GuidePedia

0
Τα πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, που έλαβε η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών και η παρουσία ασθενοφόρου στην αυτοκινητοπομπή του τουρκοκύπριου ηγέτη, χαρακτήρισαν την έναρξη σήμερα των εντατικών διαπραγματεύσεων για το κυπριακό μεταξύ των δύο ηγετών της Κύπρου , Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ......
Άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης έκαναν έλεγχο τόσο στα αυτοκίνητα ,όσο και στους δημοσιογράφους , που προσήλθαν στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του κλειστού αεροδρομίου Λευκωσίας.
Πρώτος έφθασε στο χώρο των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος Χριστόφιας μαζί με τους συμβούλους του και μετά από 10 λεπτά ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τους δικούς του συμβούλους. Τους δύο ηγέτες υποδέχτηκαν ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ και ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.



Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στη σκιά των προτάσεων Ταλάτ, οι οποίες, σύμφωνα με την Λευκωσία δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν βάση για συζήτηση.



Στην ημερήσια διάταξη, εκτός από το θέμα της διακυβέρνησης, περιλαμβάνονται επίσης θέματα οικονομίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και το περιουσιακό. Η δεύτερη φάση των εντατικών συνομιλιών είναι προγραμματισμένη για το τριήμερο 25, 26 και 27 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι οι εντατικές διαπραγματεύσεις "δεν αρχίζουν και με τους καλύτερους οιωνούς, λόγω του παράλογου και αρνητικού περιεχομένου των προτάσεων Ταλάτ" που συντάχθηκαν, όπως είπε, στην Άγκυρα.



Σημείο τριβής είναι η πρόταση της τ/κ πλευράς να παραχωρηθούν τα βασικά δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. (ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και κεφαλαίων) και στους Τούρκους υπήκοους που ζουν στο νησί, χωρίς ωστόσο -τονίζουν τα κόμματα- η Τουρκία να ειναι μέλος της Ε.Ε.



Η τ/κ πλευρά φέρνει την πρόταση στο τραπέζι, ζητώντας ουσιαστικά τη νομική διασφάλιση των Τούρκων υπηκόων που ζουν στα κατεχόμενα και σε αντιστάθμισμα των δικαιωμάτων των Ελλήνων υπηκόοων στην Κυπριακή Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη της Ε.Ε.



Αντιδράσεις επίσης προκαλεί η πρόταση για τις εξουσίες των δύο συνιστωσών της ομοσπονδίας, για ξεχωριστό χώρο ελέγχου πτήσεων (FIR), δυνατότητα σύναψης ξεχωριστών διεθνών συμφωνιών, της διασταυρούμενης ψήφου (να παρέχουν ψήφο οι τουρκοκύπριοι στον ε/κ υποψήφιο για την προεδρία και το αντίστροφο), καθώς και το δικαίωμα άσκησης βέτο από τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της ενωμένης Κύπρου, στις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου.



Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα κινηθεί παρασκηνιακά προς τα Ηνωμένα Έθνη, υποδεικνύοντας ότι οι δέκα ενότητες που περιλαμβάνονται στο επτασέλιδο έγγραφο Ταλάτ απέχουν κατά πολύ τόσο από τη συμφωνηθείσα βάση διαπραγμάτευσης όσο και από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα ζητήσει επίσης από τα Ηνωμένα Έθνη να μην επιτρέπουν να κατατίθενται τέτοιου είδους θέσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν θα στείλει την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου την αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ως προπομπό της δικής του έλευσης στην Κύπρο.



Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα "Πολίτης", η κατάθεση σκληρών θέσεων εκ μέρους του κ. Ταλάτ θα αναγκάσει τον κ. Χριστόφια "να διαπραγματευθεί καταθέτοντας τις δικές του, επίσης, σκληρές θέσεις, με αποτέλεσμα, ή να ξεκινήσει διάλογος με την τουρκική πλευρά να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ή έστω να υπάρξει αδιέξοδο με συνυπευθυνότητα".

Δημοσίευση σχολίου

 
Top