GuidePedia

0
Το συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ευρώπης (Ecofin), δήλωσε ότι ή η Ελλάδα θα συμμορφωθεί με τα μέτρα λιτότητας μέχρι τις 16 Μαρτίου ή η χώρα θα αναγκαστεί να παραδώσει τον έλεγχο της οικονομικής της πολιτικής στους Ευρωπαίους. Αν δεν πείσει τους Ευρωπαίους μέχρι τις 16 Μαρτίου, η ΕΕ θα κινηθεί βάσει του άρθρου 126.9 της Συνθήκης της Λισαβόνας κάτι το οποίο σημαίνει ότι η χώρα θα χάσει την οικονομική της επικυριαρχία.Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily telegraph, το γεγονός ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο,
θα χάσει την ικανότητα να ψηφίζει η ίδια τις οικονομικές της πολιτικές, αποτελεί μια συμβολική κίνηση που δεν κάνει καμία πρακτική διαφορά. Όμως, αποτελεί μια συνταγματική πρωτοτυπία αφενός και αφετέρου πρόκειται για την απόλυτη συντριβή της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας.  "Δεν θα τους αφήσουμε να ξεφύγουν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Ζόζεφ Προλ, διατυπώνοντας τις σκέψεις πολλών Βορειοευρωπαίων συναδέλφων του.Η Ευρώπη μέχρι στιγμής αρνείται να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το πώς θα βοηθήσει την Ελλάδα να μαζέψει 30 δις δολάρια από τις διεθνής αγορές μέχρι το τέλος Ιουνίου. Όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα, για τους επενδυτές η στάση αυτή της Ευρώπης, δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο αν αποτελεί κάποιου είδους ασιατικού δράματος (kabuki play) «εποικοδομητικής αμφισημίας» για να πιεστεί η Ελλάδα και να συνεχίσουν να εικάζουν οι αγορές, ή αν αποτυπώνει μια βαθιά απροθυμία από την πλευρά της Γερμανίας να εισέλθει περισσότερο στα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά. Το ευρώ υποχώρησε σε σχέση με το δολάριο ενώ το spread του δεκαετούς ομολόγου έφτασε στις 6.42 μονάδες βάσης. Κάποιοι Γερμανοί αξιωματούχοι μάλιστα δήλωσαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στερηθεί δικαίωμα ψήφου σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ευρώπη μέχρι να πατήσει στα πόδια της. 
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του ότι οι υπουργοί έχουν κάποιο μηχανισμό υποστήριξης της χώρας υπόψη τους, στην έσχατη των περιπτώσεων. Το πιο πιθανόν είναι να γίνει μέσω διακρατικής βοήθειας ανάμεσα στις χώρες μέλη της ευρωζώνης. Οι προτάσεις για παρέμβαση του ΔΝΤ, που υποστηρίζονται από την Μεγάλη Βρετανία-ήταν «παράλογες» συνέχισε και θα στιγμάτιζαν την αξιοπιστία της ευρωζώνης.
Πολλοί διαφωνούν όπως ο Ότμαρ Ίσινγκ, κάποτε μέλος της ΕΚΤ. Δήλωσε ότι ένα σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα θα ήταν μοιραίο. Μόνο με πολύ αυστηρά μέτρα είναι πιθανόν να παραμείνει η ευρωζώνη ενωμένη χωρίς πολιτική ενοποίηση. Η ψήφος της Τρίτης ήταν μια ψήφος αποδοκιμασίας για τις προσπάθειες λιτότητας εκ μέρους της Ελλάδας καταλήγει το δημοσίευμα. Όμως, φαίνεται ότι ο κύριος Παπανδρέου απολαμβάνει την υποστήριξη των ισχυρών πολιτικών κομμάτων καθώς και των Ελλήνων. Μπορεί τελικά η Ελλάδα να κάνει την έκπληξη και να δείξει το σπαρτιατικό της πνεύμα.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top