GuidePedia

0
Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε σελίδα, είμαστε έτοιμοι να κόψουμε σημαντικά τα ελλείμματα, βάζοντας ταυτόχρονα τη χώρα σε αναπτυξιακή πορεία, όμως δεν θέλουμε να είμαστε το αλεξικέραυνο των όποιων κερδοσκόπων που δεν μας επιτρέπουν να ασχοληθούμε με το πρόγραμμα που και οι ευρωπαίοι και εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το άτυπο υπουργικό συμβούλιο για τις επαφές που είχε στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, οι οποίες και κατέληξαν σε κοινή δήλωση πολιτικής στήριξης στην Ελλάδα των 27 αρχηγών-κρατών και κυβερνήσεων. Και επισήμανε ότι δεν ζητάμε χρήματα από άλλους, δεν ζητάμε χρήματα από Γερμανούς, Ιταλούς, Γάλλους ή οποιουσδήποτε άλλους φορολογούμενους. Ζητάμε τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας που θα εξασφαλίσει στη χώρα την αξιοπιστία και τη δυνατότητα να δανείζεται με κανονικούς όρους.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θέλουμε σοβαρή αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος σταθερότητας, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης και όχι γενική και ανεύθυνη μετρολογία για το τι χρειάζεται και το τι όχι η Ελλάδα. Ζητάμε πολιτική στήριξη ώστε να σταματήσει η ευκολία της κερδοσκοπίας και του διασυρμού της χώρας με κρυφούς ή μη στόχους είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αλλά ευρύτερα ευρωπαϊκό.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο έλεγχος στα υπουργεία θα είναι μηνιαίος και μάλιστα με δείκτες, κάτι, που, όπως είπε, πρώτη φορά συμβαίνει στο ελληνικό κράτος. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται συνεχώς χτυπήματα λόγω αναξιοπιστίας και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή των ανεξάρτητων από την κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων ανέδειξε το μέγεθος της συγκάλυψης του ελλείμματος πέρσι, αλλά και το μέγεθος του πολιτικού προβλήματος που αυτό δημιούργησε. Και πρόσθεσε ότι αυτά αναπαράγονται με φημολογία, εικοτολογία και σχόλια και στο διεθνή Τύπο, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν και πολυποίκιλες σκοπιμότητες.

Η απόφασή μας για εξεταστική επιτροπή για την οικονομία δεν έχει ρεβανσιστική λογική, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θέλουμε η νέα σελίδα της χώρας να είναι χτισμένη στο φως και την αλήθεια, γιατί διαφορετικά θα είναι εύκολο να εγκαλείται συνεχώς η Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η συναίνεση που χρειάζεται πρέπει να βασίζεται πάνω σε ένα κράτος δικαίου και όχι στην απόκρυψη της αλήθειας. Ενώ, ταυτόχρονα μπορεί να αναδειχθούν και οι αδυναμίες των εργαλείων που έχει η ΕΕ και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι η Eurostat υστερεί ως προς τον καλύτερο, αποτελεσματικότερο και διαφανέστερο έλεγχο των οικονομικών, των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος πάντα στην εξεταστική, είπε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να εξετάσουμε τα ιστορικά στοιχεία όσο πίσω θέλουμε να πάμε. Αλλά, αναμφίβολα υπήρξε συστηματικός εμπαιγμός από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς προσπάθησαν να φορτώσουν με αλχημείες χρέη στις δικές μας κυβερνήσεις, ενώ η δημοσιονομική αποτύπωση των στοιχείων ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο έγινε με απόλυτα συνειδητή απόκρυψη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top