GuidePedia

0
Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το πολυσυζητημένο σχέδιο νόμου για την ελληνική ιθαγένεια και την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι:
*Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, είτε όταν ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του, είτε δεν έχει αποκτήσει αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του, είτε είναι άγνωστης ιθαγένειας και η αδυναμία διαπίστωσής της, δεν οφείλεται σε άρνηση συνεργασίας των γονέων.

*Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά παιδί μεταναστών που έχει φοιτήσει σε σχολείο στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, αφορά στα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου και κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα.



*Η ελληνική ιθαγένεια παρέχεται σε τέκνα αλλοδαπών με δήλωση των γονέων τους, μόνον εφόσον και οι δύο γονείς τους διαμένουν νομίμως στην Ελλάδα.



Προϋποθέσεις πολιτογράφησης αλλοδαπών:



*Να είναι ενήλικος κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης πολιτογράφησης.



*Να μην έχει καταδικασθεί αμετάκλητα για αδίκημα που τέλεσε με δόλο την τελευταία δεκαετία ή να μην έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, για εγκλήματα προσβολής του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας, ανθρωποκτονίας, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία και την διακίνηση ναρκωτικών, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διεθνή οικονομικά εγκλήματα κ.λπ.



*Να διαμένει στην Ελλάδα νόμιμα για επτά συνεχή έτη πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης.



*Να κατέχει ένα από τα παρακάτω έγγραφα: άδεια επί μακρόν διαμένοντος, βεβαίωση ή άλλο τίτλο διαμονής που χορηγείται σε πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δελτίο ή άλλο τίτλο διαμονής που χορηγείται σε μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Διαδικασία πολιτογράφησης



Ο αλλοδαπός που επιθυμεί να πολιτογραφηθεί υποβάλλει δήλωση στον δήμο της μόνιμης διαμονής του και αίτηση πολιτογράφησης στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, στην οποία υπάγεται ο δήμος. Στη συνέχεια καλείται σε συνέντευξη ενώπιον της οικείας Επιτροπής Πολιτογράφησης, που δημιουργείται σε κάθε Περιφέρεια.



Τέκνα αλλοδαπών που έγιναν Έλληνες ενώ ήταν ανήλικα με κοινή δήλωση των γονέων τους ή με την πολιτογράφηση γονέα τους, μπορούν να αποβάλουν την ελληνική ιθαγένεια, με σχετική αίτηση στον δήμο, του οποίου είναι δημότες έναν χρόνο μετά την ενηλικίωσή τους.



Συμμετοχή νόμιμων μεταναστών σε εκλογές Τ.Α.:



Ομογενείς και αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης με δικαίωμα ψήφου εφόσον:



*Έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους



*Δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για έγκλημα



*Είναι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς, είναι κάτοχοι άδειας διαμονής αορίστου χρόνου ή δεκαετούς διάρκειας, έχουν υπαχθεί στο καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων, είναι κάτοχοι «δελτίων μόνιμης διαμονής», είναι γονείς ανηλίκων Ελλήνων πολιτών, έχουν αναγνωρισθεί ως πολιτικοί πρόσφυγες, είναι κάτοχοι ταξιδιωτικών εγγράφων, έχουν τίτλο παραμονής ως ομογενείς και έχουν συμπληρώσει πενταετή συνεχή και νόμιμη παραμονή στη χώρα.



Εγγραφή σε ειδικούς καταλόγους



Τα πρόσωπα που επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση εγγραφής τους σε ειδικό εκλογικό κατάλογο του δήμου, στον οποίο υπέβαλαν την αίτηση για τη χορήγηση του τίτλου διαμονής τους.



Εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που - κατά την ημέρα διενέργειας των εκλογών - έχουν συμπληρώσει το εικοστό πρώτο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικών διαμερισμάτων και τοπικοί σύμβουλοι, με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας για την άσκηση των καθηκόντων τους.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top