GuidePedia

0
Ο ρεαλισμός λοιπόν είναι το ενδιαφέρον ή η μέριμνα για το πραγματικό, καθώς και η τάση αντιμετώπισης ή παρουσίασης των πραγμάτων όπως πραγματικά είναι.
Στο λεξικό του Μπαμπινιώτη και στο λήμμα για τον ρεαλισμό θα πρέπει να ανατρέξουν αρκετοί από εκείνους που επιμένουν να σηκώνουν το λάβαρο της αντίστασης στους διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους, να εκφέρουν έναν λόγο που χαϊδεύει τα αυτιά.....
Ο ρεαλισμός λοιπόν είναι το ενδιαφέρον ή η μέριμνα για το πραγματικό, καθώς και η τάση αντιμετώπισης ή παρουσίασης των πραγμάτων όπως πραγματικά είναι.
1. Τι μας λέει η πραγματικότητα;
2. Εχουμε ένα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος.
Το μεγαλύτερο ποσό το οφείλουμε σε πιστωτές του εξωτερικού.
3. Το ύψος του επιτοκίου και επομένως το κόστος του δανεισμού καθορίζεται από τις αγορές μέρος των οποίων είναι και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.
Ναι, θα συμφωνήσουμε με εκείνους που επισημαίνουν τις αμαρτίες των εν λόγω οίκων. Θα αποδεχθούμε την άποψη ότι παίζουν ακόμα και παιχνίδια κερδοσκοπικά, οικονομικά ή πολιτικά.
Ομως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αγνοήσουμε την πραγματικότητα. Και τι λέει αυτή; Πως η ελληνική οικονομία ασθενεί βαριά και χρειάζεται μέτρα τώρα και όχι αύριο. Γιατί όσο καθυστερεί η αντιμετώπιση, τα προβλήματα διογκώνονται και το τίμημα που θα καταβληθεί θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Το timing στην οικονομία και ειδικά σε περιόδους κρίσης είναι αδυσώπητο.
Αυτή είναι η ρεαλιστική προσέγγιση της συγκυρίας. Προχωρώντας λίγο περισσότερο βλέπουμε πως το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό, δεν είναι εσωτερικό.
Είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ιδιαίτερα της ευρωζώνης, ενώ είναι και ζήτημα των πιστωτών μας.
Αγνοώντας τις προαναφερόμενες παραμέτρους, κινδυνεύουμε να κάνουμε καθοριστικό λάθος το οποίο θα το πληρώσουμε ακριβά. Και όταν λέμε θα το πληρώσουμε εννοούμε τον λαό, ο οποίος σε τελική ανάλυση θα κληθεί να σηκώσει το βάρος των αυξημένων επιτοκίων δανεισμού ή της επιβολής μιας βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής ή το κόστος μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας.
Και εδώ ελλοχεύει ο μεγάλος κίνδυνος. Να σηκώσουν το φορτίο οι συνεπείς, τα συνήθη υποζύγια. Οχι γιατί θα το θέλει η κυβέρνηση. Αλλά γιατί δεν θα μπορεί να κάνει διαφορετικά, αφού δεν υπάρχει το περιθώριο δημιουργίας μηχανισμών που θα εντοπίσουν τους φοροφυγάδες και θα τους υποχρεώσουν να πληρώσουν.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top