GuidePedia

0
Και μάλιστα με 125 μονάδες spread...
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μεγάλο private equity fund Αυστραλο-αμερικανικής προέλευσης φέρεται να ενδιαφέρεται για αγορά ελληνικών ομολόγων ύψους έως και 25 δις ευρώ σε πρώτη φάση προσφέροντας μάλιστα spread της τάξης των 125 μονάδων βάσης.
Γίνεται αντιληπτό ότι αν προχωρούσε η συμφωνία αυτή, το... ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο θα κάλυπτε περίπου τις μισές φετινές δανειακές του ανάγκες με ευνοϊκότατους όρους δανεισμού, αλλά και θα οδηγούμασταν σε κατάρρευση των ελληνικών spreads στις διεθνείς αγορές. Με μία και μόνο κίνηση το ελληνικό Δημόσιο θα άδειαζε τους κερδοσκοπικούς κύκλους.

Όμως η υπόθεση δεν είναι και τόσο απλή. Και τούτο διότι μία τέτοια κίνηση ματ συναντά αντιδράσεις από την πλευρά διεθνών επενδυτικών οίκων, οι οποίοι από τη μια είναι primary dealers, των ελληνικών ομολόγων κερδίζοντας τεράστιες αμοιβές από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και από την άλλη διαχειρίζονται ή συνδέονται με τα hedge funds που έχουν εκτοξεύσει τα ελληνικά spreads στα ύψη. Και τα οποία κερδίζουν από το ελληνικό χρηματοδοτικό αδιέξοδο.
Έχει λοιπόν φτάσει η ώρα να αποφασίσει το ελληνικό Δημόσιο αν θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα ολιγοπωλιακά δικαιώματα των primary dealers που όμως μεσούσης της κρίσης θυμίζουν περισσότερο "νταβατζήδες" και λιγότερο συμμάχους του Δημοσίου και κυρίως αν η παρούσα κρίση θα δώσει την αφορμή για αναθεώρηση ή επανδιαπραγμάτευση των συνθηκών και των όρων διαχείρισης του χρέους. Την πρώτη φορά, οι κόντρες των διεθνών οίκων χάλασαν την συμφωνία με τους Κινέζους για την αγορά ελληνικών ομολόγων και στη συνέχεια εκτόξευσαν τα spreads έως και τις 400 μονάδες.
Στίγκλιτς: Εγκληματική η δήλωση Τρισέ κατά της Ελλάδας
Την ίδια στιγμή σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, για τον τρόπο που χειρίστηκε τις κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας, εξαπέλυσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε δισέλιδη συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα «L' Echo».
Στη συνέντευξη, που δημοσιεύτηκε χθες, ο Στίγκλιτς χαρακτηρίζει «εγκληματική» τη δήλωση Τρισέ, ότι η ΕΚΤ δεν θα δέχεται πλέον τους ελληνικούς τίτλους ως εγγύηση. Και αυτό, διότι «υποχρέωσε την Ελλάδα να πληρώνει εξαιρετικά υψηλά επιτόκια, οδηγώντας στη διόγκωση του δημόσιου χρέους της».
Για τον Αμερικανό οικονομολόγο, η Ε.Ε. θα πρέπει να επανεξετάσει τα «δρακόντεια μέτρα» που επιβάλλει στις χώρες του Νότου. Η Ε.Ε. και οι χρηματοπιστωτικές αγορές διακατέχονται από τον «φετιχισμό του ελλείμματος», αναφέρει ο Στίγκλιτς, εκφράζοντας την άποψη ότι στην παρούσα «έκτακτη κατάσταση» θα μπορούσαν να επιτραπούν υπερβάσεις των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. «Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κληρονόμησε έναν προβληματικό προϋπολογισμό και κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να εγγυηθεί τη διαφάνεια και να ελέγξει την κατάσταση», επισημαίνει ο νομπελίστας. Και προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες άσκησης μεγάλης πίεσης στην Ελλάδα, προκειμένου να διορθώσει άμεσα το έλλειμμά της, υπό την πίεση των αγορών.
Για τον Στίγκλιτς «είναι πολύ πιθανό αυτό να οδηγήσει τη χώρα σε μια βαθιά και μεγάλης διάρκειας ύφεση. Οπως συνέβη στην Αργεντινή και την Ασία τη δεκαετία του '90 [...]. Αν σταματήσουμε να ξοδεύουμε, η οικονομία αποδυναμώνεται και μειώνονται τα έσοδα από τη φορολογία [...], με αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη ακόμα μεγαλύτερη διόγκωση των ελλειμμάτων».
Ο Στίγκλιτς προτείνει να στηριχτεί η Ελλάδα με άλλους τρόπους, για παράδειγμα μέσω των ευρωπαϊκών Ταμείων Συνοχής ή μέσω διμερών πρωτοβουλιών στήριξης από άλλες χώρες της Ε.Ε. «Και τα ποσά που θα συγκεντρωθούν θα πρέπει να επενδυθούν σε αποδοτικούς τομείς, όπως οι υποδομές, η εκπαίδευση, η τεχνολογία. Ο Παπανδρέου έχει σωστά αντιληφθεί αυτή τη διάσταση», αναφέρει, υπενθυμίζοντας το δόγμα Κρούγκμαν - Στίγκλιτς, σύμφωνα με το οποίο όταν μια χώρα απειλείται με ύφεση, θα πρέπει να διοχετεύονται χρήματα στην οικονομία, ώστε να στηρίζεται η ανάκαμψη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top