GuidePedia

0
«Προς το παρόν η κρίση και η ένταση πάγωσαν και για ένα διάστημα αναβλήθηκαν, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για συμφωνία ή συμβιβασμό», σχολιάζει ο γνωστός δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ. Ωστόσο, η αρθρογράφος της «Μιλιέτ» Ασλί Αϊντίντασμπας τόλμησε να γράψει αυτό που όλοι στην Τουρκία συζητούν, αλλά κανείς δεν έχει το θάρρος να το γράψει: τα νήματα τα κινεί... «τρίτη δύναμη».
Πρόκειται για το λεγόμενο θρησκευτικό τάγμα, σχολιάζει η αρθρογράφος, αν και αποφεύγει να πει το όνομα Φετουλάχ Γκιουλέν. «Η δύναμη αυτή είναι πολύ ισχυρή, πολύ οργανωμένη από οικονομικής άποψης, αλλά και ισχυρή στον τομέα των μέσων ενημέρωσης καθώς και της ασφάλειας. Αλλά είναι υπερβολή ότι αυτοί τα ελέγχουν και τα διοικούν όλα».

Καθώς οι αρχές προχώρησαν χθες στη σύλληψη 18 αξιωματικών ακόμη, οι 17 από τους οποίους είναι εν ενεργεία, το ερώτημα τώρα είναι τι συμβαίνει στις σχέσεις του θρησκευτικού τάγματος και του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν; Αυτό που λέγεται στο παρασκήνιο είναι το ενδεχόμενο να υπάρχει μια διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν επιλέγει την πολιτική της έντασης με τον στρατό, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει αυτή η αντιπαράθεση να γίνεται σε χαμηλότερους τόνους. Όταν την περασμένη Δευτέρα άρχισαν οι μαζικές συλλήψεις των 49 στρατιωτικών, απόστρατων και εν ενεργεία, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ενημερώθηκε με ένα σημείωμα που του δόθηκε την ώρα που εκφωνούσε την ομιλία του στην Ισπανία. Επομένως δεν γνώριζε για τη μεγάλη επιχείρηση.

Η συνάντηση του προέδρου Γκιουλ, του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του αρχηγού του στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγ την Πέμπτη το πρωί δεν έφερε και το τέλος της κρίσης. Χθες απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον 11 ακόμη αξιωματικών, με αποτέλεσμα να φθάσουν τους 31 οι προφυλακισμένοι στρατιωτικοί. Από αυτούς, οι 18 είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί. «Ουδείς είναι υπεράνω των νόμων», προειδοποίησε χθες ο Ερντογάν.

Σύγχυση και ανησυχία. Οι εξελίξεις προκαλούν σύγχυση, αλλά και ανησυχία στην τουρκική κοινή γνώμη. «Δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι τι γίνεται. Κλονίζεται ένας θεσμός, τον οποίο για χρόνια δεν μπορούσε να ακουμπήσει κανείς», σχολιάζει ο Αλί Μπιράντ, σύμφωνα με τον οποίο κάποια μερίδα του πληθυσμού αναμένει ότι ο στρατός θα βγάλει τα τανκς του στην Άγκυρα, παρ΄ όλο που γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Το μοναδικό όπλο που έχουν τώρα στα χέρια τους οι Τούρκοι στρατηγοί είναι αυτό των «ομαδικών παραιτήσεων». Αν παραιτηθεί μόνο ο Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος μάλιστα αποστρατεύεται σε έξι μήνες, θα υπάρξει αντίκτυπος, αλλά χωρίς μεγάλη διάρκεια, ούτε στην εσωτερική πολιτική ούτε και εντός του στρατού, αλλά ούτε και στην κοινή γνώμη. Αν όμως παραιτηθούν ομαδικά όλοι οι στρατηγοί, τότε θα δημιουργηθεί ένα άλλο σκηνικό. Θα αυξηθεί η πολιτική ένταση, θα επηρεαστεί το χρηματιστήριο και ο Πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.


Πώς ήρθαν στο φως οι συνωμοσίες

● ΜΑΡΤΙΟΣ 2007
Το περιοδικό «Νόκτα» δημοσιεύει αποσπάσματα από το ημερολόγιο που κρατούσε ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού, Οζντέν Ορνέκ, στον υπολογιστή του, αποκαλύπτοντας τη σκοτεινή δράση της παραστρατιωτικής οργάνωσης Εργκένεκον.

● ΙΟΥΝΙΟΣ 2007
Η αστυνομία εντοπίζει κρυμμένη στη στέγη ενός σπιτιού, στην Κωνσταντινούπολη, μεγάλη ποσότητα χειροβομβίδων και εκρηκτικών.

● ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2008
Αρχίζουν οι συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι πρώην στρατηγοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και άλλοι.

● ΙΟΥΛΙΟΣ 2008
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας απορρίπτει την αίτηση απαγόρευσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

● ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2008
Αρχίζει η δίκη 86 κατηγορουμένων ως μελών της Εργκένεκον.

● ΙΟΥΛΙΟΣ 2009
Στο εδώλιο κάθονται ακόμα 56 άτομα.

● ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010
Η εφημερίδα «Ταράφ» αποκαλύπτει το σχέδιο «Βαριά» για ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003.

● ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010
Συνολικά 67 αξιωματικοί έχουν συλληφθεί. Στους 31 έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες

ΤΑ ΝΕΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top