GuidePedia

0
Μπορεί η Γερμανία να συνδράμει στη διάσωση της Ελλάδας αν δεν έχει τα μέσα να το πράξει για τον εαυτό της; Πίσω από την αντίθεση στη διάσωση της Ελλάδας για λόγους αρχής, το εν λόγω ερώτημα στοιχειώνει όλο και περισσότερο τους διαδρόμους των κρατικών μεγάρων του Βερολίνου.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγκέλα Μέρκελ απορρίπτει κατηγορηματικά τις εκκλήσεις για υπόσχεση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, κι αυτό παρά τους φόβους ότι η εγκατάλειψη της Αθήνας μπορεί να απειλήσει το ευρώ – που η σταθερότητά του έχει αποτελέσει μέχρι στιγμής κάτι το ιερό για τη γερμανική πολιτική ελίτ.

Η στάση της καγκελάριου Μέρκελ επιδοκιμάζεται όμως από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών είναι αντίθετοι στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Η δε ελληνική κρίση μπορεί να καταστεί σοβαρό διακύβευμα για τον κυβερνών συνασπισμό κατά τις περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας τον Μάιο.

Σε διαδικτυακή ψηφοφορία που διεξήγαγε η ευρείας κυκλοφορίας γερμανική καθημερινή εφημερίδα Bild και στην οποία συμμετείχαν 31.000 αναγνώστες, το 83,2% εξ αυτών δήλωσε ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα. «Οι φαντασμένοι, απατεώνες, σπάταλοι Έλληνες» πρέπει να πεταχτούν «εκτός του ευρώ από το αυτί» εξαιτίας των δημοσίων οικονομικών τους, σημείωνε σε κύριο άρθρο της η Bild.

Επισήμως η Γερμανία υποστηρίζει πως η χαλαρότητα απέναντι στην Αθήνα θα επιφέρει ακύρωση των πιέσεων προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που επιβαρύνονται με υψηλό δημόσιο χρέος για την περικοπή των ελλειμμάτων τους. Στο παρασκήνιο όμως οι βουλευτές αναγνωρίζουν ότι το Βερολίνο έχει σχεδιάσει μέτρα για το ενδεχόμενο που η ελληνική διάσωση καταστεί αναπόφευκτη.

Προς το παρόν πάντως είναι σχεδόν αδύνατο για τη Μέρκελ να μιλήσει ανοιχτά για κάθε προοπτική παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα εξαιτίας μιας πολιτικής καταιγίδας που μαίνεται στη Γερμανία και αφορά το μέλλον του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, υπογραμμίζει ο Ντίτμαρ Χερτς, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Έρφουρτ.

Την περασμένη βδομάδα το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου Χαρτς 4, που αφορά τα κατώτατα επιδόματα ανεργίας, τροφοδοτώντας προσδοκίες περί αύξησής τους. Πρόκειται για μέτρο που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών.

Ο Γκουίντο Βεστερβέλε, επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών, εταίρων της Μέρκελ στην κυβέρνηση συνασπισμού, είχε προκαλέσει σάλο την περασμένη εβδομάδα συγκρίνοντας τα ισχύοντα επιδόματα με την «παρακμή της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου». «Τα ζητήματα του κράτους πρόνοιας στη Γερμανία κρίνουν εκλογές», επισημαίνει ο Χερτς. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πεις ότι θα βοηθήσεις την Ελλάδα σήμερα. Η Γερμανία θέλει να δώσει χρόνο ώστε να δουλέψουν οι ελληνικές περικοπές και αν αποδώσουν, η κυβέρνηση θα χαλαρώσει τη στάση της».

Ελληνικό ανέκδοτο

Ο ίδιος σκεπτικισμός απέναντι στην Ελλάδα παρατηρείται και στους γείτονες της Γερμανίας, συγκεκριμένα στις χώρες που με βάση τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακολουθούν τους 'σωστούς' αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. όπως είναι οι περιπτώσεις της Ολλανδίας και της Αυστρίας.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην καθημερινή ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf, το 92% των Ολλανδών θέλει την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ ενώ το 90% τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ολλανδίας και της Γερμανίας από την Ευρωζώνη και της επιστροφής τους στα παλαιά τους νομίσματα. Η αυστριακή οικονομική καθημερινή εφημερίδα WirtschaftsBlatt έγραφε πως ένα νέο λογοπαίγνιο κυριαρχεί στους διαδρόμους των Βρυξελλών: «Ποιο είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο στην Ευρωζώνη; Ελληνικές στατιστικές».

Η γερμανική κυβέρνηση έχει κατ' επανάληψη υπογραμμίσει πως θεωρεί εαυτόν παράγοντα σταθερότητας στην Ευρωζώνη αλλά η κριτική προς τις χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές των άλλων κρατών μελών κυριαρχεί όλο και περισσότερο στο εσωτερικό πολιτικό λόγο της χώρας.

«Αν αρχίσουμε τώρα να βοηθάμε την Ελλάδα πού θα σταματήσει το πράγμα;», δήλωσε ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, Μίκαελ Φουκς, στην εφημερίδα Welt am Sonntag. «Δεν μπορώ να πω σε ένα δικαιούχο του Χαρτς 4 ότι δεν θα πάρει ούτε σεντ παραπάνω αλλά ότι οι Έλληνες παίρνουν σύνταξη στα 63 τους». Οι Γερμανοί παίρνουν σύνταξη στα 65 αλλά το όριο θα αυξηθεί στα 67.

Οι επιθέσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης ενάντια στην Ελλάδα έχουν πάρει πιο σκληρούς τόνους από την περασμένη εβδομάδα, ενθαρρύνοντας εκείνους που ευνοούν την αφοσίωση της Γερμανίας στα δικά της εθνικά συμφέροντα να μιλούν όλο και πιο ανοικτά. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηριστικό ήταν το άρθρο ενός αναγνώστη στην καθημερινή εφημερίδα Rheinischer Post με τίτλο «Ο Χαρτς 4 και η Ελλάδα» που υποστήριζε ότι η Γερμανία πρέπει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να γλιτώσει από τις παγίδες «των εταίρων της που ψεύδονται και εξαπατούν».

Ιστορικός φόβος
Όχι τυχαία ίσως, οι σχεδιαστές πολιτικής που διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην εισαγωγή του ευρώ όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τέο Βάιγκελ και ο πρώτος οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ότμαρ Ίσινγκ ψέγουν την Ελλάδα και προτρέπουν τη γερμανική κυβέρνηση να μείνει σταθερή στην άρνησή της. Κατά τον πρόεδρο του Χρηματοπιστωτικού Κέντρο της Βαυαρίας, Βόλφγκανγκ Γκέργκε, η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στο παλιό της νόμισμα, τη δραχμή, τουλάχιστον προσωρινά.

Ο Χερτς του Πανεπιστημίου του Έρφουρτ πιστεύει ότι οι συγκεκριμένες προσεγγίσεις αντανακλούν φόβους που προέρχονται από ταραχώδες παρελθόν της Γερμανίας ότι «το ευρώ πρέπει να εμβολιαστεί ενάντια στην ελληνική ασθένεια».

Μετά από δύο παγκόσμιους πόλεμος το διαμελισμό και την εκ νέου ενοποίηση της Γερμανίας στον 20ο αιώνα, οι Γερμανοί δεν επιθυμούν τίποτα πιο πολύ από τη σταθερότητα. «Το πράγμα πάει πολύ πίσω: Από τον υπερπληθωρισμό των αρχών της δεκαετίας του 1920 στη μεταπολεμική νομισματική μεταρρύθμιση και στην εγκατάλειψη του γερμανικού μάρκου», λέει ο Χερτς. «Και τώρα οι Γερμανοί φοβούνται πως η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει μια νέα οικονομική κρίση».

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ θα αντιμετωπίσει μια κρίσιμη δοκιμασία της επιρροής του το Μάιο όπου θα γίνουν εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, όπου κατοικεί το ένα πέμπτο του γερμανικού πληθυσμού. «Αν η κυβέρνηση ανακοινώσει ξαφνικά ένα μεγάλο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα πολλοί ψηφοφόροι θα αναρωτηθούν τι είναι αυτά. Οπότε προσπαθεί τώρα να κρατήσει το θέμα μακριά από τη δημοσιότητα», καταλήγει ο Χερτς.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top