GuidePedia

0
Πολύ ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 3:34 (τοπίκη ώρα) στην πόλη Κονσεπσιόν στη Χιλή . Κτίρια ταρακουνήθηκαν, ενώ η πρωτεύουσα της χώρας Σαντιάγο, βυθίστηκε στο σκοτάδι.Μέχρι στιγμής δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωη τους απο το σεισμό όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπασελέτ. Σε ετοιμότητα για αποστολή βοήθειας η Ελληνική Ομάδα διάσωσης.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ (USGS) η σεισμική δόνηση  αρχικά είχε ανακοινωθεί οτί ήταν 8,3 ρίχτερ στη συνέχεια 8,5 και η τελευταία ανακοίνωση κάνει λόγο για 8,8 ρίχτερ. Λίγη ώρα μετά το σεισμό, έγινε αισθητος ισχυρός μετασεισμός 6,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κονσεπσιόν και σε βάθος 55 χιλιομέτρων. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι η δόνηση διήρκεσε μεταξύ 10 και 30 δευτερολέπτων.
Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για τη Χιλή, το Περού και τον Ισημερινό, την Κολομβία, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα και την Ανταρκτική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Προειδοποιησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό  "Οι παρατηρήσεις για το επίπεδο της θάλασσας δείχνουν ότι έχει ενεργοποιηθεί ένα τσουνάμι. Μπορεί να είναι καταστροφικό κατά μήκος των ακτών κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και θα μπορούσε να απειλήσει πιο απομακρυσμένες ακτές".
Ο Κριστιάν Μπονανίκ,  καθηγητής του πανεπιστημίου στο Σαντιάγο, είπε ότι ήταν ένας τεράστιος σε μέγεθος  σεισμός, αλλά τα κτήρια  φαίνεται να έχουν αντισταθεί και να μην έχουν προκληθεί ζημίες. Οι Τηλεφωνικές γραμμές και οι συνδέσεις στο Διαδίκτυο  έχουν υποστεί βλάβες.
Η Χιλή υπέστη το μεγαλύτερο σεισμό του 20ου αιώνα, όταν ένας σεισμός μεγέθους 9,5 έπληξε την πόλη της Βαλντίβια το 1960, σκοτώνοντας 1.655 άτομα.
NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top