GuidePedia

0
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου η Ελλάδα και οίκοι της Wall Street συναλλάσσονταν κρυφά τόσο πριν την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ όσο και μετά.
Συγκεκριμένα, το 2001 η τράπεζα Goldman Sachs μεσολάβησε για τη μετατροπή δανείου δίνοντας προκαταβολικά προμήθεια στην Ελλάδα 300 εκ. ευρώ και τα δύο σχέδια που εκπονήθηκαν από την Goldman Sachs ονομάστηκαν χαρακτηριστικά «Αριάδνη» και Αίολος». Φυσικά, η κρυφή συμφωνία δεν πέρασε ποτέ στα βιβλία εσόδων –εξόδων του ελληνικού κράτους.

Το θέμα ήρθε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα από το βρετανικό τραπεζικό περιοδικό "Risk" τον Ιούλιο του 2003, και ενώ το ζήτημα ξεχάστηκε, επανήλθε πριν από μία εβδομάδα απο το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel", ενώ την περασμένη Κυριακή ακολούθησαν οι "New York Times".
Τότε η Goldman Sachs, έπαιρνε αποστάσεις, δηλώνοντας στο "Risk", ότι μεσολάβησε για τη μετατροπή ενός μέρους του ελληνικού χρέους από δολάρια και γεν σε ευρώ, στη βάση ευνοϊκότερης ισοτιμίας από την υπάρχουσα, ώστε να δοθεί στην Ελλάδα ένα ακόμη μακροπρόθεσμο δάνειο, πληρωτέο σε 15 ή 20 χρόνια, σε όποιον καταλήξουν έως τότε τα ομόλογα.
Αποποιούμενη οποιαδήποτε ευθύνη, δήλωνε, ότι ήταν “απλά μια συναλλαγή αντασφάλισης με τη γερμανική τράπεζα Depfa, η οποία μετά συγχωνεύτηκε με την Hypo Real Estate“.
Σύμφωνα με το πρόσφατο δημοσίευμα των NY Times “Στόχος και τις δυο φορές, ήταν η απόκρυψη από την Ευρώπη και τις αγορές, των μεγάλων ελλειμμάτων”, όπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά και η τακτική της Wall Street απέναντι στη χώρα μας -γράφει η εφημερίδα-επιδείνωσε την οικονομική κρίση.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: “αυτή η συμφωνία, που έμεινε κρυφή γιατί θεωρήθηκε ως συναλλαγματική συναλλαγή κι όχι ως δάνειο, βοήθησε την Αθήνα να πετύχει τους στόχους για το έλλειμμα που έθετε η Ευρώπη και να συνεχίσει να δανείζεται πάνω από τις δυνατότητες της”.
Η ΝΔ από τη πλευρά της, επέκρινε μέσω του Γ. Αλογοσκούφη τη συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό.
"Οι συναλλαγές διαχείρισης του χρέους ήταν τη δεδομένη στιγμή καθόλα νόμιμες", ανέφερε προχθές ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου , τονίζοντας πως δεν χρησιμοποιούνται αυτού του είδους οι συναλλαγές σήμερα.
Στο μεταξύ, ομάδα της Goldman Sachs ήρθε και τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα με μια σύγχρονη πρόταση προς την κυβέρνηση, που αδυνατούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της.
Η Ελλάδα δεν αποδέχθηκε την συγκεκριμένη πρόταση, ωστόσο η υπόθεση εξακολουθεί να εγείρει ερωτήματα για τον ρόλο της Wall Street στο μεγαλύτερο παγκόσμιο οικονομικό δράμα.
Στο θέμα επενέβη και η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε: "Έχουν εντοπιστεί έξι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια με ελληνικά ομόλογα κατά την διάρκεια της κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα".
Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι και τα 6 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι αγγλοσαξονικής προελεύσεως , δηλαδή αμερικανικά και βρετανικά.
Τέλος, υποστήριξε ότι η γαλλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ανάληψης συμβουλευτικού ρόλου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν θα χρειαστεί την περαιτέρω συνδρομή του .

Δημοσίευση σχολίου

 
Top