουμάκα και τον Παναγιωτακόπουλο…
Ο κόσμος καίγεται κι ο Καραμανλής κάνει διακοπές!
Με υπερηφάνεια σας πληροφορώ ότι ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πέρασε άλλο ένα ονειρεμένο τριήμερο. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας βρισκόταν στη Μονεμβασιά και έκανε καθημερινές εκδρομούλες σε όλα τα μέρη του νομού Λακωνίας, οδηγώντας ο ίδιος το αυτοκίνητό του. Ενώ όλοι καταφέρονται εναντίον του γιατί έριξε τη χώρα στα βράχια, εκείνος φροντίζει να περνάει καλά. Πολύ καλά, όμως.
Βεβαίως, μαθαίνω ότι έχει και προβληματισμούς, μη νομίζετε. Προβληματίζεται, λέει, για το αν θα πρέπει να βγει στην αντεπίθεση για να κατακεραυνώσει όσους τον κατηγορούν. Τέτοιο θράσος…
Οι δεξιώσεις, το κέτερινγκ και μια πόρτα των 82.000 ευρώ!
Πάντως, μη νομίζετε ότι κι όταν κυβερνούσε, ο Καραμανλής επόπτευε και ασφυκτικά τους υπουργούς του. Υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, που ακόμη βρίσκει μαύρες τρύπες στο υπουργείο, μου έλεγε ότι ο τελευταίος «γαλάζιος» υπουργός που καθόταν στην ίδια καρέκλα, έκανε τρεις φορές την εβδομάδα δεξιώσεις και τώρα το υπουργείο πρέπει να πληρώσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εταιρεία κέτερινγκ που είχε αναλάβει τις δεξιώσεις αυτές. Στο ίδιο υπουργείο, βρέθηκε ότι ένας γενικός γραμματέας είχε ανακαινίσει το γραφείο του και είχε τοποθετήσει και μία πόρτα ασφαλείας. Το συνολικό κόστος είναι της τάξης των 82.000 ευρώ!
Ο προφήτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Καμπούλ
Η νοοτροπία του «ράμπο» δυστυχώς υπάρχει σε αφθονία στην Ελληνική Αστυνομία. Πώς αλλιώς μπορώ να εξηγήσω ότι, παρά το θάνατο ενός 25χρονου πολίτη, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ,Δημήτρης Οικονόμου και ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, Ιωάννης Δικόπουλος χαρακτήρισαν «επιτυχημένη» την επιχείρηση στο Βύρωνα. Δεν παρέλειψαν, βεβαίως, να εκφράσουν τη θλίψη τους για το θάνατο του 25χρονου, αλλά ο κ. Οικονόμου είπε πως ο 25χρονος οικογενειάρχης «βρέθηκε σε λάθος μέρος την λάθος στιγμή». Παράπλευρη απώλεια, λοιπόν. Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλυψε τους προαναφερθέντες, λέγοντας ότι «έχουμε μάχη με το έγκλημα». Τελικά, βουλωμένο γράμμα διάβαζε, όταν έλεγε (αντιπολιτευόμενος, βέβαια) πως «η Αθήνα έχει καταντήσει Καμπούλ».
NEWSTIME.GR
Δημοσίευση σχολίου