GuidePedia

0
Άνγκελα Μέρκελ: «Είμαι ευγνώμων που ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναγγέλλει τη  μεγάλη ετοιμότητα της χώρας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά και να  αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας»
Την περικοπή του 14ου μισθού έχει επαναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι η κυβέρνηση, σε μια ύστατη προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές που συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου και να αναστρέψει το άκρως επιθετικό κλίμα το οποίο κυριαρχεί στην Ευρώπη.
Η πρόταση αναμένεται να τεθεί υπ΄ όψιν του Πρωθυπουργού, ο οποίος και θα κληθεί να αποφασίσει αν είναι σκόπιμο να γίνει και αυτή η υποχώρηση, με την ελπίδα να δοθεί τέλος στην απειλή χρεοκοπίας της χώρας.
Εναλλακτικά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η περικοπή μόνο μισού μισθού, δηλαδή είτε του δώρου Πάσχα είτε του επιδόματος αδείας. Το μέτρο θα αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά είναι προφανές ότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και για τον ιδιωτικό τομέα.


Δεν είναι τυχαίο ότι υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών μίλησε χθες για πρόσθετα μέτρα 3,6 έως 4,8 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον λογαριασμό σε ύψη που δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν χωρίς ένα τόσο δραστικό μέτρο όπως η περικοπή του 14ου μισθού ή του επιδόματος Πάσχα. Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε μεγαλύτερη περικοπή από 3,6 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση που παραδίδει σήμερα στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν η αντιπροσωπεία των κοινοτικών επιθεωρητών, μετά την τριήμερη επίσκεψή της στην Αθήνα, αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση και για τον λόγο αυτό απαιτούνται πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί ήδη, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο προβλεπόμενο 8,7% του ΑΕΠ.

Ο κ. Ρεν φθάνει στην Αθήνα τη Δευτέρα και λίγες ημέρες μετά θα ανακοινωθούν τα μέτρα.

Οι ενστάσεις
Τέσσερις ενστάσεις διατύπωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κοινοτικοί ως προς τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας (ΠΣΑ) και λόγω αυτών των θεμάτων οδηγήθηκαν στην εκτίμηση ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα. ● Η κυριότερη αφορά το μέγεθος της ύφεσης. Η κυβέρνηση εκτιμά στο ΠΣΑ ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει μόνο κατά 0,3%, αλλά- με βάση και τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2009- οι Βρυξέλλες πιστεύουν τώρα ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 2%. Αυτό θα προκαλέσει μείωση των προσδοκώμενων εσόδων και αύξηση των δαπανών, άρα μεγαλύτερο έλλειμμα.

● Η δεύτερη ένσταση αφορά την πρόβλεψη για τις δαπάνες τόκων, που θα είναι μεγαλύτερες κατά 1 δισ. λόγω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.

● Επίσης, οι κοινοτικοί θεωρούν υπεραισιόδοξη την πρόβλεψη του ΠΣΑ για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

● Τέλος, εξέφρασαν επιφυλάξεις για την προβλεπόμενη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.

Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ καθώς και της φορολογίας των καυσίμων και η περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν τα βασικά μέτρα που εξετάζονται, παρότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το περιεχόμενό τους. Η πηγή του οικονομικού επιτελείου διευκρίνιζε χθες ότι η όποια περικοπή επιδομάτων θα είναι μόνιμου χαρακτήρα.

Γενικολογία
Στη γενική δέσμευση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την Ελλάδα αν χρειαστεί θα περιοριστούν οι Βρυξέλλες, χωρίς όμως να διασαφηνίσουν τον μηχανισμό στήριξης, ακόμη και αν η κυβέρνηση ανακοινώσει τα αναμενόμενα πρόσθετα μέτρα.

Αυτό εκτιμά υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή που προσθέτει ότι ο μηχανισμός δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, παρότι υπάρχει επεξεργασία διαφόρων εναλλακτικών. «Σίγουρα από πολιτικής απόψεως είναι δύσκολο να ανακοινωθεί» σχολιάζει, επικαλούμενη το πολύ δυσάρεστο κλίμα που επικρατεί για τη χώρα τόσο στην κοινή γνώμη χωρών όπως η Γερμανία όσο και μεταξύ των ιθυνόντων.

● Σε αυστηρό και ενοχλημένο ύφος η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εξέδωσε προχθές σημείωμα για την πρακτική των swaps (μεταφορά πληρωμής τόκων) που ακολούθησε η Ελλάδα από το 2001 και προκάλεσε θόρυβο το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας και της εμπλοκής της Goldman Sachs.

Στο σημείωμά της η Εurostat αναγνωρίζει ότι το 2001 δεν υπήρχαν κανόνες γι΄ αυτή την πρακτική. Αντίθετα, μέμφεται την κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία της απέκρυψε ανάλογη πράξη το 2008. Επίσης, η Εurostat αναφέρει ότι την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση της απέστειλε πληροφορίες για τα swaps της περιόδου 2001-09, τις οποίες πάντως χαρακτηρίζει όχι πλήρεις.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top