GuidePedia

0
Η τουρκική κυβέρνηση καταγγέλλει πλήγμα στη δικαιοσύνη.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι χρειάζεται επειγόντως μια δικαστική μεταρρύθμιση, ενώ αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στην ισλαμιστικών καταβολών κυβέρνηση και τους υποστηρικτές του λαϊκού κράτους σχετικά με μια διαμάχη στους κόλπους της τουρκικής δικαιοσύνης.
«Μια δικαστική μεταρρύθμιση στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σύντομα. Οι προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης
στο θέμα αυτό πρέπει να τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή από την Τουρκία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Η τουρκική κυβέρνηση κατήγγειλε σήμερα ένα πλήγμα στη δικαιοσύνη μετά την ανάκληση, χθες από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Eισαγγελέων, γνωστό για την αντίθεσή του στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), πολλών εισαγγελέων οι οποίοι ερευνούσαν σχετικά με ένα δίκτυο που φέρεται ότι συνωμοτούσε εναντίον της κυβέρνησης.

«Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα δικαστών, είναι μια δημοκρατική χώρα όπου ισχύει κράτος δικαίου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς σε συνέντευξη Τύπου στο κοινοβούλιο.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η απόφαση για την ανάκληση των εισαγγελέων συνιστά «ντροπή για τη δημοκρατία».

Χθες στην Άγκυρα, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) απάλλαξε από τα καθήκοντά τους, τους εισαγγελείς που είχαν διατάξει την ίδια ημέρα τη σύλληψη του συναδέλφου τους της επαρχίας Ερζιντσάν (ανατολική Τουρκία), του Ιλάν Τσιχανέρ, για συμμετοχή στο δίκτυο Εργκένεκον που κατηγορείται ότι θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Ο εν λόγω εισαγγελέας είχε επιχειρήσει να ερευνήσει σχετικά με τις ενέργειες στην περιοχή του μιας ισχυρής ισλαμιστικής αδελφότητας και είχε ισχυριστεί πως δέχθηκε πιέσεις από την κυβέρνηση για να εγκαταλείψει την έρευνά του.

Η απόφαση του HSYK προκάλεσε θεσμική κρίση ανάμεσα στη δικαιοσύνη και την κυβέρνηση.

Ο κορυφαίος εισαγγελέας της Τουρκίας, ο Αμπντουραχμάν Γιαλτσινκαγιά, άφησε να αιωρείται η απειλή μιας νέας διαδικασίας σε βάρος του AKP με στόχο τη διάλυση του κόμματος λέγοντας πως ερευνά αν η εκτελεστική εξουσία άσκησε πιέσεις στη δικαστική εξουσία.

Το 2008 το AKP είχε αποφύγει παρά λίγο την απαγόρευση για «δραστηριότητες κατά του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους».

Ένα δικαστήριο κοντά στην Κωνσταντινούπολη δικάζει από το 2007 πολλές πολιτικές προσωπικότητες και απόστρατους στρατιωτικούς που κατηγορούνται ότι ανήκαν στο δίκτυο Εργκένεκον που συνωμοτούσε κατά της τουρκικής κυβέρνησης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top