GuidePedia

0
Την επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% εξετάζει η κυβέρνηση με στόχο την αύξηση των εσόδων. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει θα πρόκειται για μέτρο που θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά, καθώς σήμερα φορολογούνται με 9% τα τρόφιμα, οι υπηρεσίες δημόσιων επιχειρήσεων (ΔΕΚΟ, εισιτήρια για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς), το φυσικό αέριο, η διαμονή σε ξενοδοχεία, τα φάρμακα, η παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς και πολλά άλλα. Σε όλα αυτά ο ΦΠΑ από 9% θα φτάσει στο 15%.......Επίσης από το 4,5% για εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου που ισχύει σήμερα, με τον ενιαίο ΦΠΑ θα πάμε στο 15.
Αντίθετα θα υπάρξει μείωση από το 19% στο 15% για ρουχα, παπούτσια, ηλεκτρικές συσκευές, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, τσιγάρα, ποτά ακίνητα, κοσμήματα κ.α.
Είναι προφανές ότι αν επιβληθεί ο ενιαίος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, τον λογαριασμό θα πληρώσουν κυρίως τα ασθενέστερα στρώματα, που μπορεί να έχουν περιορίσει τις αγορές τους σε ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, κοσμήματα και αυτοκίνητα, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην τρώνε, να μην μετακινούνται και να μην καταναλώνουν ρεύμα.
Στο παρελθόν και μάλιστα δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση έχει διαψεύσει τα σενάρια, για αύξηση του ΦΠΑ. Χθες όμως σε ερώτηση για τον ενιαίο ΦΠΑ 15% η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη δήλωσε αινιγματικά ότι το θέμα υπάρχει στη δημόσια διαβούλευση και ότι οι απορίες θα λυθούν όταν κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι εν μέσω πιέσεων από την ΕΕ για τη λήψη σκληρών μέτρων, πολλές προτάσεις πέφτουν στο τραπέζι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση τις υιοθετεί.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top