GuidePedia

0
Συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση στα δημοσιονομικά. Αντίθετος με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ο Γ. Καρατζαφέρης.
Ανήσυχος για τις εξελίξεις στην οικονομία και ιδιαίτερα για τα δημοσιονομικά, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.


Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Σαμαράς έκανε κριτική σε πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης σε αυστηρό τόνο.

Επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση σ' ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αφορά στους χειρισμούς των δημοσιονομικών, σε σχέση και με την Ευρωζώνη, να στέλνει συνεχώς αντιφατικά μηνύματα, με πιό χτυπητό παράδειγμα τις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού».

Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

«Πηγαίνω εκεί για να βάλω πλάτη για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Σαμαράς στον πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντας ότι συνδέεται με τον κ. Μπαρόζο από πολύ παλιά. Και σημείωσε πως το στοίχημα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να κλίνει προς τις ελληνικές απόψεις.

Για το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, που συζητήθηκε στη συνάντηση των δύο ανδρών, έγινε γνωστό πως ο Α. Σαμαράς είπε πως η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτε και πρότεινε η έρευνα να αρχίσει από το 1980 «για να δούμε τι παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, όταν ήλθε στη κυβέρνηση το 1981».

Υπογράμμισε, πάντως, στον κ. Παπανδρέου ότι με αυτή τη διαδικασία θα τραυματιστεί περαιτέρω η εικόνα της χώρας, βγάζοντας προς τα έξω διάφορα πράγματα.

Στο ερώτημα αν, υπό τις παρούσες συνθήκες, υπάρχει σήμερα συναίνεση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, η Ρηγίλλης απαντά ότι «τα πράγματα σήμερα δεν είναι εκεί που ήταν στο εγγύτερο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνάντησης των δύο αρχηγών».

Στο δε θέμα των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, έγινε γνωστό πως ο κ. Σαμαράς επέμεινε πως είναι προτιμότερη λύση, εφ' όσον απαιτηθούν νέα μέτρα, μέχρι τις 16 Μαρτίου, να τα αποφασίσει και να τα πάρει η κυβέρνηση, παρά να υποχρεωθεί σε σειρά μέτρων που θα της επιβληθούν από τις Βρυξέλλες.

Όλα αυτά είναι για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και να μην χρειαστεί μονομερής προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφερόταν από την ΝΔ.

Τέλος, έγινε γνωστό πως ο Πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε στον πρωθυπουργό δέσμη αναπτυξιακών μέτρων, με χαμηλό ή μηδενικό δημοσιονομικό κόστος.

Παπανδρέου: «Με τη διαφάνεια θα υπάρξει πλήρης αποσαφήνιση»

Η κυβέρνηση δεν συζητά, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, θέμα σχετικά με τη λήψη νέων οικονομικών μέτρων. Αυτό προκύπτει σαφώς από όσα είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά στη συνάντηση που είχαν σήμερα.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Σαμαρά ότι πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση, ενώ για το ζήτημα της συναίνεσης που έχει τεθεί λόγω της πρότασης της κυβέρνησης να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, ο πρωθυπουργός είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ούτως ή άλλως η κυβέρνηση ζητά την συναίνεση εντός και εκτός Ελλάδος, διότι όπως τόνισε η ανάταξη της οικονομίας είναι εθνική υπόθεση. Και πρόσθεσε πως η ιστορία θα κρίνει όλους κατά πόσο συμβάλλουν στο ξεπέρασμα της κρίσης.

Σύμφωνα επίσης με όσα είπε ο κ. Πεταλωτής, η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία. Επίσης φαίνεται να μην δέχεται την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για διερεύνηση της περιόδου από το 1980 μέχρι σήμερα. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στον συνομιλητή του ότι αυτό που έγινε πρόσφατα (τα τελευταία χρόνια) δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν.

«Μπροστά μας», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, «έχουμε μια συγκεκριμένη κατάσταση η οποία προήλθε από συγκεκριμένες ενέργειες συγκεκριμένων προσώπων. Δεν μπορεί,» πρόσθεσε, «να μπερδεύουμε αυτό που ζούμε σήμερα με τα προηγούμενα χρόνια». Όπως είπε επίσης ο πρωθυπουργός, «η γενική αρχή της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να χυθεί φως παντού και αναφορικά με το τι θα γίνει με την εξεταστική επιτροπή, ανέφερε πως για το θέμα αυτό θα υπάρξει απόφαση και εξειδίκευση». Και επισήμανε ότι «άλλωστε η εξεταστική επιτροπή δεν πρόκειται να συσταθεί αύριο».

Αναφορικά με όσα λέγονται για ζημιά της χώρας από την εξεταστική ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι η ζημιά γίνεται τώρα που υπάρχει η φημολογία και όχι με τη διερεύνηση. Τόνισε επίσης ότι «με τη διαφάνεια θα υπάρξει πλήρης αποσαφήνιση και ότι επιτέλους από δω και πέρα πρέπει να μπουν κανόνες».

Αντίθεση Καρατζαφέρη στην εξεταστική επιτροπή

Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γ. Καρατζαφέρης μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε:

«Με τον Πρωθυπουργό, είχα μία σε βάθος συζήτηση για την Οικονομία καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στην Εθνική μας κυριαρχία. Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως είχε την ευγένεια να με ενημερώσει για τα αποτελέσματα των ταξιδιών του τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Μόσχα.

Του εξέφρασα την ανησυχία μου για τις διαφαινόμενες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα ιδιαιτέρως όμως για την κόπωση του ελληνικού λαού. Τέλος επεσήμανα ότι από τη στιγμή που άρχισε η δικαστική έρευνα για την υπόθεση των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, δεν συντρέχει λόγος προς το παρόν να καταφύγουμε σε μία ακόμη εξεταστική επιτροπή δίνοντας έτσι τροφή σε κερδοσκόπους και επιθετικές γραφίδες της Ευρώπης και της Αμερικής σε βάρος της χώρας μας».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top